reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpital olkusz!!!

Kenza on mi powiedział że w szpitalu mi powiedzą czy wszystko ok......pytała położna do kogo chodzę i jak usłyszały że T to kierowały albo same pytały lekarza dyżurującego.
Ale teraz mówił żeby przyjechać jak on będzie to mi powie co i jak dalej ale z tego co Ty piszesz to już sama nie wiem........Tobie też kazał przyjechać jak będzie a potem powiedział że wydruk pokażesz mu na wizycie ???????

spojrzal na wydruk ale pow. abym z nim przyszla do niego na wizyte- napisal na KTG ze "do badania" czy cos takiego-bo ciezko rozczyrac... i date wizyty u niego w gabinecie. Nawet swiatla nie zaswiecil w gabinecie tylko w drzwiach mnie przyjal w pokoju w szpitalu.....:wściekła/y: Ciekawa jestem jak bedzie u Ciebie- a ty kiedy masz isc na to KTG?

dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie- czy te rodzace dotychczas braly znieczulenie? bo mi dr. Niewiara pow, ze w Olkuszu jest generalnie problem ze znieczuleniem i anestezjologami w naszym szpitalu. ze podobno ostatnio dr. Krzysztoforski ledwo co uprosil aby szedl do znieczulenia anest. Jak to wyglada w praktyce?

reklama
Wiolcia gratulacje! Strasznie się cieszę, że masz już poród za sobą i tulisz swoje maleństwo!:-)

Dziewczyny ja też chodziłam do Tylnickiego, pod koniec jeździłam na KTG, ale zawsze je oglądał on lub inny lekarz. W przewidywanym dniu porodu miałam dobre KTG, ale wtedy kazał częściej na KTG jeździć, a żę mam daleko do szpitala to zostałam od razu przyjęta na oddział, więc obyło się bez kolejnych wizyt po 100 zł:-)

Wiola jeszcze raz gratuluje synka:):)i zazdroszcze ze maszjuz za sobawszystko.....a powiedz czemu cesarka???same Ci se skurcze zaczely czy Ci pomogli???
Trafiłam do szpitala z zatruciem ciążowym i zaczęły się straszne skoki ciśnienia więc lekarze mówili, że jeśli nic się nie zmieni to trzeba zakończyć ciąże przez cesarkę ale dostałam skurczy (hehe pewnie z tego wszystkiego) i tak męczyłam się ze skurczami tylko szyjka dalej była długa, twarda i zero rozwarcia do tego zaczęło szaleć ciśnienie i trzeba było ciąć. A w tym czasie kiedy ja byłam na porodówce ogólnej, na porodówce rodzinnej rodziła czekolada25.

Dziewczynki napiszcie co było potrzebne dla dzidziusia tylko pampersy i chusteczki ??? a co z kremem do pupci ?
Wiola też mnie czeka cc ........mogłaś wstać po 24h tak ??? a czemu w sumie tak długo miałaś ten dren ????? i jak się czułaś po cc długo boli ???????
Wystarczy mieć tylko pampersy i chusteczki nawilżające. Ewentualnie możesz wziąśc ze sobą ze 2 pieluchy tetrowe. W szpitalu dają do rożka małemu ale no mój ciągle ulewal po jedzeniu więc się przydała swoja. do tego KONIECZNIE rękawiczki dla małego bo nie obcinaja paznokci i dziecko się drapie po twarzy.
Nie bój się cesarki, ja jestem ogromnie zadowolona. Cięzko się wraca do siebie ale 4 dni po porodzie nie czuję kompletnie zebym kiedykolwiek rodziła. Ja miałam cesarkę o 19, dziecko pokazali od razu mężowi a mnie przewieźli do sali pooperacyjnej gdzie przywieźli zaraz dziecko i mąz mógł ze mną siedzieć. Głowa ne możesz ruszać ani na boki ani podnosic-nie miałam żadnych bóli głowy. Po ok 2h zaczyna mijać znieczulenie i czujesz ból więc dostajesz leki przeciwbólowe i ogromnie dużo kroplówek. Po obchodzie lekarzy pomagają ci wstać i to jest zdecydowanie najgorsza chwila, powolutku wstajesz, pomagają ci dojść do umywalki 2 kroki dalej żeby się umyć a potem na sale. Od tej pory radzisz sobie sama więc dobrze mieć męża przy sobie żeby pomógł wstać z łózka czy pochodzić z tobą po korytarzu. im szybciej wstaniesz i będziesz chodzić tym lepiej. Tego dnia od razu wyciągają ci cewnik na drugi dzień dren, który najbardziej przeszkadza i boli potem jest ogromna ulga i od tej pory czujesz sie o wiele lepiej i dostajesz dziecko, którym masz się już zajmować. Ogólnie jeśli chodzi o ból najgorsze jest pierwsze wstanie z łóżka, i pamiętaj że jak cię w następne dni boli to się nie męcz tylko idź po coś przeciwbólowego. Ja jestem zadowolona z cesarki, minęło 5 dni od porodu a ja robię wszystko i nie czuję żebym kiedykolwiek była operowana :tak: Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz.

dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie- czy te rodzace dotychczas braly znieczulenie? bo mi dr. Niewiara pow, ze w Olkuszu jest generalnie problem ze znieczuleniem i anestezjologami w naszym szpitalu. ze podobno ostatnio dr. Krzysztoforski ledwo co uprosil aby szedl do znieczulenia anest. Jak to wyglada w praktyce?
I miała rację - jest problem dostać znieczulenie bo no jest jeden anestezjolog a wypada nagła cesarka czy operacja wtedy nie masz szans na zo a później jest już za późno.

Wiolcia dziękuje za info......tak wszyscy straszą tym cc a myślę że wcale tak źle nie jest.......miałam laparoskopię także troszku wydaje mi się że jest podobnie ........
chciałam jeszcze zapytać ile dni byłaś w szpitalu i czy położne pokazują na początku jak karmić czy przewijać czy w ogóle nic ani razu ??????
aha i jeszcze kwestia dźwigania bo jak jest mąż to super ale nie wiem czy u mnie to będzie możliwe przez cały dzień .........mieszkam daleko od Olkusza.....jak już dadzą dziecko to się nim zajmujemy same i teraz można dźwigać dzieciątko czy raczej mieć na 100% kogoś obok siebie przez cały dzień ???? bo z tego co piszesz w domku już jest o wiele lepiej najgorsze są te dni zaraz po cc........

Hej dziewczyny! Gratuluję synka Wiolcia. No widzisz tyle obaw a nie było tak źle.
Ale ten czas leci - my kończymy już prawie miesiąc.
Eldcia Mleko odciągam do butelki i dopiero podaję bo nie chce dzidzi cycka. Troche kłopotliwe (czasochłonne) ale się juz przyzwyczaiłam.
Zrobię trochę reklamy - używam laktatora Lacto Plus (rewelacja), butelek Medela do przechowywania pokarmu po odciągnięciu (także nadmiaru) i sterylnych pojemników do mrożenia. Dobrze sprawdza się też podgrzewacz Awentu. To niezbędnik dla tych które niestety nie karmią piersia, ale nie tylko.
Trzymam kciuki za wszystkie oczekujące - będzie dobrze!
Pozdrawiam

monia ja wyszłam ze szpitala w 4 dobie po porodzie i tak się przeważnie wychodzi. Dzień, w którym masz cesarkę liczy się jako doba zerowa, kolejny dzień to pierwsza itp. Jeśli chodzi o dźwiganie to wszystko robisz sama - dostajesz na salę dziecko i musisz się nim zająć, zmienić pieluchę, nakarmić a gdybyś sobie nie radziła to odwozisz go do pielęgniarek z noworodków. Mnie przyszła się zapytać pielęgniarka czy mam pokarm i pokazała jak karmić na leżąco - ja z tego nie skorzystałam. Niestety może byc tak że nikt ci nic nie pokaże więc najlepiej sama zapytaj to wtedy uzyskasz informacje. Zawsze możesz do nich iść i pytać o wszystko. Dziewczyna, która leżała ze mną na sali zapytała lekarza o dźwiganie po cc to powiedział, że nic się nie ma prawa stać więc można spokojnie dźwigać.

Wiolcia a co zostawia się w szpitalu ??

Dziewczyny a pampersy warto kupowac "1" 2-5 kg czy od razu lepiej "2" 3-6 kg

Tzn w jakim sensie zostawia??:)
ja kupowałam pampersy 1 i bardzo dobrze bo 2 byłyby stanowczo za wielkie. Na mojego Krzysia i jedynki sa za wielkie ;)

Wiolcia a co zostawia się w szpitalu ??

Dziewczyny a pampersy warto kupowac "1" 2-5 kg czy od razu lepiej "2" 3-6 kg

Ja słyszałam ze zostawia sie jakis kaftanik- niby za to ze dziecko w szpitalu jest ubierane w ich ubranka- ale nie wiem czy to prawda. \
A rozek bierzecie-czy szpital daje?

reklama
Do góry