reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Ligotka, ja wagę taką wyliczoną przez usg miałam podaną tylko jak byłam w szpitalu. Mój lekarz zawsze mi podaje tylko jakoś tak orientacyjnie, ale nie martwię się tym. Najważniejsze, że z wymiarów widać, że Mała rośnie.
I tak jak już Dziewczyny pisały, w rzeczywistości praktycznie zawsze jest inaczej.

reklama
Ewitka w kwestii intubacji to powiem tyle, ze gdyby nie to ze się dowiedziałam ze byłam za intubowana to bym w życiu się nie domyśliła...nie miałam żadnych objawów wskazujących na to...
Jeżeli chodzi o znieczulenie z zachowaniem świadomości to nie wiem dlaczego tak różni sie czas w którym trzeba leżeć...ja z kolei cierpie na migreny i strasznie bałabym się bólu głowy który jest jednym za skutków ubocznych tego znieczulenia...ostatnio moja kuzynka miała CC w znieczuleniu i żałuje, że nie wiedziała, że może porozmawiać o narkozie...tak jak juz pisałam po CC położyli ja na sali, musiała 12 godzin leżeć, głowa jej pękała i na dodatek nawet nie mogła sie ubrać i leżała po nagu.....:/...a ja miałam CC o 9.00...o 11.00 wstałam...o 14.00 byłam siku i pod prysznicem...a o 16.00 chodziłam po korytarzu bo przyjechał do mnie mąż( w Tyskim szpitalu odwiedzający nie mogą wchodzić na sale, jak ktoś przychodzi to trzeba wyjsc na korytarz )..nie chodzi o to ze chce cie na siłe przekonać, ale ja na twoim miejscu poprostu porozmawiałabym z anestezjologiem, on najlepiej ci wszystko wyjasni i podejmiecie wspolną, świadomą i najlepsza dla ciebie i dziecka decyzje :-)

Ja w poniedziałek idę dopiero na oddział i tam ordynator ustali dzień cesarki. Mam nadzieję, że długo nie będę czekać. Z pierwszym dzieckiem też tak miałam i Nina urodziła się w środę. Wtedy nie czekali zbytnio bo mała miała stwierdzoną już wcześniej hipotrofię płodu. A teraz dla odmiany mam małego olbrzymka. Równowaga w przyrodzie chyba musi być :)

Dziekuje Dziewczyny za pocieszenie! Moze rzeczywiscie czasem jest lepiej nie wiedziec niz panikowac tak jak ja wczoraj. Jestem o tyle spokojna ze dzidzia ma duzo energi sporo sie rusza! No i zobaczymy jak to bedzie dalej.... Buziaki wielkie!

Ligotka ale 2700g to i tak bardzo dobra waga jak na ten etap ciązy. Zresztą waga na usg to tylko na podstawie wymiarów jest podana. Więc nie ma co jej wierzyć za dużo.

cześć
dzisiaj mam wizytę w sprawie mojej bakterii ciekawe czy da mi antybiotyk już teraz czy dopiero w czasie porodu.
jak myślicie czy jeśli dostanę antybiotyk teraz to warto go zapytać o jakieś uzupełnienie dobrych bakterii Lactibios Femina czy coś?

Dokladnie Ligotka jest tak jak DorissŁ pisze waga ustalana jest na podstawie pomiaru kosc udowej a nastepnie na podstawie przelicznika jest ustalana waga. Moze wachac sie do 500g.

Pozatym maluchy tak jak i dorosli maja rozna wage przy tym samym wzroscie.

Moja pierwsza corka jest zywym dowodem jak lekarze sie myla- na podstawie pomiaru zapowiedzial mi ponad czterokilgramowego babika.
I co sie okazalo wazyla rowno 3000g przy 52 cm.
Tylko tyle ze do tej pory mogi ma bardzo dlugasne- choc to w przypadku kobiety raczej plus.

Urodzila sie mala a w tej chwili przerasta o glowe swoich rowiesnikow.

Dowiedziałam się od producenta Engerix B, że szczepionki będą dostępne dopiero w marcu :(

Jak to jest z Hepavax Gene TF w dawce dla niemowląt, wiecie może, bo ja dziś obdzwoniłam kilka aptek i nie mają w ogóle i zdziwko o co chodzi....

Jak któraś z Was będzie wiedziała czy dawkę można podzielić na pół, to będzie cenne info. Ja też zaciągnę języka :)

Jestem załamana dostałam antybiotyk Dalacin C
3 razy dziennie po 1 tabletce przez 7 dni
i strasznie się boję czy nie zaszkodzi to Malutkiej lekarz mnie uspokajał że bedzie dobrze ale i tak już cały czas płacze
:-(

reklama
Jestem załamana dostałam antybiotyk Dalacin C
3 razy dziennie po 1 tabletce przez 7 dni
i strasznie się boję czy nie zaszkodzi to Malutkiej lekarz mnie uspokajał że bedzie dobrze ale i tak już cały czas płacze
:-(

Lizzy jeżeli Ci przepisał antybiotyk to pewnie powinnaś go brać wydaje mi się że lekarz wie co robi i wie że to dziecku nie zaszkodzi inaczej by ci go nie przepisywał:tak: Lepiej wziąć leki niż zbagatelizować sprawę co mogło by gorzej wpłynąć na dzidziusia także kochana uszka do góry;-)

Do góry