reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Dziewczyny wiecie coś więcej na temat zakupu tych szczepionek?
W aptekach mówią, że są niedostępne już nawet te dla dorosłych :( Pytałyście może swoich lekarzy czy też pediatrów? Ja dziś umawiam się na wizytę do pediatry jak czegoś się dowiem to napiszę. Może by zakupić taką szczepionkę np. w Czechach>?

reklama
Dziewczyny wiecie coś więcej na temat zakupu tych szczepionek?
W aptekach mówią, że są niedostępne już nawet te dla dorosłych :( Pytałyście może swoich lekarzy czy też pediatrów? Ja dziś umawiam się na wizytę do pediatry jak czegoś się dowiem to napiszę. Może by zakupić taką szczepionkę np. w Czechach>?

Z dostępnością tu jest problem u producenta i prędzej hurtownia farmaceutyczna bądź apteka ma wiedzę na ten temat niż lekarz, ale spytać warto.

Tak to wiem producent w chwili obecnej nie ma pozwolenia na dystrybucję do hurtowni, ale coś trzeba wymyślić, aby nie truć dzieciaczków ...

Hepavax była dostępna cały czas - ale też wersja dla dorosłych. Mi lekarka powiedziała, że nie poleca podawania wersji dla dorosłych dzieciom, więc chyba tego będę się trzymać.

U lekarza jakos malo nowych wiesci, bo ja juz calkiem zglupialam! 4 tygodnie temu mala wazyla 2400, dwa tygodnie temu lekarz najpierw powiedzial 2400, a jak mu zwrocilam uwage ze w takim razie nic nie przytyla to znow pomierzyl i wyszlo 2700, a dzis mowi mi ze mala ma 2700! No i niby tak wszystko w normie, bo akurat jest tak jak powinna byc w moim tygodniu - wczesniej zawsze byla szybciej. Ale z drugiej strony nie wiem czy powinnam serio brac te badania, bo po pierwsze czuje ze brzuch sie powieksza, mala tez staje sie jak by wieksza, wiec jednak chyba rosnie, a po drugie jemu ciezko ja zmierzyc bo ona sie wierci no i nie wiem czy po prostu dobrze ja pomierzyl... Nie chce wpadac w panike, ale mysle czy nie isc na jakies badanie 3d albo do innego lekarza, bo co jesli mala nie przybiera wlasciwie... A po poscie Nataszy jeszcze spanikowalam....
Lekarz stwierdzil ze jak by sie mala teraz urodzila to by sie jej juz nic nie stalo bo jest donoszona... ale stwierdzil ze nie ma podstaw sadzic ze urodzi sie niedlugo bo wszystko pozamykane... No i nawet mi nie dal skierowania na badania, da mi 2 lutego dopiero...

reklama
ligotka: ja waga z USG sie zupelnie nie przejmuje w zasadzie, bo bylam dwa razy na takim wypasionym USG w 12 i w 20 tc, to mi lekarz wage podal i jemu wierzylam. Ale mpja gin nie ma dobrego sprzetu i podaje mi raczej wage "z glowy". Pozatym ona i tak jest orientacyjna i moze sie nawet o 0,5 kg w obie strony wahać.

A co do tego, ze nie urodzisz szybko, to tez bym tak do konca nie wierzyla, bo po pierwsze: dziecko samo wie kiedy wyjdzie, a lekarzowi nic do tego ;-), a po drugie to mojej kolezance mowila lekarka, ze urodzi ze dwa tyg wczesniej a ona urodzila w 42 tc, a znam tez przypadki, ze bylo na odwrot. Wazne ze Mala zdrowa i donoszona, teraz niech juz sie dzieje co chce :-)
A jak chcez cos przyspieszyc, to pogadaj z mężem ;-)

Mam nadzieje, ze choc troszke pocieszylam, buziak :-)

Do góry