reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

nikola moja dzidzia też jest ułożona pośladkowo, ale lekarka pociesza mnie, że do porodu ułoży się jeszcze główkowo bo ma jeszcze dużo czasu. Na necie są ćwiczenia które pomagają dzidzi się obrócić tak jak trzeba, podobno pomagają, ale ja jeszcze nie zagłębiałam się w tym temacie. Rozumiem cię, że się martwisz bo i ja często myślę o tym czy dzidzia się obróci czy nie, ale nie ma się co martwic na zapas jest jeszcze trochę czasu. Dużo odpoczywaj, wszystko będzie dobrze, przecież zdarzają się przypadki, że dzidziuś dopiero przed samym porodem, układa się tak jak trzeba.

margoz ja chce się spakować przed świętami, też mam już wszystko kupione tylko pieluch mi brakuje.

crazy mama ja też mam krótkowzroczność i astygmatyzm - 1,75 i -1,0, na szczęście wada niewielka i lekarz stwierdził, że dziecko najprawdopodobniej nie odziedziczy jej po mnie,ale jak będzie niewiadomo. Też pierwszy poród naturalny ( z tego akurat się ciesze, przebiegł sprawnie i bez problemu, ale II faza była skrócona), chociaz lekarka napisała zaświadczenie o cc tylko, źle umotywowała, napisała tylko o krótkowzroczności, a nic na temat zmian w dnie oka i dla tego nie chcieli zrobic cesarki. Teraz też mam zaświadczenie od okulisty do cesarki, już wypisane tak jak trzeba, ale decyzje o tym jak będę rodzic podejmie moja pani ginekolog.

Co do cc przy krótkowzroczności znalazłam coś takiego
poród siłami natury nie powoduje powstania odwarstwień siatkówki u kobiet z wysoka
krótkowzrocznością w związku, z czym wysoka krótkowzroczność nie jest stanem
będącym wskazaniem do cięcia cesarskiego.
Jednak każda
obarczona wadą pacjentka powinna zostać poddana badaniu okulistycznemu celem
oceny siatkówki, a szczególnie jej obwodowej części z uwzględnieniem oceny
istniejących zmian zwyrodnieniowych predysponujących do odwarstwienia
siatkówki.

Gosiu
gratuluję synka!!!

C
o do Ktg w pierwszej ciąży miałam robione tylko jak leżałam w szpitalu, jak dla mnie bardzo przyjemne badanie, mimo leżenia pół godziny plackiem, słuchanie bicia serduszka maleństwa rekompensowało niewygodę.
Pani cinkowatrzymam mocno kciuki, żeby maleństwo ładnie zaczęło rośność, wszystko będzie dobrze!!!bądź dobrej myśli. Ja w usg z 22 tygodnia małej tez mam rozpiętość w wymiarach 2 tygodnie, lekarka co prawda mówiła, że mała wazy trochę przymało, ale pozatym wszystko było ok. dziewczyny trzymam kciuki za wasze dzisiejsze badania, ja dzisiaj idę po wyniki badań robionych po tym zatruciu i muszę się umówić na wizytę z tymi badaniami.

reklama
Cześć Wszystkim,
poszę o poradę, wczoraj po kąpieli zauważyłam że moje brodawki są strasznie suche i skóra z nich schodzi? czy to normalne i czym to smarowac ?

asiulka918 ja tak mam już przez jakiś miesiąc... Osobiście stosuje maść do brodawek z ziajki. Jest fantastyczna. Mi równocześnie z tym problemem pojawiły się nocne wycieki z piersi tak co drugą noc. I tak mam do tej pory... Potrafię obudzić się z całą mokrą koszuką. Konsultowałam to z położną i uspokoiła mnie że to normalne i w sumie powinnam sie cieszyć bo to znak że nie bede miała większych problemów z laktacją po porodzie.

Ja już od paru ładnych tyg mam tą siarę z piersi i jest to bardzo nie przyjemne, jak czasem po chwili mam mokrą pożamkę a potem się w nocy budzę i mam delikatnie przyklejone sutki, wrr, ale takie są ciemniejsze uroki ciąży jak widać:) Byłam dziś u lekarza, ale tylko z wynikami badan moczu, ostatnio miałam krew idealną, więc darowali mi kłucie w tym msc, wszystko ok i za miesiąc następnymi wynikami. USG dopiero pewnie za msc mi przepisze, a już miałam nadzieję, że jednak się skusi na skierowanie na podstawie OM:) Już sie nie mogę doczekać aż się dowiem czy wszystko dobrze z Maluszkiem:( A KTG miałam w związku z trafieniem na IP i nie trzeba leżeć na wznak, mi nawet nie pozwolili choć jeszcze wtedy nie czułam się przyduszana, delikatnie musiałam być przekręcona, a kobieta obok w bardziej zaawansowanej ciąży całkiem na boczku leżała:)

ja zauważyłam siarę tylko w jednej piersi bo byłam na szkole rodzenia i położna mówiła o sutkach i brodawkach i tak sobie jedną chwyciłam i ścisnęłam i wypłynęła kropelka ale niestety a drugiej nic
poczekamy zobaczymy

Ja nic takiego u siebie nie zaobserwowałam, próbowałam delikatnie ściskać brodawki ale i tak nic z nich nie pociekło...Obawiam się, że mogę mieć problemy z laktacją (moja mama też miała przy pierwszej ciąży i ostatecznie nie karmiła mnie piersią), [piersi zresztą nawet specjalnie mi nie urosły.

reklama
Do góry