reklama
madiu
Fanka BB :)
Czyli jednak robiłaś badanie :-) teraz powinnaś powtórzyć ...:-)
nie zupełnie tzn. musiałam dowiedzieć się jaką mam grupę krwi bo do tej pory nie wiedziałam i tak mi się coś przypomniało, że tam jakaś uwaga oprócz grupy była
ligotka
Ewitka dzielna jestes! Z Malenstwem na pewno bedzie dobrze! Wszystkie trzymamy za Was kciuki.
rachell
Podpisuję się pod tym.Ewitka dzielna jestes! Z Malenstwem na pewno bedzie dobrze! Wszystkie trzymamy za Was kciuki.
majusia221
Ewitka dzielna jestes! Z Malenstwem na pewno bedzie dobrze! Wszystkie trzymamy za Was kciuki.
Tez się pod tym podpisuję!!!
figa777
Mateuszek i Kubuś
Wszystkim przyszłym mamusiom bardzo mocno kibicuję, ale Ewitko Wam najbardziej :-)
Nie mam pojecia co przeżywasz, mogę się tylko tego domyślać, ale z tego co piszesz jesteś twardo stąpającą po ziemi kobitką i wierzę, że z pomocą bliskich przejdziecie wszystko z pozytywnym nastawieniem
JESTEM Z WAMI KAŻDEGO DZIONKA
Nie mam pojecia co przeżywasz, mogę się tylko tego domyślać, ale z tego co piszesz jesteś twardo stąpającą po ziemi kobitką i wierzę, że z pomocą bliskich przejdziecie wszystko z pozytywnym nastawieniem
JESTEM Z WAMI KAŻDEGO DZIONKA
madiu Właśnie dlatego ze oboje macie 0Rh+ powinnaś zrobić odczyn Coombsa...
Antygen D oddziedziczony choćby od jednego z rodziców decyduje o tym, że dziecko będzie miało układ Rh+. Może wystąpić przypadek, gdy oboje rodzice mają układ Rh+ a ich dziecko będzie miało układ Rh-. Natomiast jeżeli oboje rodzice mają układ Rh-, a więc nie mają antygenu D, wtedy ich dziecko też go nie będzie miało i oddziedziczy układ Rh-.
myślałam , ze odczyn Coombosa robi sie jak jeden z rodziców ma Rh+ a drugi - claudia - mozesz cos więcej napisac na temat - bo ja jak dotąd uważałam , że jak rodzice mają Rh+ to nie ma problemu, a ty piszesz cos innego ...hmmm..
w sumie faktycznie jest możliwość, ze nawet jak obydwoje rodziców ma rh+ dziecko może mieć rh- - to jak to w końcu jest i co zrobic , żeby to sprawdzić, bo mi się tylko lekarz pytał jaką mam grupe krwi i jaka ma mąż i tyle - teraz zastanawiam się czy powinnam zrobic jakieś dodatkowe badania ...
Ostatnia edycja:
U mnie jest tak...moja mama i tata mają 0 Rh+...a ja i moj brat mamy 0 Rh-...:-)
Grupy krwi – Wikipedia, wolna encyklopedia << tutaj jest to całkiem fajnie opisane...:-)
Jezeli chodzi o sprawdzenie to właśnie jest takie badanie...Odczyn Coombsa...
Odczyn Coombsa, odczyn służący do wykrywania przeciwciał (immunoglobulin) niekompletnych pojawiających się przede wszystkim w schorzeniach immunologicznych krwi, np.: erytroblastozie płodowej, w powikłaniach potransfuzyjnych, w nabytej niedokrwistości hemolitycznej.
Stosowany jest również powszechnie w innych schorzeniach, np. autoagresywnych (autoalergia).
Odczyn Coombsa pośredni wykrywa przeciwciała w surowicy matki, bezpośredni - przeciwciała opłaszczające krwinki czerwone noworodka. Obecność przeciwciał anty-Rh w surowicy matki jest dowodem jej uczulenia na czynnik Rh (choroba hemolityczna noworodków).
Powinno sie go robic 3 razy w czasie ciąży...nieważne jaką grupe krwi mają rodzice....:-)
Grupy krwi – Wikipedia, wolna encyklopedia << tutaj jest to całkiem fajnie opisane...:-)
Jezeli chodzi o sprawdzenie to właśnie jest takie badanie...Odczyn Coombsa...
Odczyn Coombsa, odczyn służący do wykrywania przeciwciał (immunoglobulin) niekompletnych pojawiających się przede wszystkim w schorzeniach immunologicznych krwi, np.: erytroblastozie płodowej, w powikłaniach potransfuzyjnych, w nabytej niedokrwistości hemolitycznej.
Stosowany jest również powszechnie w innych schorzeniach, np. autoagresywnych (autoalergia).
Odczyn Coombsa pośredni wykrywa przeciwciała w surowicy matki, bezpośredni - przeciwciała opłaszczające krwinki czerwone noworodka. Obecność przeciwciał anty-Rh w surowicy matki jest dowodem jej uczulenia na czynnik Rh (choroba hemolityczna noworodków).
Powinno sie go robic 3 razy w czasie ciąży...nieważne jaką grupe krwi mają rodzice....:-)
Ostatnia edycja:
reklama
Ja mam grupe BRh-, maz ARh+, wiec mieszanka zupelna...
Jak mialam robiona grupe krwi to mi robili od razu odczyn Coombsa i przeciwcial nie wykryto. teraz chyba musze znowu zrobic. Ale sama musze isc, bo moja lekarka nie widzi chyba potrzeby trzeci raz to juz przed porodem? I kiedy jakies immunoglobuliny czy inne?
Ewitka, jestem z Wami calym serduszkiem! Nie wiem gdzie zabiora Mala po porodzie, ale jak do Prokocimia to naprawde nic sie nie martw. Jest tam naprawde bardzo, bardzo dobry zespol specjalistow i nie pozwola zeby malej cos sie stalo. Trzymam za Was kciuki codziennie!
Jak mialam robiona grupe krwi to mi robili od razu odczyn Coombsa i przeciwcial nie wykryto. teraz chyba musze znowu zrobic. Ale sama musze isc, bo moja lekarka nie widzi chyba potrzeby trzeci raz to juz przed porodem? I kiedy jakies immunoglobuliny czy inne?
Ewitka, jestem z Wami calym serduszkiem! Nie wiem gdzie zabiora Mala po porodzie, ale jak do Prokocimia to naprawde nic sie nie martw. Jest tam naprawde bardzo, bardzo dobry zespol specjalistow i nie pozwola zeby malej cos sie stalo. Trzymam za Was kciuki codziennie!