reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

reklama
Wszystkim przyszłym mamusiom bardzo mocno kibicuję, ale Ewitko Wam najbardziej :-):tak::happy:
Nie mam pojecia co przeżywasz, mogę się tylko tego domyślać, ale z tego co piszesz jesteś twardo stąpającą po ziemi kobitką i wierzę, że z pomocą bliskich przejdziecie wszystko z pozytywnym nastawieniem
JESTEM Z WAMI KAŻDEGO DZIONKA :tak:

madiu Właśnie dlatego ze oboje macie 0Rh+ powinnaś zrobić odczyn Coombsa...

Antygen D oddziedziczony choćby od jednego z rodziców decyduje o tym, że dziecko będzie miało układ Rh+. Może wystąpić przypadek, gdy oboje rodzice mają układ Rh+ a ich dziecko będzie miało układ Rh-. Natomiast jeżeli oboje rodzice mają układ Rh-, a więc nie mają antygenu D, wtedy ich dziecko też go nie będzie miało i oddziedziczy układ Rh-.

myślałam , ze odczyn Coombosa robi sie jak jeden z rodziców ma Rh+ a drugi - claudia - mozesz cos więcej napisac na temat - bo ja jak dotąd uważałam , że jak rodzice mają Rh+ to nie ma problemu, a ty piszesz cos innego ...hmmm..

w sumie faktycznie jest możliwość, ze nawet jak obydwoje rodziców ma rh+ dziecko może mieć rh- - to jak to w końcu jest i co zrobic , żeby to sprawdzić, bo mi się tylko lekarz pytał jaką mam grupe krwi i jaka ma mąż i tyle - teraz zastanawiam się czy powinnam zrobic jakieś dodatkowe badania ...

Ostatnia edycja:
U mnie jest tak...moja mama i tata mają 0 Rh+...a ja i moj brat mamy 0 Rh-...:-)

Grupy krwi – Wikipedia, wolna encyklopedia << tutaj jest to całkiem fajnie opisane...:-)

Jezeli chodzi o sprawdzenie to właśnie jest takie badanie...Odczyn Coombsa...

Odczyn Coombsa, odczyn służący do wykrywania przeciwciał (immunoglobulin) niekompletnych pojawiających się przede wszystkim w schorzeniach immunologicznych krwi, np.: erytroblastozie płodowej, w powikłaniach potransfuzyjnych, w nabytej niedokrwistości hemolitycznej.

Stosowany jest również powszechnie w innych schorzeniach, np. autoagresywnych (autoalergia).

Odczyn Coombsa pośredni wykrywa przeciwciała w surowicy matki, bezpośredni - przeciwciała opłaszczające krwinki czerwone noworodka. Obecność przeciwciał anty-Rh w surowicy matki jest dowodem jej uczulenia na czynnik Rh (choroba hemolityczna noworodków).

Powinno sie go robic 3 razy w czasie ciąży...nieważne jaką grupe krwi mają rodzice....:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Ja mam grupe BRh-, maz ARh+, wiec mieszanka zupelna...
Jak mialam robiona grupe krwi to mi robili od razu odczyn Coombsa i przeciwcial nie wykryto. teraz chyba musze znowu zrobic. Ale sama musze isc, bo moja lekarka nie widzi chyba potrzeby :( trzeci raz to juz przed porodem? I kiedy jakies immunoglobuliny czy inne?

Ewitka, jestem z Wami calym serduszkiem! Nie wiem gdzie zabiora Mala po porodzie, ale jak do Prokocimia to naprawde nic sie nie martw. Jest tam naprawde bardzo, bardzo dobry zespol specjalistow i nie pozwola zeby malej cos sie stalo. Trzymam za Was kciuki codziennie!

Do góry