reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Dziewczyny nie pobadajcie w paranoje z tym wazeniem sie:-) lepeij wazyc sie raz na 2 tygodnie czy na miesiac, bo tylko humorki sie psuja...a na wage tez ma wplyw to czy siusiu zrobimy i sie wyproznimy...;-) i to spory nawet chyba do pol kg (albo i wiecej), takze jak ktos ma problemy to pewnie waga tez bedzie wskazywac wiecej.
Ja od poczatku ciazy wazylam sie chyba 3 razy,w 12 tyg, w 20 i w 24 bo akurat mialam wizyte u pielegniarki i bylam ciekawa ile waze.

Na problemy z pecherzem najlepszy sok z zurawin, ja nawet jak nie mam problemow to tak profilaktycznie sobie popijam zeby zapobiec
Wczoraj pisalam ze na poczatku ciazy (zanim sie dowiedzialam ze jestem w ciazy) mialam maly problem , ginekolog mi zapisal Clotrimazole a babeczki w Boots w aptece nie chcialy mi go wydac, mowily ze jak podejrzewam ze jestem w ciazy to lepiej przez pare dni pic sok a jak nie pomoze to wtedy jakis silniejszy srodek. Soczek mi pomogl chyba po jednym czy 2 dniach picia

reklama
Clotrimazolu nie wolno stosowac w I trymestrze, pozniej z przepisu lekarza mozna, ale tylko w wyjatkowej sytuacji...ja nie miałam wyjscia broniłam sie rekami i nogami ale swędzenie wygrało, na szczescie posmarowałam 2 razy i po kłopocie...czasami lepiej zaryzykowac cos mocniejszego przez krotki czas niz niby słabszego przez kilka tygodni...

ja brałam Pimafucin i pomogło przy swędzeniach
poza tym potwierdzam dobroczynne działanie żurawiny, choć u mnie leżenie cały dzień też odpada ze względu na małego

IRYGACJI NIE WOLNO ROBIĆ W CIĄŻY! TYLKO JUŻ PO, NYSTATYNA NIBY OK ALE TO ANTYBIOTYK ... JA LECZE I ZAWSZE POMAGA ... GLUBULKIM PIMAFUCIN OD 3 -m-ca mozna brać plus maść o tej samej nazwie na zewnątrz jeżeli swędzi, ale u mnie to typowo objaw wewnętrzny. Tantum rosa do podmywania i nie w misce, zeby nie bakteriami ... rozpuszczam sobie w dzbanku i tak sobie leje :)
do tego granulki homeopatyczne na grzybicę i super jest :)

A dlaczego nie można irygacji w ciązy?? To po co mi lekarz przepisał??

Claudia jak często musisz robić irygacje? Ja co wieczór i na to natamycyne, tak codziennie a co drugi dzień rano globulkę Floragyn (to taki kwas mlekowy przez to nazywam to mlekomaldem jak te cukierki kiedys :)) ) A irygację to mam zaszetkę tantum rosa codziennie chociąz czasem robię po pól.

Muszę przyznać, że już po 3 dniach stosowania widziałam dużą poprawę, tzn w kolorze śluzu bo to potrafię tylko ocenić.

Ja tam się ważę bardzo często, tak co 2-5 dni zawsze rano, bo waga mi stoi koło łóżka w sypialni. Ostatnio to nawet u lekarza się już nie ważę, tylko podaję wagę z domu (tak mi położna kazała), bo zawsze się zgadzało, tylko kwestia ubioru, a w domu mam zawsze ten sam.
Byłam dzisiaj na USG, wielkość torbieli bez zmian, główka rośnie, nic złego nie widać, dzidzia waży prawie 900g. Następne badanie za 3 tygodnie.
No i piłam dzisiaj tę paskudną glukozę, laborantki nie dały mi dodać cytryny, bo to podobno zakłóca pomiar, na szczęście dobrze rozpuściły i dały popić wodą. No i nie musiałam mieć własnej glukozy. Wynik na wejściu z palca 5.0, końcowego nie znam.

Ja tam się ważę bardzo często, tak co 2-5 dni zawsze rano, bo waga mi stoi koło łóżka w sypialni. Ostatnio to nawet u lekarza się już nie ważę, tylko podaję wagę z domu (tak mi położna kazała), bo zawsze się zgadzało, tylko kwestia ubioru, a w domu mam zawsze ten sam.
Byłam dzisiaj na USG, wielkość torbieli bez zmian, główka rośnie, nic złego nie widać, dzidzia waży prawie 900g. Następne badanie za 3 tygodnie.
No i piłam dzisiaj tę paskudną glukozę, laborantki nie dały mi dodać cytryny, bo to podobno zakłóca pomiar, na szczęście dobrze rozpuściły i dały popić wodą. No i nie musiałam mieć własnej glukozy. Wynik na wejściu z palca 5.0, końcowego nie znam.
Ewitka, bardzo się cieszę, że przynosisz takie wieści. Bardzo, bardzo.

Ewitka oby już było tylko lepiej.

Propo cytryny mi też nie pozwoliły pielegniarki uzyć z tego samego powodu. A lekarz jak dawał skierowanie mówił, że można. hmm

Ja miałam przez 5 dni codziennie, teraz co drugi dzien...Saszetka w pol szklanki przegotowanej wody...Od razu widac poprawe...wszystko ładnie sie wypłukuje i wylatuje...:/ Mało to sympatyczny widok i czynnosc ale coz...czego sie nie zrobi dla zdrowia...

Ewitka ciesze sie ze nic niepokojacego sie nie dzieje :-) dziudzis ma sie dobrze i to jest najwazniejsze :-)

reklama
Ewitko bardzo się cieszę, że nic się nie powieksza co nie powinno i że dzidzia rośnie jak na drożdżach :-)
A ja od dzisiaj leżę w szpitalu, gdyż glukozę miałam troszkę podwyższona i mam ją powtarzaną. Przy bliźniakach każdy "nadstan" w wynikach jest u nas dokładne sprawdzany. Dodatkowo zaczęła mi się chyba stawiać macica i miałam robione ktg. Mam nadzieję, że dowiem się wkrótce co i jak :tak: Muszę więcej leżeć i odpoczywać....

Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamuśki i ich pociechy

Do góry