reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

dziękuje dziewczyny za odpowiedzi

dzięki temu że dzielimy się tym co nas spotkało mam większą wiedzę i może nie tyle że obawy co świadomość że wiem że nie zawsze może być kolorowo
ostatnio w ogóle czytałam że w Francji ciążę uznaje się po 12 tygodniu
no za granica to w ogole jest porazka jesli chodzi o ciaze .

reklama
Ja tak miałam w 1 ciąży.
Postaram się opisać w przybliżeniu jak to było. Dodam że owulację wiedziałam kiedy miałam mniej więcej, ciąża mogłaby być młodsza o 3-4 dni ale na pewno nie więcej.
5+0 - USG pęcherzyk odpowiedni do wieku ciąży
6+0- pęcherzyk ciążowy, żółtkowy i mikro zarodek 1,1mm (pierwsza mowa ze trochę za małe)
7+0- pęcherzyk ciążowy, żółtkowy ok 5mm, zarodek 1,5mm
8+0- pęcherzyk ciążowy, żółtkowy ok 7mm, zarodek tętniący ok 3mm
9+0- pęcherzyk ciążowy, żółtkowy ok 7,5mm, zarodek tętniący 3-4mm ok 80 uderzeń
10+0- brak tętna zarodka

Praktycznie przez miesiąc żyłam w niepewności co będzie mimo że czułam ze to będzie koniec. Bety nie sprawdzałam więc nie wiem jak rosła. Pamiętam że przeczytałam wtedy ze w tych pierwszych tygodniach zarodki rozwijają się tak samo, rosnąc 1-1,5mm i nie ma odchyleń że przez tydzień nie urośnie a potem nadrobi (tak może być później). Wiadomo to jest natura a nie matematyka i różne cuda się już zdarzały ale pamiętam że jak byłam w podobnej sytuacji to przekopałam cały internet w poszukiwaniu podobnych sytuacji jak moja i mało znalazłam
Czyli nie skończyło sie to dobrze? Ciaza zakończyła się w 10 tygodniu?

oj on jest mega treningiem przed dzieckiem
mam problem bo szczeka w domu na najmniejszy szmer z zewnątrz i już brałam behawiorystkę żeby go oduczyć ale ma swoje lata i sama powiedziała że będzie ciężko
muszę mówić do niego spokojnym głosem : spokój :D potem kara
i tak tryliard razy dziennie, a nie można krzyczeć bo pies wtedy reaguje jeszcze gorzej
zabawki rozwalone po całym mieszkaniu :)
U mnie na takie szczekanie pomaga puszczenie muzyki 😂 mój piesek zwłaszcza szczeka wieczorami kiedy jeszcze męża nie ma w domu, jest czujny i pilnuje (przejmuje rolę pana domu), ostatnio dzwoniła koleżanka z pracy i miałam ją na głośniku bo coś tam robiłam, było grubo po 22, w salonie leciała playlista chyba z jakimiś hitami disco Polo to się dopytywała co to za dyskoteka u nas, jak powiedziałam że to muzyka dla psa to nie mogła ze śmiechu 😂😂😂

reklama
no taka skarpeta przepoconą 😂 ale mniamiiiii
Dla mnie zapach nawet ok, pod koniec paczki już trochę wykręca język, ale ciężko przestać jeść 😜 Ja najbardziej lubię Twistosy fromage i myślę, że to będzie kolejna rzecz, która przyklei mi się w sklepie do ręki 😉 Jeszcze szpinakowy burek z Lidla mi się marzy 😂 Pamiętam, w pierwszej ciąży zwycięzcą zachcianek były naleśniki z serem na słodko ❤️

Moje drogie, jak szukałyście prenatalnych na NFZ? Tam, gdzie robiłam w pierwszej ciąży nie mają na fundusz. Czuję się trochę zielona, jak tego szukać. Poradnie przyszpitalne?

Do góry