reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

Wiesz co ja się strasznie bałam pozamacicznej, bo u mnie owulacje są co miesiąc z jednego jajnika i gdyby tak wyszło to potem pewnie miałabym problem z zajściem z drugiego jajnika, w każdym razie dużo się dowiadywałam na ten temat jak to wygląda i dowiedziałam się że zawsze jest działanie mające na celu uratowanie jajowodu. Oczywiście wszystko zależy od sytuacji w jakim stanie jest jajowód. Najpierw podaje się metotrexat aby ciążę „wysuszyć” i żeby się sama poroniła, a jeżeli już trzeba operować to nacina się jajowód, usuwa ciążę i szyje jajowód. I dopiero przy drugiej sytuacji cp w tym samym jajowodzie usuwa się od razu cały jajowód. Także jest to szansa dla takich właśnie co to mają owulację z jednego jajnika. Ale pewnie co szpital, co lekarz to inna praktyka.
Pewnie przy jednym jajniku wygląda to inaczej
Mi kilku lekarzy powiedziało że jak jest tak jak u mnie - dlatego mnie trzymali żeby zobaczyć co będzie - to się nie ratuje żeby potem właśnie nie było cp
Ale wiadomo jak piszesz co lekarz co szpital co innego zrobią

reklama
nie marte się też jestem w ujowej sytuacji zawodowej. Jak sobie przypomnę to chce mi się płakać. Najpierw długo pracowałam w instytucji kultury ale tylko na pół etatu dorabiałam sobie jako niania po robocie trochę Jako fotograf później przenieśli mnie go Ośrodka pomocy społecznej na cały etat ale umowa na zastępstwo zaszłam w ciążę poroniłam zaszłam zaś w ciążę urodziłam córkę ta dziewczyna za którą byłam ja miała nie wracać a tu ciach telefon w moje urodziny, że wraca mam przyjechać po świadectwo pracy byłam na macierzyńskim zależało nam szybko na 2 bejbiku. Rok później w swoje urodziny 2 kreski wielka radość 2 tyg później dostałam tef3on że zwolnił się etat w gdzie bardzo chciałam pracować tak ubolewa łam nad tym tyle nocy przeplaklam a dwa dni później zaś poroniłam nie mogłam się pozbierać. Dostałam propozycje stażu w Urzędzie Pracy zgodziłam się żeby bardziej pozbierać myśli i wyjść do ludzi. I teraz jestem w ciąży i raczej nie będę miała nic 🥺 zastanawiam się nad przejściem na KRUS do męża
A
To nie jest też tak że jak jesteś w ciąży to z automatu podlegasz pod opiekę zdrowotną ? Coś na ten temat czytałam :)
Ale się nie znam na tych przepisach te zus- owskie to dla mnie kosmos
Wiem że po urodzeniu jak nie ma się zatrudnienia jest jakiś tysiąc złotych przez jakiś czas - tak kiedyś czytałam

A
To nie jest też tak że jak jesteś w ciąży to z automatu podlegasz pod opiekę zdrowotną ? Coś na ten temat czytałam :)
Wiem że po urodzeniu jak nie ma się zatrudnienia jest jakiś tysiąc złotych przez jakiś czas - tak kiedyś czytałam
Jest tak jak piszesz- każda ciężarna, która jest obywatelką Polski ma bezpłatną opiekę medyczną przez całą ciążę i 6 tygodni po porodzie

Jest tak jak piszesz- każda ciężarna, która jest obywatelką Polski ma bezpłatną opiekę medyczną przez całą ciążę i 6 tygodni po porodzie

tutaj jest mowa o tym 1.000 zł - na obecne czasy to niewiele ale zawsze coś

Nic a nic, ani w macicy ani poza. W macicy było małe coś, ale powiedział że może to być pseudopecherzyk
Roksiemi nie martw się na zapas, ja poszłam na pierwszą wizytę za wcześnie i też nie było nic widać, lekarz powiedział że albo za wcześnie albo pozamaciczna, jak to usłyszałam to tydzień odchodziliśmy od zmysłów, jak się okazało po tygodniu już było pięknie widać pęcherzyk

A
kosiniakowe tak tys złotych. Ale szkoda trochę będę próbowała zagadać z dyrem żeby dał mi dłużej umowę żebym miała prawo do świadczeń. Nie nastawiam się ale spróbować zawsze warto

Roksiemi nie martw się na zapas, ja poszłam na pierwszą wizytę za wcześnie i też nie było nic widać, lekarz powiedział że albo za wcześnie albo pozamaciczna, jak to usłyszałam to tydzień odchodziliśmy od zmysłów, jak się okazało po tygodniu już było pięknie widać pęcherzyk
Byłam w poradni 'K'. Jest pecherzyk w macicy i krwiak. Pecherzyk 0,44cm . Ale mam w poniedziałek skierowanie do szpitala bo neta słabo rośnie i raczej nie ma szans na zdrowa ciaze w tym przypadku . Jutro znowu beta. Już wyglądam jakbym nie wiadomo co robila przez te siniaki na żyłach. Nie wi3m jak ja pójdę do szpitala jak mam w domu cycoholika..

Załączniki

• Messenger_creation_3c580714-130a-4d4f-8918-d21eccb721d2.jpeg
    Messenger_creation_3c580714-130a-4d4f-8918-d21eccb721d2.jpeg
    147,1 KB · Wyświetleń: 68
reklama
kosiniakowe tak tys złotych. Ale szkoda trochę będę próbowała zagadać z dyrem żeby dał mi dłużej umowę żebym miała prawo do świadczeń. Nie nastawiam się ale spróbować zawsze warto
Możesz też powiedzieć że jeśli ci przedłużą umowę to chcesz pracować do kiedy ci zdrowie ci pozwoli i że chętnie po porodzie wrócisz na swoje stanowisko

Powiem wam że to jest mega wku@ że z jednej strony mamy prawo być w ciąży i prawo do świadczeń ale musimy się tłumaczyć i walczyć

Do góry