reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

reklama
sylvi - i to wszystko sama? Rany ale ty masz parę w rękach. Ja tam pierniki owszem upiekłam - ale nie aż tyle. I to wszystsko zdobić. Podziwiam
 
zielona :) na to nigdy nie jest za późno, by zacząć piec ciasteczka i to żaden wstyd ,że się nie piekło :) Ale ,że z Torunia jesteś ...to kochanie już dawno powinnaś takie jeść ;-). Szkoda ,że nie mam Cię jak poczęstować :)

No własnie zawsze kupne Katarzynki jem, albo inne pierniczki w czekoladzie, ale takich własnej roboty to nie pamietam kiedy to było i czy wogóle :zawstydzona/y:
 
Sylwi, piękne pierniczki ci wyszły. Sama piekę pierniki co roku i wiem ile to roboty. Podziwiam za zapał :tak:;-) Robiłaś je sama czy z córcią?
 


Trufle z orzechami laskowymi






7,5 dag masła
7,5 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
20 dag czekolady (u mnie gorzka)
7,5 dag zmielonych prażonych orzechów laskowych



Masło wkładamy do salaterki i ucieramy mikserem na krem, dodając cukier i cukier waniliowy.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy (ja w mikrofali).Do kremu dodajemy 2/3 zmielonych orzechów i lekko przestudzoną czekoladę. Wkładamy masę do lodówki. Gdy nieco stwardnieje zwilżonymi rękoma formujemy kuleczki i obtaczamy w pozostałych orzechach.



Trufle z bakaliami:


Składniki:

- po 10 dag suszonych śliwek, daktyli (bez pestek) i moreli
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- po 2 dag startych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (ewentualnie wiórki kokosowe)

Sposób przygotowania:
Suszone owoce zemleć w maszynce. Powstałą owocową masę wymieszać z miodem tak, by wszystkie składniki dobrze się skleiły. Uformować kulki. Kulki obtoczyć w rozdrobnionych i wymieszanych orzechach włoskich oraz laskowych i migdałach.

Ja dzień wcześniej bakalie zalałam rumem, żeby zmiękły i nabrały aromatu. Do trufli orzechowych tez wlałam troche rumu, sa bardziej wyraziste w smaku.
 
Ostatnia edycja:
Miałam wrzucić już kiedyś, ale wyleciało mi z głowy ;-)

Błyskawiczne ciasto, 15 minut roboty, akurat na wypadek, gdyby mieli wpaść niezapowiedziani goście ;-)

Ciasto Raffaello

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 0,5-0,6l słodkiej śmietany 30%
  • Minimum 2 paczki wiórków kokosowych (ale można dać, ile się chce)
  • Paczka biszkoptów okrągłych
  • Paczka słonych krakersów
Podgrzewamy w garnku śmietanę (nie za wysoka temperatura, żeby się nie zagotowała) i wrzucamy do niej czekoladę.
Mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia, po czym dosypujemy wiórki kokosowe.
Zestawiamy z gazu i do masy wkruszamy biszkopty, ilość na oko, żeby masa była w miarę gęsta.
Całe dno blachy wykładamy krakersami i na to wykładamy masę kokosową.
Najlepiej schować ciacho do lodówki, żeby się "zawiązało", chociaż mnie najbardziej smakuje takie jeszcze ciepłe :-)
 
reklama
dzisiaj po raz pierwszy piekłam sernik tradycyjny... wyszedł pyszny. Przepis pochodzi z Twarogu Dr Oetkera ale napiszę go tutaj:

1 kg twarogu zmielonego
kostka margaryny
8 jajek
1 i1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 aromat cytrynowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gr rodzynek

1. Twaróg zmiksować z margaryną (nie trzeba jej roztapiać, ale musi być miękka)
2. Zmiksować 8 żółtek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
3. Dodać do twarogu zmiksowane żółtka + aromat cytrynowy + mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
4. Ubić pianę z żółtek i dodać do całej masy mieszając wszystko delikatnie łyżką
5. Rodzynki opruszyć mąką i dodać do masy - wymieszać

Całość piec w 170 stopniach przez 90 minut na średniej blaszce...

Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i dałam pieczenie tylko na spód, bo góra się strasznie przypiekała.

Jak serniczek ostygnie troszkę to można na wierzch zrobić polewę z pełnomlecznej czekolady...

SMACZNEGO... :-)
 
Do góry