reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

reklama
moniaivoy
u nas na te trufle to się mówi bajaderki - uwielbiam to
można tu chyba też poimprowizować troszeczkę i coś dodać jeszcze, albo w polewie czekoladowej zrobić....

gdy nie moja zgaga to bym sobie zrobiła :-(
i mam metalowe foremki to może do takich bym dała :-)
 
klaudia u na bajaderki robi się z różnych ciast które zostaną:)barwi sie kakaem w kulki i jest....tak sprzedają w cukierniach:) kiedyś tak było teraz nie wiem czy jeszcze są takie dostępne:)
 
Ribi - papierki można kupic w supermarketach, ale nie zawsze są. A ja akurat włożyłam te moje do pudełka plastikowego, i trzymam je w lodówce, bo one raczej powinny być przechowywane w chłodnym pomieszczeniu albo w lodówce.

Ariska- w przepisie było, że mniej więcej wychodzi po 40 sztuk z jednej porcji, oczywiście, możesz sobie składniki podwoić:) Ale właśnie można pokombinować, bo do tych czekoladowych, można dołożyć właśnie bakalie.

Claudia- bajaderki robi sie trochę inaczej, właśnie, tak jak pisze Ribi z resztek ciast...

Moncia- dzięki za przepis!:)

A jeszcze jedna rada, mielone orzechy można kupić w Lidlu, mam nadzieję, że są tam jeszcze....
 
Ostatnia edycja:
mielone orzechy można też zrobić w... maszynce do mielenia mięsa :-D
rewelacyjnie wychodzą :-)
ja takimi przyozdabiałam pierniczki na Święta - przyklejałam do lukru
 
Dawno tu nie wchodzilam i takie pyszności ze mi ślinka pociekla....mniam mniam
Sylvi-Ja tez bym była za ...abyś w wolnej chwili wrzuciła przepisik na te dziela sztuki :) ( i rozumiem ze one są od razu do jedzenia miękkie??)
moniaivoy-no trufle pierwsza klasa :) tez muszę sprobować w wolnej chwili.... i z rumem mniam mniam

A do sernika ja jeszcze dorzucam budyń wanilowy albo śmietankowy :)

Mam pytanko jak mi się piecze to pęka sernik...???Wam tez i czemu tak siię dzieje???moze któraś z Was wie???
Kolezanka powiedziała mi ze to dla tego ze gadam przy robieniu go??? ale to raczej nie to......
 
reklama
Sernik pęka jak się go piecze bo brzegi chwytają się formy a góra rośnie. Można w trakcie pieczenia przejechać nożem wzdłuż brzegów formy - ale ja się boję ryzykować, bo jeszcze mi nigdy sernik nie opadł i wolę by mi popękał niż się zrobił plackowaty.
 
Do góry