reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

klaudia u na bajaderki robi się z różnych ciast które zostaną:)barwi sie kakaem w kulki i jest....tak sprzedają w cukierniach:) kiedyś tak było teraz nie wiem czy jeszcze są takie dostępne:)
dokladnie u nas bajaderki wlasnie tak sie robi!!!! O RANY!!! ALE BYM ZJADLA!!!! taka mokrusienka z rodzyneczkami!!!!!!!

dziewczyny z Krakowa jak u Was sie mówi wlasnie na "bajaderki"? bo z mezem w sobote probowalismy sobie przypomniec- on jest z Krakowa i ja pamietam, ze prosil w sklepie "ziemniaczki" a on mowi ze inczej.. hmm...

reklama
dokladnie u nas bajaderki wlasnie tak sie robi!!!! O RANY!!! ALE BYM ZJADLA!!!! taka mokrusienka z rodzyneczkami!!!!!!!

dziewczyny z Krakowa jak u Was sie mówi wlasnie na "bajaderki"? bo z mezem w sobote probowalismy sobie przypomniec- on jest z Krakowa i ja pamietam, ze prosil w sklepie "ziemniaczki" a on mowi ze inczej.. hmm...

Klaudoos - dokładnie tak, mówia na nie ziemniaczki:) Heheh - jak dla mnie, to bez sensu- ja zawsze znałam je pod nazwami bajaderka:)

Damqelle- ja tez mam ochote na sernik:) Chyba jutro wezmę sie za niego, mam tylko nadzieję, że wyjdzie...

te trufle wyglądają bardzo apetycznie :-)
a sernik to od początku ciąży pochłaniam jak tylko trafię.
rzadko zdarza mi się kupować ciasta w cukierniach, ale przez te zachcianki to kilka razy zgrzeszyłam takim serniczkiem :-)
ja bajaderki też uwielbiam :-)

Dzięki Damqell:) no popękał.... ale nie opadł.... nic nie ruszałam''hm....z chęcią bym zjadła ale jeszcze jest ciepły..... ale wygląda smakowicie.

A i jeszcze co do sernika aby mi się nie spiekł za bardzo z góry to po ok 40 min przykrywam go papierem do pieczenia:)

U mnie bajaderki....ale z kartofelkiem tez się spotkałam...wieki nie jadłam tych ciastek:)mozna będzie spróbować zrobić jak zostaną jakieś świąteczne ciastowe niedobitki:) jeśli zostaną.

na szyszki ma przepis ale jeszcze nigdy nie robiłam.....

wy mi tu o ziemniaczkach mowicie mniam uwielbiam ale tylko z jednej cukierni mi smakuja sa poprostu zaje.......... jak jestem u rodzicow to z 2 musze zjesc. a ja sie zastanawialam co to te bajaderki hehe

reklama
dzisiaj po raz pierwszy piekłam sernik tradycyjny... wyszedł pyszny. Przepis pochodzi z Twarogu Dr Oetkera ale napiszę go tutaj:

1 kg twarogu zmielonego
kostka margaryny
8 jajek
1 i1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 aromat cytrynowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gr rodzynek

1. Twaróg zmiksować z margaryną (nie trzeba jej roztapiać, ale musi być miękka)
2. Zmiksować 8 żółtek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
3. Dodać do twarogu zmiksowane żółtka + aromat cytrynowy + mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
4. Ubić pianę z żółtek i dodać do całej masy mieszając wszystko delikatnie łyżką
5. Rodzynki opruszyć mąką i dodać do masy - wymieszać

Całość piec w 170 stopniach przez 90 minut na średniej blaszce...

Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i dałam pieczenie tylko na spód, bo góra się strasznie przypiekała.

Jak serniczek ostygnie troszkę to można na wierzch zrobić polewę z pełnomlecznej czekolady...

SMACZNEGO... :-)
Słonce a oprocz rodzynek dalas brzoskwinki??? rany jutro chyba zrobie.. nawpierdzielam sie jak nigdy!!

Do góry