reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

Klaudoos te placuszki z kurczaka tez robię, są bardzo dobre i szybko się robi. Tylko ja troche inny przepis mam: piers z kurczaka+4 łyzki przyprawy w płynie Maggi+3 cebule+3 jajka+ mąka zimniaczana żeby sie wszystko skleiło ok. 3 łyzki
Te filety a'la KFC to musze koniecznie zrobić, bo zwykła panierka juz mi sie przejadła.

reklama
Klaudoos te placuszki z kurczaka tez robię, są bardzo dobre i szybko się robi. Tylko ja troche inny przepis mam: piers z kurczaka+4 łyzki przyprawy w płynie Maggi+3 cebule+3 jajka+ mąka zimniaczana żeby sie wszystko skleiło ok. 3 łyzki
Te filety a'la KFC to musze koniecznie zrobić, bo zwykła panierka juz mi sie przejadła.
no kiedys sprobuje.. ale to przepis kolezanki, ktora robila wlasnie dla dzieci, a dzieci (jej)niestety z cebulka nie bardzo, aha to tez sie skleja dzieki serowi. moze w przyszlym tygodniu zrobie Twój przepisik ;)

Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych:
Piersi pociąć i rozbić troszkę tak, aby były z nich placuszki.
Zrobić w panierkę 1 : jajko + mleko+ mąka + przyprawy wg upodobania, zależy jakie smakują. Ja czasami daję sól i curry albo gyros, jarzynkę... Zrobić z tego gęste (naleśnikowe) ciasto
Panierka 2 : płatki kukurydziane, najlepiej corn flakes, pognieść na drobne kawałeczki, wysypać do miski.
Teraz przygotowane fileciki moczymy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w płatkach.
Smażymy w garneczku na głębokim oleju, na małym ogniu, aż się zrumienią:)
Do tego nam najlepiej smakuje sos zrobiony z majonezu z keczupem :)

Piersi z kurczaka z serem
:
Piersi kroimy na kawałeczki, takie jak do sałatki np.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach
Cebule również ścieramy na tarce o dużych oczkach
Robimy ciasto naleśnikowe, trochę gęstsze i przyprawiamy je, wrzucamy piersi, ser i cebulkę, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, następnie kładziemy łyżką placuszki i smażymy na złoty kolor. Pychotka :)

U mnie wogóle dużo drobiu się je i lubię takie proste, szybkie przepisy :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
No to ja pierwsza zaprezentuję swoje dzieło :) Co prawda nie jest to mistrzostwo świata - ale pierwszy samodzielnie zrobiony sweterek dla mojej córeczki :)

Teraz do kompletu będę robić czapeczkę a potem przerzucam się na druty :)

Mi koleżanka prace robiła w liceum, mam też dwie lewe łapki do szydełka, drutów itp...
Za to moja teściowa też takie cuda wytwarza :)

damqelle - śliczne :yes:
Ja niestety nie mam zdolności manualnych, ale moja mama ma, więc muszę podsunąć jej pomysł zrobienia sweterka dla wnusia :-D

damquell fajny sweterek:) może jeszcze zrobisz malutkiej taką sukieneczkę bez rękawków? Będzie w niej ślicznie wyglądać

reklama
hmmm... to nie jest zły pomysł z tą sukienką :) Tylko się boję że nie uda mi się wstrzelić w rozmiar. Ale spróbować można :)
Wy dziewczyny nie myślcie sobie że ja jestem taka super uzdolniona. Przeciwnie - z talentem u mnie średnio. Ale żyję według zasady CHCIEĆ ZNACZY MÓC :) A że w dodatku tak nie lubię bezruchu, a i do sprzątania się nie garnę, ciągle wymyślam sobie jakąś twórczość radosną - coś co mnie zajmuje, relaksuje i przynosi efekty
Szydełkować uczyłam się z książki którą polecam "Szydełko krok po kroku" - Charles Whiting - Sklep internetowy KDC.pl - Aktualna cena: 22.50 zł (cena rynkowa: 24 zł). Tania i szybka wysyłka: Warszawa, Opole, Poznań, Lublin... bo wcześniej potrafiłam tylko łańcuszek i półsłupki (nawet nie wiedząc że to półsłupki)
A jutro pochwalę się innym moim dziełem - tylko wyschnie :)

Do góry