reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

WAFLE
składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 opakowania wafli

Margarynę,cukier,mleko,kakao,cukier waniliowy zagotować,a następnie lekko wystudzić.Do tego dodać 2 szklanki mleka w proszku-wszystko dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gorącą masą smarować wafle.
Ja je obwijam folią aluminiową i dociskam czyms cięzkim.Powinny poleżeć trochę w lodówce

reklama
Przepi na placki z cukinii: (akurat jest na nie sezon)
-2 srednie cukinie
-2 jajka
-szklanka maki
-sol, pieprz, vegeta

Cukinie obieramy i scieramy na duzych oczkach na tarce, dodajemy jajka, szklanke maki i przyprawiamy. Konsystencja powinna byc gesta, wiec mozna dodac jeszcze troszke maki gdybyscie zdecydowaly ze ciasto jest za rzadkie. Rozgrzewamy patelnie z olejem, smazymy az sie ladnie zarumienia. Po usmazeniu mozna posypac cukrem. Pycha, uwielbiam!!!
Smacznego

Ja zamiast mąki dodaję kaszy manny a do cukini trochę marchwi i cebuli :)

alternatywny pomysł na wafle :-)

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

całą puszkę gotowac około 3 godziny

otworzyć, powstałą masą przekładac wafle :-)

alternatywny pomysł na wafle :-)

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

całą puszkę gotowac około 3 godziny

otworzyć, powstałą masą przekładac wafle :-)

ostatnio gdzies slyszalam, ze mozna juz kupic mase kajmakowa i nie trzeba juz gotowac skondensowanego mleka bo ta sama firma sprzedaje gotowe

Przepis od znajomej jeszcze nie próbowałam ale brzmi pysznie
Krokiety inaczej :

naleśniki, z jajek, mleka, mąki, wody i proszku do pieczenia i szczypty soli, teraz dodalam tez do ciasta
trochę oregano (co do proporcji to trudno powiedzieć bo zawsze na oko wsypuje
wszystko do robota i sie miesza az wychodzi ciasto).

Jak juz beda nalesniki zrobione smarujemy je sosem pomidorowym albo koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, układamy plasterek szynki, sera żółtego, kukurydze z puszki, ogorek kiszony pokrojony w kostke,
Na koniec na to wszystko dajemy podsmażone pieczarki z cebulką, zwijam w krokieta, no i panieruje w jajku i bułce tartej, smażyć najlepiej na masełku bo są najsmaczniejsze i super pachna

to ja podam moje ulubione paróweczki :

robimy naleśniki (przepis naleśnikowy tylko zamiast cukru robimy na słono)
smarujemy naleśnik keczupem, starty ser, na to parówka, zwijamy. Jajko, bułka obtaczamy to i fru na patelnię :)

Postanowiłam reaktywować ten temat bo myślę, że jest wśród nas dużo dziewczyn z duszą artystyczną.
Proszę o zamieszczanie zdjęć wykonanych przez siebie dzieł sztuki, linków do ciekawych stron i porad.
Piszcie , pytajcie i się chwalcie:)

reklama
a wiec moje jedne z najbardziej ulubionych przepisow:

placuszki z kurczakiem

1 op. piersi z kurczaka- pokroic w kosteczke
7 jaj, 3 łyżki mąki, 1 łyżka vegety + koperek posiekany, dodac ok 40dkg sera potartego i wymieszać mikserem,
dodać pierś z kurczaka i wymieszać. kłaśc lyżką na rozgrzanym oleju. pychota i dzieci bardzo to lubią!!

pieczeń mielona

2 opakowania miesa mielonego: wieprzowego i wieprzowo- wołowego;
2 zupy cebulowe knorr
1 jajko
1 kwasna smietana 18% 0,25l

dokladnie wyrobic mieso z pozostalymi skladnikami, wylozyc do rynienki (keksówki) wyscielonej papierem do pieczenia i piec ok 1godz.
do obiadku czasem zrobie sosik;)

filety z kurczaka a'la KFC poledwiczki (a nawet lepsze;) )

2 podwójne filety z kurczaka pokroic w paski namoczyc w sosie.
sos: 3 lyzki jogurtu naturalnego i 3 łyzki majonezu
wstawic do lodowki na kilka godzin.
nastepnie rozkruszyc krakersy solone. panierowac kawalki miesa, ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok 40' podawac z suroweczka- pychotka!!!!!

ciasta:
ciasto półkruche z jablkami

4 szkl mąki
1,5 szkl cukru
3jajka
1 kostka margaryny
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 op. cukru waniliowego
mus jablkowy

mąkę, cukier, margaryne, proszek do pieczenia cukier wanioliowy posiekac nozem dodac jajka i ugniesc ciasto, schlodzic w lodowce pol godziny do godziny.
podzielic na 2 czesci. pomiedzy polozyc mus. piec w 180st ok 40-50min trzeba obserwowac- ma byc zarumienione. poleca ie dla mam karmiących o dziwo..

babka sprinterska

2,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
3/4 szklanki wody gazowanej
1szkl oleju
5 jajek
cukier wanioliowy
proszek do pieczenia

wymieszac wszsytko i do czesci mozna dodac kakao i na koniec zalac na wierzch. piec ok 40' w 180st

Do góry