reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

reklama
No to ja pierwsza zaprezentuję swoje dzieło :) Co prawda nie jest to mistrzostwo świata - ale pierwszy samodzielnie zrobiony sweterek dla mojej córeczki :)

Teraz do kompletu będę robić czapeczkę a potem przerzucam się na druty :)

Piękny sweterek i faktycznie popieram pomysł z sukienką :tak:

Te linki z tortami są extra, ale ja jakoś nie jestem dobra w pieczeniu. Moja siostra jest w tym mistrzynią :tak:

Fogia, dlaczego ja wcześniej nie widziałam tego cuda na 3-latka Filipka? Tort przepiękny :tak::tak::tak::tak:

Fogia- no cóż...za brakło mi słow, może Ty nie doceniasz swojego talentu...:)

Damqelle- sweterek boski:) Oj, jak mnie się marzy tez zrobić co takiego dla córeczki... Niestety, to moje łapki nie sa chyba do tego stworzone...;)

Damqelle piekny sweterek zrobiłas dla córci ..... Jest poprostu słodki

Fogia sliczny torcik....masz ty talent kuchareczko :D

cuda dziewczynki tu robicie ja to niestety moge zacytować swoją kochaną babcie" ne wszyscy moja kochana są artystyczni ty to mozesz mi pomóc dołki w ogródku pokopać : :) hihih no ma kobiecina racje ... chciałam nawet kiedys wyszywac krzyzykiem.. no ale do mojego talentu doszedł jeszcze słomiany zapał:p

SAŁATKA Z KURCZAKA

skladniki(na dużą miskę):
-1 podwójna pierś z kurczaka
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka ananasa
- 500g sera żółtego w kawalku(może być gouda)
-majonez
-pieprz i sól do smaku

Pierś gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ugotowaną pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę,to samo robimy z ananasem.Dodajemy kukurydzę i starty żółty ser (na tarce o dużych oczkach)Dodajemy majonez,mieszamy wszystko.
Dodajemy pieprz i sól do smaku i wstawiamy do lodówki do schlodzenia.

Marta70 prosiła o przepis na sałatkę. A że ja leniwa- pisać mi się nie chce to wklejam linka do sałatki gyros - panowie ją kochają bo z mięsem i u mnie koniecznie musi być :)
Sałatka gyros z kurczaka - Wybrane przepisy kulinarne Przepisy kulinarne Gazeta.pl
Ja tylko robię sos inaczej - bo mieszam te keczupy i majonez razem

A dla bab moja ulubiona sałatka
makaron świderki ( jakiejś dobrej firmy co się nie rozklei i nie rozsypie) gotujemy, przepłukujemy zimną wodą
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
zieloną cebulkę kroimy
wszytko mieszamy razem i dodajemy majonez

Nie napisałam ile czego - bo ja robię na tzw. oko - więc każdy sobie według uznania i nagotowanego makaronu :)

Jeśli chodzi o sałatki, to ja polecam z wędzonym kurczakiem.

*kawałek wędzonego kurczaka (najlepiej polędwiczki, żeby nie było problemu z krojeniem w kostkę, jak w przypadku nóżki),
*żółty ser w kawałku,
*papryka (ja zawsze kupuję jedną czerwoną, jedną żółtą)
*ogórki konserwowe (3, 4 sztuki)
*niektórzy dodają kukurydzę, którą ja pomijam, bo jej nie lubię
*majonez
*sól, pieprz

Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

reklama
ja dla odmiany zaproponuje jajka faszerowane moi goscie zawsze wsuwają i nigdy nie zostaje na póznije:p
podam przepisy tylko na farsz hihi bo jajka to wiadomo ugotowac przekroic na połówki , zółtka wyjąc:
Farsz pieczarkowy Kilka pieczarek umyć, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i podsmażyc na maśle. Po wystudzeniu rozdrobnić (najlepiej za pomocą widelca). Dodać majonez i przyprawy. Nadziewany ( ja uzywam standardowej strzykawki do dekorowania ciasta, wtedy tak fajnie się te nadzienie rozkłada)
farsz serowy Ser żółty zetrzec na tarce z drobnymi oczkami, wymieszac z zółtkiem i majonezem, przyprawić do smaku pieprzem i solą .
farsz ziołowy zółtka mieszamy z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i pietruszką, łaczymy z majonezem doprawiamy solą i pieprzem
farsz z pasty jajecznej kazdy wie jak robic :D
Niektóre jajka posypuję : papryką słodką , niektóre pieprzem, na niektóre kłade listek pietruszki ... a na misie na której są jaja kłada sałate rukole , ale to według uznania :)
Ruloniki z rukoli 1 łyżkę soku z cytryny wymieszać z oliwa (2 łyżki) i pieprzem. Rukolę (małe opakowanie) umyć , osuszyć , skropic sosem... Po kilka listków rukoli układac na każdym plastrze pieczeni ( 12 cienkich plastrów ) i ciasno zwijac ( czasami zwiazuje szczypiorkiem jak mam taki chudziutki a innym razem przebijam wykałaczką:
Jak na stół podaje deske z jakimis swojskimi szynkami i kiełbaskami to robie do nich sos:
majonez, keczup, bazylia, zioła prenwalsalskie, papryka słodka w proszku, i kroje drobno czosnek , wszystko mieszam i doprawiam jeszcze do smaku pieprzem i solą ( nadaje se swietnie do grilowanych mięsek :)
Moze jakas przystawka Ci sie przyda szybko się robią a i składniki sie dublują :)pozdrawiam

Do góry