reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

przepraszam ze dopiero teraz odpisuje- ale rzadko tu zagladam:(
klaudoss a jak cenowo wychodzi taka foremka aniołek i gips?? bo ja chciałam zrobić na ślub podziękowania dla gości właśnie w tym stylu ale myślałam żeby zamawiac na all gotowe i to raczej w ten sam sposob jest robione;)_
kurcze wiesz co nie wiem, u nas w Gdyni w sklepie dla plastykow ceny wysokie- warto na allegro zamowic taka forme bo taniej.. a gips szpachlowy groszowe sprawy..

klaudoos dzięki pomysł, jeżeli chodzi o balony to ja mam jeszcze jeden pomysł. Dmuchasz balon, obwiązujesz go nicią albo włóczką najlepiej i smarujesz to wszystko klejem, czekasz aż klej wyschnie i konstrukcja będzie twarda, przebijasz balon i ta zaschnięta włóczka zostaje, można spryskać brokatem i wygląda to super. Oczywiście cały sukces tkwi w tym kleju ale zabijcie mnie nie przypomnę sobie jak się nazywał, my w sklepie mówiliśmy zawsze "poproszę klej w wiadereczku" i panie wiedziały o co chodzi.:-D:-D:-D:-D
tez tak robilysmy;) i chyba jeszcze na wydmuszkach kolezanka robila.. w ogole na wielkanoc robilysmy super zajace z ponczoch i trocin.. ale zadnej foty nie mam..

Aniołek :)

I obiecane drzewo

Tutaj tego nie widać - ale drzewo ma 30 cm -więc jest duże i świetnie się prezentuje na ścianie. Mam jedno takie jeszcze w kuchni. Takie drzewo to świetny podarunek np z okazji dnia babci. Można na nim zrobić jabłuszka lub serduszka z wypisanymi imionami dzieci, wnuków. Robiłam też i takie.
piekne, po prostu piekne! ja nie mam rąk do takich rzeczy ale kiedys kupowalam..

reklama
damquell śliczne te Twoje prace....szczególnie Aniołek!!! Nie wiem czy dziewczyny wiecie ale w pokoiku dziecięcym powinno się mieć Anioła bo on czuwa nad dzieckiem więc warto sobie sprawić. W związku z tym nasza artystka Damquell zacznie nam robić Anioły na zamówienie:) Co Ty na to?

damqelle drzewo suuuuper, mogę ściągnąć mogę, mogę, mogę????:-D:-D

Ribi nad każdym dzieckiem (i nie tylko) czuwają anioły :-D:-D polecam książki Doreen Virtue na ten temat. Uwielbiam ja i myślę, ze Tobie też podpasywałaby jej filozofia. A taki anioł to przepiękna ozdoba i bardzo dobry pomysł na prezent. :happy2:

KREWETKI W CIEŚCIE:
5 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczeia
2 łyżki oleju
1 jajko
woda

Suche składniki zmieszać, dodać jajko i wodę. Konsystencja ciasta musi być jak na ciasto naleśnikowe.
Maczasz krewetkę w cieście i na głęboki olej aż się zarumieni. Podajesz z sosem sojowym albo sosem ostrym (tao tao)

KREWETKI HISZPAŃSKIE (bo tak robiłam je w hiszpani:) )
obierasz krewetki i delikatnie solisz
oliwę z oliwek smażysz do niej wrzucasz czosnek i odrobinę chilii(najlepiej kilka kawałeczków papryczki) jak już oliwa załapie aromatu wrzucasz krewetki i mieszasz....smażysz a raczej dusisz przez max 3-4 minuty i dajesz na talerz. Jak za dlugo potrzymasz krewetki na ogniu to zrobi się twarde a chodzi o to żeby były takie soczyste.
Podajesz z bagietką i sałatą....:)
Smacznego!

I to wszystko z masy solnej?A byl juz podany przepis na taka mase bo nie pamietam ?I jakimi farbami malujecie takimi zwyklymi czy to jakies specjalne musza byc kurcze sma bym sprobowala takie drzewo na dzien abbci wlasnie zrobic. Zapomnialam dodac no poprostu cudo te wasze wyroby.

możesz, możesz fogia ;)
No to we trzy mamy aniołową teorię :) Pierwszą modlitwę jaką uczę dzieci jest ta do anioła stróża. Dla mnie anioły są bardzo ważne i lubię się otaczać ich wyobrażeniami. Na każdą rocznicę ślubu - wtedy akurat jest odpust w moim mieście życzę sobie anioła. A gdy rodziłam Anię czułam obecność jej anioła stróża. Mam nadzieję że i teraz będzie przy narodzinach Marysi.

Więc jak najbardziej mamuśki - wrzucę jeszcze parę wzorów i dla waszych dzieciaczków zrobię jak sobie życzycie :)

Ciasto papieskie
Biszkopt-4jajka,1szkl.cukru,1szkl.mąki, 1łyczeczka proszku do pieczenia
żółtka utrzeć z cukrem,ubić białka na sztywną pianę,połączyć,dodać mąkę i proszek do pieczenia.Upiec.
2galaretki cytrynowe-rozpuścić w 0,5l wody
0,5l śmietany
cukier waniliowy
sok z 1-ej cytryny
serek śmietankowy "twój smak"
Miksować śmietanę z cukrem waniliowym,dodać sok z cytryny,po chwili serek,na koniec gęstniejącą galaretkę.
Biszkopt przekroić (ja zawsze robię na 3 części)i przełożyć lekko gęstniejącą masą.

Damqelle zrób takiego pieknego aniolka dla mojego Piotrusia, moze bedzie lepiej spał jak powiesze go nad jego spankiem. Tylko napisz ile za to cudo ?

reklama
Czy któraś będzie się bawiła w robienie kartek świątecznych? Myślę też o zrobieniu kartek na Dzień Babci i Dzień Dziadka....w tych dniach mam termin to możnaby już wysłać ze zdjęciem synka:)

Do góry