reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

jakby ktoś mial ochotę na szybkie ciasto:

orginalne pochodzi z przepisu na WZ-tkę, ale ja nie korzystam z tamtego przepisu na krem, tylko przekładam czasami masą do karpatki
mozna nie przekładać niczym, a dodać więcej dżemu

2 jajka
2 szklanki mąki
½ masła roślinnego
1 szklanka cukru
4 (lub więcej) łyżki dżemu
1 łyżka kakao
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę
zmieszaną z sodą, mleko, kakao, dżem.
Piec około 1 godziny.

edycja:

to podaje jeszcze przepis z dziś :-)

przeze mnie nazwane "ciasto gdy dziecko śpi" ;-) (nie trzeba włączać miksera - składniki miesza się łyżką)

20 łyżek mąki
20 łyżek cukru (lub trochę mniej, bo jest słodkie)
20 łyżek oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka

* 1 łyżka = 15 ml

kruszonka:
7 dag cukru
8 dag margaryny
12 dag mąki
owoce: jabłka, rabarbar, śliwki, wiśnie, jagody - cokolwiek, co lubicie :biggrin2:

Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Wylać na posmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach ok. 36x27cm (powinno mieć dość wolno lejąca się konsystencję - nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam :-D).
Piec 50 minut w 175 st C.

Przed wstawieniem do piekarnika można poukładać na cieście dowolne owoce i posypać kruszonką z roztartych palcami składników

ciasto pochodzi stąd: (podałam tylko swój program pieczenia)
Wielkie Żarcie - Przepis - Ciasto na łyżki z owocami i kruszonką

robiłam dziś i wyszło rewelacyjnie.

Ostatnia edycja:
reklama
mam wagę taka kuchenna i na niej ważę, ale tą kruszonkę to wogóle robiłam "na oko" :-D

masła wzięłam ze 2 duże łyżki, cukru ze 4 łyżki, a mąki dodawałam tyle, żeby wszystko sie do rąk nie kleiło i wyszła taka kruszonka do posypania
najwyżej jak będzie za malo masla to możesz dodać

ja ta kruszonkę to wogóle robiłam "na oko" :-D

masła wzięłam ze 2 duże łyżki, cukru ze 4 łyżki, a mąki dodawałam tyle, żeby wszystko sie do rąk nie kleiło i wyszła taka kruszonka do posypania
najwyżej jak będzie za malo masla to możesz dodać

dzięki Ci bardzo, no jeszcze muszę foremkę kupić

Gosia - nie wiem... nie próbowałam. wogóle dziś pierwszy raz to ciasto robiłam :-D
ale wydaje mi sie że raczej nie, muszą być całe owoce, chociażby z puszki, bo to ciasto jest dość luźne i dżem nie będzie dał sie w żaden sposób rozsmarować
chyba, że go tak po trochu "rzucisz" na wierzch, ale raczej wpadnie do środka i nic z tego nie będzie

Aniołek :)

I obiecane drzewo

Tutaj tego nie widać - ale drzewo ma 30 cm -więc jest duże i świetnie się prezentuje na ścianie. Mam jedno takie jeszcze w kuchni. Takie drzewo to świetny podarunek np z okazji dnia babci. Można na nim zrobić jabłuszka lub serduszka z wypisanymi imionami dzieci, wnuków. Robiłam też i takie.

reklama
PIĘKNE TE WASZE ANIOŁY .. i drzewko... fogia i klaudos ... pomysł z tym balonem .. rewelacyjny :) hihi podsune dla nianki niech robią przed swietami :)
damqelle --- ten aniołek na dobranoc mi sie bardzo podoba... powiedz czy ty nie sprzedajesz takich dzieł...bo jak bys chciała sprzedac ( oczywiscie nie ten bo wiem ze jest dla Ani ) ... to ja bym chętnie kupiła dla Tomaszka..

Do góry