Przepis na
PRAŻONKI:
- 15 ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 buraki
- 2 cebule + piórka z cebuli, dodać trochę zieleni tymardziej jesienią
- długa pętelka kiełbasy
- kostka boczku
- pieprz, jarzynka (do smaku)
- pół kostki smalcu
- maślanka do popijania
Sposob przyrządzenia:
Ziemniaki, buraki, marchew, cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy na cztery części (chyba, że duży ziemniak to na sześć części), reszte składników w plasterki.
Przygotowujemy garnek smarujemy go smalcem na spodzie możemy ułożyć boczek, żeby się przypiekł, potem wkładamy ziemniaki w kostkę (grubą) tak, aby przykryły dno, na to buraki, marchew i sypiemy jarzynką i pieprzem, potem cebule, kiełbasę (boczek też można do smaku kilka plasterków) i zieleninkę mozna np. piórka z cebuli. I tak powtarzamy czyli: znów ziemniaki, buraki, marchew, solimy pieprzymy.... itd.
Robi się to warstowo ile się zmieści do garnka. Na gorę wkładamy kilka plastów smalcu.
Następnie przykrywamy pokrywką i włączamy na 10 min na ostry ogień, po tych 10 min, ściszamy palnik, niech się pieką na wolnym ogniu 40 min.
Należy sprawdzić czy ziemniaki są miekkie po tym czasie, jak tak to gotowe do jedzenia, można przerzycić potem do misy tak żeby ten smalec, który spłynał na dół oblał wszystko, jezeli nie lubimy tłustego, można nakładać prosto z garnka:-)
Życzę smacznego!