reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

reklama
No to ja dodam szybki zapychacz jak nie mam czasu gotować.
2 woreczki ryżu parabolicznego,
pieczarki ponad pół kilo
dwa kawałki kiełbasy
cebula
groszek

Ryż gotujemy (zamiast dodawać sól rozpuścić kostkę rosołową), cebulę smażymy na patelni z pieczarkami i dodajemy do ugotowanego ryżu. Na tej samej patelni smażymy kiełbasę i dodajemy do ryżu i pieczarek. Wrzucamy do tego groszek i mieszamy. I gotowe. Robi się szybko i smakuje bardzo fajnie.

Dziś zrobiłam szybkie danie:-)
Dobre i polecam z tym że ja osobiście będę robić jakiś sosik do polania :-) bo serio mozna się zapchać :p
Miałam dziś na obiad pomidorówkę więc postanowiłam na drugie danie coś na szybko z Waszych przepisów:-)
 
Przepis na Shoarmę:

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka
łyżeczka papryki słodkiej
curry ( ja obsypałam obficie mięso)
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej (te łyżeczki takie malutkie do herbaty, żeby nie przesadzić)
czosnek granulowany ( sól czosnkowa)
trochę imbiru w proszku
troszkę pieprzu cayenne
sól
pieprz

Pierś kroimy w cienkie paseczki. Mięso posypujemy przyprawami, odstawiamy na 1 h. Później podsmażam na patelni, aby się zrumieniło. Gotowe!


Sosy do Shoarmy:


Sos czosnkowy:

3 - 4 łyżki jogurtu (najlepiej greckiego) mieszamy z 3 startymi lub zgniecionymi ząbkami czosnku, doprawiamy solą.

Sos majonezowy:

2 - 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami ketchupu.

Sos słodko - kwaśny:

3 - 4 łyżki ketchupu mieszamy z sosem chili. Do niego dodajemy zioła prowansalskie, drobno posiekaną cebulkę i pokrojoną natkę pietruszki. Razem wszytko mieszamy.

Do mięska podajmy frytki oraz grzanki, zamiast pity + Surówka coleslaw.
 
Ja lubię gotować, piec , dekorować torty i malować olejne obrazy :)
Moje torciki:


zdjecie.php

zdjecie.php

zdjecie.php

Zobacz załącznik 293029Zobacz załącznik 293031
Zobacz załącznik 293030.

chyba zamówię u Ciebie torcik na roczek małego !!!! :-D
 
sylvi jakich ty barwników używasz? kurka ja ciągle nie mogę trafić i te moje kolory masy to taka bladzizna. :no:

a to moja dzisiejsza "fantazja" marchewkowa na ciasto marchewkowe na dzień marchewkowy do Filipkowego przedszkola::-)
Uploaded with ImageShack.us

kiedyś Wam obiecywałam, że pokażę swoje mulinowe wyszywanki. Ostatnio dwie skończyłam ale jeszcze nie kupiłam ramek, a bez nich nie prezentują się tak jak powinny więc będąc u babci pyknęłam tą, którą kiedyś jej dałam w prezencie:

http:// Uploaded with ImageShack.us
i jeszcze jeden z moich wielkanocnych stroików, mojej babci tak się podobał, że wisi do teraz :-D:-D:-D ja najbardziej jestem dumna z tego zająca bo zrobiłam go zupełnie sama z wydmuszki. Teraz muszę coś wymyślić na Boże Narodzenie... ;-):-)
https://www.babyboom.pl/forum/[URL=...864/dsc02266c.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with Uploaded with ImageShack.us
 
Przepis na PRAŻONKI:

- 15 ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 buraki
- 2 cebule + piórka z cebuli, dodać trochę zieleni tymardziej jesienią
- długa pętelka kiełbasy
- kostka boczku
- pieprz, jarzynka (do smaku)
- pół kostki smalcu
- maślanka do popijania :p

Sposob przyrządzenia:
Ziemniaki, buraki, marchew, cebulę obieramy. Ziemniaki kroimy na cztery części (chyba, że duży ziemniak to na sześć części), reszte składników w plasterki.
Przygotowujemy garnek smarujemy go smalcem na spodzie możemy ułożyć boczek, żeby się przypiekł, potem wkładamy ziemniaki w kostkę (grubą) tak, aby przykryły dno, na to buraki, marchew i sypiemy jarzynką i pieprzem, potem cebule, kiełbasę (boczek też można do smaku kilka plasterków) i zieleninkę mozna np. piórka z cebuli. I tak powtarzamy czyli: znów ziemniaki, buraki, marchew, solimy pieprzymy.... itd.
Robi się to warstowo ile się zmieści do garnka. Na gorę wkładamy kilka plastów smalcu.
Następnie przykrywamy pokrywką i włączamy na 10 min na ostry ogień, po tych 10 min, ściszamy palnik, niech się pieką na wolnym ogniu 40 min.
Należy sprawdzić czy ziemniaki są miekkie po tym czasie, jak tak to gotowe do jedzenia, można przerzycić potem do misy tak żeby ten smalec, który spłynał na dół oblał wszystko, jezeli nie lubimy tłustego, można nakładać prosto z garnka:-)

Życzę smacznego!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry