reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

reklama
damqelle- to jest piekne!! az mi kopara opadla! ja to nawet czlowieka nie potrafie namalowac!
no... jak jak ten facet to też nigdy nie będę potrafiła :( - ale jakieś drobiazgi, szablony, obrazki dla dzieci...
Ribi - to są przykłady faktycznie na pałace - ale w każdym mieszkaniu można wkomponować jakiś drobiazg typu wnęka, anioł nad drzwiami, motyle, drobny motyw kwiatowy.
Na razie kręcę się koło naszego proboszcza - chciałabym dostać pod opiekę którąś z Bieruńskich kapliczek. Niestety na razie wszystkie mają swoich opiekunów - a tak chciałabym stworzyć własne freski :)

damquell jestem pod wrażeniem Twoich zdolności...i odwagi:) ja wybuduję dla Ciebie kaliczkę i będziesz mogła ją pomalować...
co do ozdabiania ścian w mieszkaniu to u mnie nie można byłoby tego zrobić bo mam nowoczesne wnętrza...no chyba, że obraz jakiejś ulicy ale w kolorze czarno-bialym...

pączusie już były - ale dorzucę swoje. że leniwa jestem i pisać mi się nie chce wrzucam linka: kawiarenka pod złotą pigwą: pączki serowe i hiszpańskie
i link do tarty cebulowej - albo nie, napiszę :)
TARTA CEBULOWA - moja ulubiona :)
ciasto: 150g mąki, 75g margaryny, 1/2 łyżeczki soli, zimna woda
z mąki, zimnej margaryny i zimnej wody zagniatamy szybko ciasto (jak na pierogi - tylko składniki muszą być zimne) wkładamy na pół godziny do lodówki

nadzienie:
250g cebuli, 100g boczku wędzonego, 20g margaryny lub masła,
sos beszamelowy: 30g mąki, 30g masła, 1/4 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
cebulę pokroić, zrumienić na maśle lub margarynie i dusić ok 15 min pod przykryciem
zrobić sos beszamelowy - roztopić tłuszcz, dodać mąkę, rozetrzeć dokładnie i szybko mieszając dodawać po trochu zimne mleko, mieszając zagotować. Przyprawić
Wymieszać cebulę z sosem beszamelowym.
ciastem wyłożyć cienko formę do tart lub dno małej tortownicy unosząc trochę brzegi. Nakłuć widelcem. ułożyć plastry boczku i zalać sosem. Piec w gorącym piekarniku około 40-50 minut.

Moje uwagi:
ciasto kruche na tartę można kupić gotowe wwiększości sklepów, w takiej postaci jak francuskie czy na pizzę - wystarczy tylko rozwinąć na formę i zrobić farsz :)
farsz można zrobić z wszytkiego co lubimy - porów, brokułów, serów, pomidorów, grzybów, szynki - wystarczy rozdrobnione i podsmażone warzywa wymieszać z sosem beszamelowym lub jajecznym
Podam zatem przepis na drugą z moich ulubionych tart
TARTA Z CUKINIĄ:
2 duże cukinie
łyżka soli
cebula
pęczek szczypiorku

sos jajeczny:
150 ml śmietany kremówki
3 jajka
sól pieprz

Cukinie i cebulę zetrzeć na tarce, osolić, podsmażyć, odcisnąć nadmiar wody. kremówkę wymieszać z jajami, przyprawić. Wymieszać cukinię z sosem i dodać posiekany szczypiorek. Wylać na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę i piec około 30 min.

Tarty są bardzo sycące - więc najlepsze na śniadanie, lub spotkanie z przyjaciółmi. Wyśmienite są również tarty na słodko -z owocami, lub cytrynowa.

Dziś zrobiłam szybkie danie:-)
Dobre i polecam z tym że ja osobiście będę robić jakiś sosik do polania :-) bo serio mozna się zapchać :p
Miałam dziś na obiad pomidorówkę więc postanowiłam na drugie danie coś na szybko z Waszych przepisów:-)

ja znam ten "przepis" co wstawiła Kate1980 w wersji z makaronem zamiast ryżu. Też jest fajny :-)

damqelle - szarlotka z kaszą manną - rewelacja! :-)
pozwoliłam sobie podzielić sie przepisem z dziewczynami na marcu 2009 i wszystkie chwalą, a robiło chyba z 5 czy 6 osób :-)

reklama
Do góry