reklama
no... jak jak ten facet to też nigdy nie będę potrafiładamqelle- to jest piekne!! az mi kopara opadla! ja to nawet czlowieka nie potrafie namalowac!
Ribi - to są przykłady faktycznie na pałace - ale w każdym mieszkaniu można wkomponować jakiś drobiazg typu wnęka, anioł nad drzwiami, motyle, drobny motyw kwiatowy.
Na razie kręcę się koło naszego proboszcza - chciałabym dostać pod opiekę którąś z Bieruńskich kapliczek. Niestety na razie wszystkie mają swoich opiekunów - a tak chciałabym stworzyć własne freski
damquell jestem pod wrażeniem Twoich zdolności...i odwagi
ja wybuduję dla Ciebie kaliczkę i będziesz mogła ją pomalować...
co do ozdabiania ścian w mieszkaniu to u mnie nie można byłoby tego zrobić bo mam nowoczesne wnętrza...no chyba, że obraz jakiejś ulicy ale w kolorze czarno-bialym...
co do ozdabiania ścian w mieszkaniu to u mnie nie można byłoby tego zrobić bo mam nowoczesne wnętrza...no chyba, że obraz jakiejś ulicy ale w kolorze czarno-bialym...
pączusie już były - ale dorzucę swoje. że leniwa jestem i pisać mi się nie chce wrzucam linka: kawiarenka pod złotą pigwą: pączki serowe i hiszpańskie
i link do tarty cebulowej - albo nie, napiszę
TARTA CEBULOWA - moja ulubiona
ciasto: 150g mąki, 75g margaryny, 1/2 łyżeczki soli, zimna woda
z mąki, zimnej margaryny i zimnej wody zagniatamy szybko ciasto (jak na pierogi - tylko składniki muszą być zimne) wkładamy na pół godziny do lodówki
nadzienie: 250g cebuli, 100g boczku wędzonego, 20g margaryny lub masła,
sos beszamelowy: 30g mąki, 30g masła, 1/4 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
cebulę pokroić, zrumienić na maśle lub margarynie i dusić ok 15 min pod przykryciem
zrobić sos beszamelowy - roztopić tłuszcz, dodać mąkę, rozetrzeć dokładnie i szybko mieszając dodawać po trochu zimne mleko, mieszając zagotować. Przyprawić
Wymieszać cebulę z sosem beszamelowym.
ciastem wyłożyć cienko formę do tart lub dno małej tortownicy unosząc trochę brzegi. Nakłuć widelcem. ułożyć plastry boczku i zalać sosem. Piec w gorącym piekarniku około 40-50 minut.
Moje uwagi:
ciasto kruche na tartę można kupić gotowe wwiększości sklepów, w takiej postaci jak francuskie czy na pizzę - wystarczy tylko rozwinąć na formę i zrobić farsz
farsz można zrobić z wszytkiego co lubimy - porów, brokułów, serów, pomidorów, grzybów, szynki - wystarczy rozdrobnione i podsmażone warzywa wymieszać z sosem beszamelowym lub jajecznym
Podam zatem przepis na drugą z moich ulubionych tart
TARTA Z CUKINIĄ:
2 duże cukinie
łyżka soli
cebula
pęczek szczypiorku
sos jajeczny:
150 ml śmietany kremówki
3 jajka
sól pieprz
Cukinie i cebulę zetrzeć na tarce, osolić, podsmażyć, odcisnąć nadmiar wody. kremówkę wymieszać z jajami, przyprawić. Wymieszać cukinię z sosem i dodać posiekany szczypiorek. Wylać na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę i piec około 30 min.
Tarty są bardzo sycące - więc najlepsze na śniadanie, lub spotkanie z przyjaciółmi. Wyśmienite są również tarty na słodko -z owocami, lub cytrynowa.
i link do tarty cebulowej - albo nie, napiszę
TARTA CEBULOWA - moja ulubiona
ciasto: 150g mąki, 75g margaryny, 1/2 łyżeczki soli, zimna woda
z mąki, zimnej margaryny i zimnej wody zagniatamy szybko ciasto (jak na pierogi - tylko składniki muszą być zimne) wkładamy na pół godziny do lodówki
nadzienie: 250g cebuli, 100g boczku wędzonego, 20g margaryny lub masła,
sos beszamelowy: 30g mąki, 30g masła, 1/4 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
cebulę pokroić, zrumienić na maśle lub margarynie i dusić ok 15 min pod przykryciem
zrobić sos beszamelowy - roztopić tłuszcz, dodać mąkę, rozetrzeć dokładnie i szybko mieszając dodawać po trochu zimne mleko, mieszając zagotować. Przyprawić
Wymieszać cebulę z sosem beszamelowym.
ciastem wyłożyć cienko formę do tart lub dno małej tortownicy unosząc trochę brzegi. Nakłuć widelcem. ułożyć plastry boczku i zalać sosem. Piec w gorącym piekarniku około 40-50 minut.
Moje uwagi:
ciasto kruche na tartę można kupić gotowe wwiększości sklepów, w takiej postaci jak francuskie czy na pizzę - wystarczy tylko rozwinąć na formę i zrobić farsz
farsz można zrobić z wszytkiego co lubimy - porów, brokułów, serów, pomidorów, grzybów, szynki - wystarczy rozdrobnione i podsmażone warzywa wymieszać z sosem beszamelowym lub jajecznym
Podam zatem przepis na drugą z moich ulubionych tart
TARTA Z CUKINIĄ:
2 duże cukinie
łyżka soli
cebula
pęczek szczypiorku
sos jajeczny:
150 ml śmietany kremówki
3 jajka
sól pieprz
Cukinie i cebulę zetrzeć na tarce, osolić, podsmażyć, odcisnąć nadmiar wody. kremówkę wymieszać z jajami, przyprawić. Wymieszać cukinię z sosem i dodać posiekany szczypiorek. Wylać na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę i piec około 30 min.
Tarty są bardzo sycące - więc najlepsze na śniadanie, lub spotkanie z przyjaciółmi. Wyśmienite są również tarty na słodko -z owocami, lub cytrynowa.
pora to ja lubię najbardziej w cieście francuskim - moja ulubiona zapiekanka, hmmm....Damqelle- a robiłaś tartę porową? Jest chyba troche delikatniejsza![]()
Dominika81
Fanka BB :)
Dziś zrobiłam szybkie danie:-)
Dobre i polecam z tym że ja osobiście będę robić jakiś sosik do polania :-) bo serio mozna się zapchać
Miałam dziś na obiad pomidorówkę więc postanowiłam na drugie danie coś na szybko z Waszych przepisów:-)
ja znam ten "przepis" co wstawiła Kate1980 w wersji z makaronem zamiast ryżu. Też jest fajny :-)
damqelle - szarlotka z kaszą manną - rewelacja! :-)
pozwoliłam sobie podzielić sie przepisem z dziewczynami na marcu 2009 i wszystkie chwalą, a robiło chyba z 5 czy 6 osób :-)
F
fogia
Gość
nareszcie dokupiłam ramkę i mogę Wam pokazać mojego łaniołka:
https://www.babyboom.pl/forum/[URL=...982/dsc02427t.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with
Uploaded with ImageShack.us
będzie on prezentem dla małego, miesięcznego Franusia - syna przyjaciółki.
https://www.babyboom.pl/forum/[URL=...982/dsc02427t.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with

Madlen80
Fanka BB :)
fogia cudny ten aniolek 
reklama
C
claudia4you
Gość
nareszcie dokupiłam ramkę i mogę Wam pokazać mojego łaniołka:
Uploaded with ImageShack.us
Ja tez chce takiego aniołka