Blondi84
Mamusia Maciusia :)
Gofry
Jak wszystkie gofry, z czasem i te miękną, dlatego najlepsze (najbardziej chrupkie) są zaraz po upieczeniu. Do smażenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o wysokiej mocy
Ciasto na gofry:
• 2 szklanki mąki
• 2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 5 łyżek oleju
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszeku do pieczenia
Dodatki:
np.: cukier puder, bita śmietana, truskawki.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 5-6 minut) i podawać z ulubionymi dodatkami.
Ps. Z tego przepisu wychodzi około 8-9 gofrów, tych okrągłych.
Ostatnia edycja: