reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

Gofry

Jak wszystkie gofry, z czasem i te miękną, dlatego najlepsze (najbardziej chrupkie) są zaraz po upieczeniu. Do smażenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o wysokiej mocy

Ciasto na gofry:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
5 łyżek oleju
szczypta soli
1 łyżeczka proszeku do pieczenia

Dodatki:
np.: cukier puder, bita śmietana, truskawki.

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 5-6 minut) i podawać z ulubionymi dodatkami.


Ps. Z tego przepisu wychodzi około 8-9 gofrów, tych okrągłych.
 
Ostatnia edycja:
reklama
robimy takie czasem na śniadanie:

placki (na słodko)

8 łyżej mąki
4 jajka
4 łyżki cukru
trochę mleka (ok. 20 łyżek)

mąkę, cukier, mleko, żółtka z jajek połączyć mikserem - ciasto powinno byc dość gęste, gumowate
białka ubić, włożyć do zrobionej wcześniej masy i delikatnie połączyć łyżką

smażyc na oleju bardzo małym ogniu, bo bardzo szybko sie smażą
wychodzi tego na ok. 4 osoby

jak robię tylko dla siebie i Jasia to robię połowę porcji

mozna jeść same, z cukrem pudrem, z dżemem, jakimś syropem słodkim itp...

Zrobiłam i zjadłam sama połowę. Są przepyszne. :-)
 
No to ja pierwsza zaprezentuję swoje dzieło :) Co prawda nie jest to mistrzostwo świata - ale pierwszy samodzielnie zrobiony sweterek dla mojej córeczki :)



Teraz do kompletu będę robić czapeczkę a potem przerzucam się na druty :)

Jest prześliczny. Gratuluję talentu. Ja niestety mam tylko talent do gotowania :baffled:
 
Ja lubię gotować, piec , dekorować torty i malować olejne obrazy :)
Moje torciki:


zdjecie.php

zdjecie.php

zdjecie.php

DSC_0196.jpgDSC_0201.jpg
DSC_0264.jpg.
 
reklama
Do góry