reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

ten przepis pewnie każdy zna :-)

Pączki
125 g serek homogenizowany waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
1.5 szklanka mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać, mazistej, klejącej konsystencji masę kładziemy małą łyżeczka na rozgrzany w rondelku olej ( tego oleju sporo ).
Wyjmujemy gdy pączusie zaczną zmieniać kolor na złoty brąz.
Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym i sypać pączusie

reklama
Ja jutro robię to -
ciekawe czy wyjdzie

oponki

SKŁADNIKI:

• 1/2 kg mąki
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 0/5 szklanki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • biała polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
serek,cukry,jajka,sól i śmietanę szybko ubijamy mikserem,dodajemy mąkę z proszkiem,krótko wyrabiamy,ciasto wałkujemy na placek około 0/5cm grubości,wykrawamy oponki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju,polewamy stopioną polewą .....i gotowe

a ja wczoraj po raz pierwszy pomagałam robic "pierogi szwabskie". Pychotka!
Jak dowiem się dokładnego przepisu to napiszę co i jak (może być ciężko, bo to rodzinna tajemnica dziadków mojego P.)

a ja dzisiaj robilam placki ziemniaczane przepis z REWOLUCJE NA TALERZU
ja je smazylam na oleju i robilam bez czosnku i powiem wam calkiem inaczej smakuja niz mzwykle zastanawiam sie jak beda smakowac z piekarnika

PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE

Na placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść liści świeżego majeranku
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Na sos:
1 jogurt niskotłuszczowy
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprzZiemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.

Miałam napisać fogia że ja cię podziwiam za to wyszywanie. Niestety do tego to ja cierpliwości nie mam :( Mam znajomą która wyszywa i haftuje takie cuda że głowa boli - potrafi wyszywać portrety na podstawie zdjęć.
Kiedyś widziałam gdzieś w necie wyszywane obrazy Klimta i Moneta - cuda :)
Co do stroików - to już powoli trzeba się zbierać, bo święta raz, dwa... Uwielbiam wieńce z wierzbiny - ten zapach jest piękny :) Do stroików robię serca z gipsu - pokarzę kiedyś jak to się robi. Pięknie takie serca wyglądają na choince :)

damqelle pokaż koniecznie. Faktycznie wyszywanie jest bardzo pracochłonne, średni obrazek to około miesiąca roboty przy moim trybie życia. ja ostatnio zarzuciłam swoje dłubanie, muszę skończyć odgruzowanie stancji, wyszykować wyprawkę i wtedy może w końcu wezmę się za robienie stroików, prezentów i kartek. A tak już mi się chce, że może nareszcie zyskam power w sprzątaniu. :sorry:

Ribi -ta stronka odnośnie pomysłów na pokoje superowa....az mi się zachciało,ale niestety nie mamy miejsca na takie cuda..więc skończy się na imionach dzieciaków i pewnie jeszcze na jakiś piankach zwierzątkach.Myślalam też o kupieniu paru obrazkow z jakimiś zwierzątkami,albo motywamiz bajek ,ale zobaczymy:) aby dzieciaki mialy weselej

martusia - ja uwielbiam malować na ścianach. Fajnie można ozdobić pokój postaciami z bajek.Zwłaszcza czeskie bajki mnie urzekają Gdybym miała na tyle odwagi by rzucić pracę i rozpocząć działalność - zajełabym się właśnie tym. Zachwyca mnie malarstwo iluzoryczne tzw. trompe l'oeil. Obiecuję sobie że kiedyś, jak dzieci podrosną to się właśnie tym zajmę. To taki gatunek malarstwa bezpośrednio na ścianie - pokrewny freskom - malowanie czegoś, czego na prawdę nie ma:
tu przykładowe obrazy Picasa Web Albums - Scarmignan - Trompe l'Oeil
czy nie piękny jest dom tak ozdobiony?

reklama
martusia tylko żebyś nie przesadziła z tymi dekoracjami....wydaje mi się, że literki i naklejki wystarczą. Bo do tego pewnie jakaś firnaka dziecięca będzie i samo łóżeczko...a jak jeszcze dasz obrazki to może być za dużo

damquell obrazy na scianach ciekawe ale to muszą być odpowiednie wnętrza....

Do góry