reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

Opiszę Wam to w wolnej chwili. Sama bym w to nie wierzyła gdyby nie dwa przypadki osób w moim otoczeniu, które dużo zdrowotnie zadziałały właśnie dieta. Pierwsza to osoba 50+, której tarczyca zaczęła szaleć i miała sporo chorób współistniejących. A druga to młoda dziewczyna z guzami na tarczycy i wynikami tsh jakich tutaj jeszcze nie widziałam, hashimoto a później wykryta endometriozą. :)
będę czekać :)

reklama
Tsh to hormon skokowy więc może skakać. Do ciąży powinno być max 2-2.5 więc dużo nie miałaś przekroczone. Mogło tak być, że poprostu Euthyrox rozleniwił ci pracę tarczycy dlatego skoczyło.
A jak inne parametry tarczycy? Badałaś?

Tsh lubi skakać dlatego powinno się badać co jakiś czas. Mi mimo leków od kilku lat dalej skacze dlatego co kilka miesięcy mam badane i dobieraną dawkę leku.

No i dopóki masz owulki swoje to tak naprawdę tsh nie ma znaczenia, większe znaczenie ma w ciąży.

No mi moja pani doktor powiedziała że minimum 1 musi być z przodu 🤔 wszystko było dobrze odkąd nie zaczęłam brać Euthyroxu no bo nigdy takich wyskoków nie miałam ...

Jak brałam lata temu euthyrox to niestety ale miałam wahania między nadczynnością a niedoczynnością. Teraz na letroxie o wiele lepiej reaguje tylko mi np. Lekarka doradziła że koniecznie mam brać minimum pól godziny przed śniadaniem i żeby kolejne suple brać po kilku h np kwas foliowy. Musisz dopytać czy któreś suple i leki ktore bierzesz nie kolidują z tymi na tarczyce. Do tego bardzo polecam przy niedoczynności branie jodu. Poczytaj sobie o tym, podobno mało lekarzy to zaleca a przynosi fajne rezultaty 😊
Jak miałam 4.1 to endokrynolog mi powiedziała, że wątpi żeby to mi zaburzało owulacje aczkolwiek zbilyśmy. Najlepszy przy staraniach poziom to ok 1
tak, euthyrox też się tak bierze. Naczczo, popić małą ilością wody minimum pół h przed śniadaniem a najlepiej z godzinę. No i unikać z rana produktów bogatych w żelazo bo zaburzają wchłanianie.

Ale przyznam sie, że dzisiaj nie mam siły. Plus jestem cały dzień rozpieszczana przez męża i jest mi tak błogo.
Wczoraj robił obiad a ja miałam czas na darsonval i laser. Byłam na wyjściu z przyjaciółką. Dzisiaj obudził mnie ból głowy i mdłości 😅dostałam rosołek, opieprz za nie zjedzenie drugiego dania i pojechał po ogórki kiszone, bo miałam taką ochotę jak nigdy 😅 dodatkowo chodzi tuli się jak kot. Chyba wie, że się stresuje i teraz przed nami ten najtrudniejszy czas dla mnie, bo czekanie.

No mi moja pani doktor powiedziała że minimum 1 musi być z przodu 🤔 wszystko było dobrze odkąd nie zaczęłam brać Euthyroxu no bo nigdy takich wyskoków nie miałam ...
bo dobrze jak jest 1 z przodu :) ale nie jest tak, że jak ktoś ma 3 czy 4 to nie zajdzie w ciążę. Tylko w ciąży tsh lubi mocno skoczyć i wtedy może być poronienie dlatego lepiej do starań jak jest niższe

Jak brałam lata temu euthyrox to niestety ale miałam wahania między nadczynnością a niedoczynnością. Teraz na letroxie o wiele lepiej reaguje tylko mi np. Lekarka doradziła że koniecznie mam brać minimum pól godziny przed śniadaniem i żeby kolejne suple brać po kilku h np kwas foliowy. Musisz dopytać czy któreś suple i leki ktore bierzesz nie kolidują z tymi na tarczyce. Do tego bardzo polecam przy niedoczynności branie jodu. Poczytaj sobie o tym, podobno mało lekarzy to zaleca a przynosi fajne rezultaty 😊
Jak miałam 4.1 to endokrynolog mi powiedziała, że wątpi żeby to mi zaburzało owulacje aczkolwiek zbilyśmy. Najlepszy przy staraniach poziom to ok 1

No o jodzie nie słyszałam... Nigdy nie miałam tak wysokich wartości jak po braniu Euthyroxu.

Ale przyznam sie, że dzisiaj nie mam siły. Plus jestem cały dzień rozpieszczana przez męża i jest mi tak błogo.
Wczoraj robił obiad a ja miałam czas na darsonval i laser. Byłam na wyjściu z przyjaciółką. Dzisiaj obudził mnie ból głowy i mdłości 😅dostałam rosołek, opieprz za nie zjedzenie drugiego dania i pojechał po ogórki kiszone, bo miałam taką ochotę jak nigdy 😅 dodatkowo chodzi tuli się jak kot. Chyba wie, że się stresuje i teraz przed nami ten najtrudniejszy czas dla mnie, bo czekanie.
to ja dziś żona roku - Starego zagoniłam do mycia piekarnika a sama leżę :D
Nie wiem czy wiecie, mój mąż to pedant. Myje ten piekarnik już chyba 5 godzinę...

reklama
Do góry