reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

Opiszę Wam to w wolnej chwili. Sama bym w to nie wierzyła gdyby nie dwa przypadki osób w moim otoczeniu, które dużo zdrowotnie zadziałały właśnie dieta. Pierwsza to osoba 50+, której tarczyca zaczęła szaleć i miała sporo chorób współistniejących. A druga to młoda dziewczyna z guzami na tarczycy i wynikami tsh jakich tutaj jeszcze nie widziałam, hashimoto a później wykryta endometriozą. :)
będę czekać :)

reklama
Tsh to hormon skokowy więc może skakać. Do ciąży powinno być max 2-2.5 więc dużo nie miałaś przekroczone. Mogło tak być, że poprostu Euthyrox rozleniwił ci pracę tarczycy dlatego skoczyło.
A jak inne parametry tarczycy? Badałaś?

Tsh lubi skakać dlatego powinno się badać co jakiś czas. Mi mimo leków od kilku lat dalej skacze dlatego co kilka miesięcy mam badane i dobieraną dawkę leku.

No i dopóki masz owulki swoje to tak naprawdę tsh nie ma znaczenia, większe znaczenie ma w ciąży.

No mi moja pani doktor powiedziała że minimum 1 musi być z przodu 🤔 wszystko było dobrze odkąd nie zaczęłam brać Euthyroxu no bo nigdy takich wyskoków nie miałam ...

Jak brałam lata temu euthyrox to niestety ale miałam wahania między nadczynnością a niedoczynnością. Teraz na letroxie o wiele lepiej reaguje tylko mi np. Lekarka doradziła że koniecznie mam brać minimum pól godziny przed śniadaniem i żeby kolejne suple brać po kilku h np kwas foliowy. Musisz dopytać czy któreś suple i leki ktore bierzesz nie kolidują z tymi na tarczyce. Do tego bardzo polecam przy niedoczynności branie jodu. Poczytaj sobie o tym, podobno mało lekarzy to zaleca a przynosi fajne rezultaty 😊
Jak miałam 4.1 to endokrynolog mi powiedziała, że wątpi żeby to mi zaburzało owulacje aczkolwiek zbilyśmy. Najlepszy przy staraniach poziom to ok 1
tak, euthyrox też się tak bierze. Naczczo, popić małą ilością wody minimum pół h przed śniadaniem a najlepiej z godzinę. No i unikać z rana produktów bogatych w żelazo bo zaburzają wchłanianie.

Ale przyznam sie, że dzisiaj nie mam siły. Plus jestem cały dzień rozpieszczana przez męża i jest mi tak błogo.
Wczoraj robił obiad a ja miałam czas na darsonval i laser. Byłam na wyjściu z przyjaciółką. Dzisiaj obudził mnie ból głowy i mdłości 😅dostałam rosołek, opieprz za nie zjedzenie drugiego dania i pojechał po ogórki kiszone, bo miałam taką ochotę jak nigdy 😅 dodatkowo chodzi tuli się jak kot. Chyba wie, że się stresuje i teraz przed nami ten najtrudniejszy czas dla mnie, bo czekanie.

No mi moja pani doktor powiedziała że minimum 1 musi być z przodu 🤔 wszystko było dobrze odkąd nie zaczęłam brać Euthyroxu no bo nigdy takich wyskoków nie miałam ...
bo dobrze jak jest 1 z przodu :) ale nie jest tak, że jak ktoś ma 3 czy 4 to nie zajdzie w ciążę. Tylko w ciąży tsh lubi mocno skoczyć i wtedy może być poronienie dlatego lepiej do starań jak jest niższe

Jak brałam lata temu euthyrox to niestety ale miałam wahania między nadczynnością a niedoczynnością. Teraz na letroxie o wiele lepiej reaguje tylko mi np. Lekarka doradziła że koniecznie mam brać minimum pól godziny przed śniadaniem i żeby kolejne suple brać po kilku h np kwas foliowy. Musisz dopytać czy któreś suple i leki ktore bierzesz nie kolidują z tymi na tarczyce. Do tego bardzo polecam przy niedoczynności branie jodu. Poczytaj sobie o tym, podobno mało lekarzy to zaleca a przynosi fajne rezultaty 😊
Jak miałam 4.1 to endokrynolog mi powiedziała, że wątpi żeby to mi zaburzało owulacje aczkolwiek zbilyśmy. Najlepszy przy staraniach poziom to ok 1

No o jodzie nie słyszałam... Nigdy nie miałam tak wysokich wartości jak po braniu Euthyroxu.

Ale przyznam sie, że dzisiaj nie mam siły. Plus jestem cały dzień rozpieszczana przez męża i jest mi tak błogo.
Wczoraj robił obiad a ja miałam czas na darsonval i laser. Byłam na wyjściu z przyjaciółką. Dzisiaj obudził mnie ból głowy i mdłości 😅dostałam rosołek, opieprz za nie zjedzenie drugiego dania i pojechał po ogórki kiszone, bo miałam taką ochotę jak nigdy 😅 dodatkowo chodzi tuli się jak kot. Chyba wie, że się stresuje i teraz przed nami ten najtrudniejszy czas dla mnie, bo czekanie.
to ja dziś żona roku - Starego zagoniłam do mycia piekarnika a sama leżę :D
Nie wiem czy wiecie, mój mąż to pedant. Myje ten piekarnik już chyba 5 godzinę...

reklama
Do góry