reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2015

Ja na temat aborcji mam wyrobione zdanie, jak słyszę, że ktoś zmusza kobietę do urodzenia dziecka, które nie ma szans przeżyć, to aż mnie telepie :no: Ale macie rację, nawet o tym nie myślę, bo wszystkie Styczniaczki 2015 będą śliczne, zdrowe, silne i urodzone w terminie :-D:-D:-D

reklama
Agus, Doggi wszystkiego najlepszego!
Nadrobil troche od wczoraj, dzisiaj w ciagu dnia nie mialam nawet czasu tu zajrzec. W pracy xapiernicz a ja sie czuje coraz bard jej zmeczona. Bone sie, ze kuedys zasne w toalecie. Poza tym zmeczeniem to nie odczuwam teraz zadnych innych objawow.

Co do aborcji, to ja jestem zdania, ze kazda kobieta powinna moc zdecydowac o tym sama, ew z pomoca fachowca. Jakiegos psychology itp. Napewno to nie jest lstwa decyzja, sa rozne powody I uwazam, ze nikt nie ma prawa kogis oceniac, pietniwac ani do ni czego zmuszac.

Kurcze nie nadrobie was!!!! Sie rozpisałyście nieźle a mnie od kilku dni nie było.

Indi ja sie z toba zgadzam w 100% jeśli chodzi o aborcję. Nie da się wszystkich wrzucic do jednego worka, często stereotypowe myślenie i oceny są krzywdzące dla kobiet.

Nulini​ ja tez raczej mam wizję naszych zdrowych styczniowych bobasków :D

Dziewczyny. Odebrałam wczoraj wyniki badań. Do ginekologa pójdę z nimi dopiero 8 lipca. Nie wiem czy powinnam sie przejmować ale mam niedobór żelaza i według tych badań jestem bliska anemii a mocz mam mętna. Biorę tabetki centrum materna tam jest żelazo. Co powinnam zrobić by było dobrze

Hej laski!
Ale miałam koszmarną noc. Ćhyba wieczorne żarcie z mcdonalds mi zaszkodziło i pół nocy przesiedziałam na wc. DO tego Młody budził się co chwilę a Mąż oczywiście nic nie słyszy. :/ Nawet siedząc na kiblu dzwoniłam do niego na komórkę (którą ma obok łóżka) by wstał do Małego , ale on głuchy.

U mnie już żurek na prądzie (normalnie mówi się "na gazie", nie wiem jak w przypadku płyt elektrycznych) :D Młody właśnie pojechał do dziadków (wczoraj wieczorem zaczęłam znowu plamić więc muszę nieco przystopować) a ja popijam kawę w łóżku. :)

Co do aborcji jako zadeklarowany katol powinnam mieć jedno zdanie - NIE! ;) Ale jest trochę inaczej. Jak dla mnie aborcja powinna być możliwa gdy zdrowie matki jest zagrożone, gdy dziecko nie ma szans na przeżycie lub będzie po porodzie "roślinką". Oraz gdy dziecko jest z gwałtu. Nie powinna być jedynie na życzenie, jako alternatywa antykoncepcji. Skoro się wpadło - to trzeba urodzić. Jst tyle par, które pragną dziecka i nie mogą go mieć, dlaczego zabijać kolejne.

Anka - ja bym zadzwoniła do ginekologa i zapytała. Mętny mocz to raczej nie problem, ale ten niedobór żelaza..
Ale jeśli nie masz możliwości skontaktowania się ze swoim lekarzem to zmieniłabym centrum materna na inny suplement do czasu wizyty.
Z tego co przeczytałam w ulotce centrum materna (1 tabletka) ma strasznie ubogi skład i tylko 1,5mg żelaza. Zalecana dawka dla kobiet w ciązy to nawet do 30mg. Taka np. pregna plus (brałam w pierwszej ciąży) ma żelaza 14mg, Doppel herz mama - 15mg, Falvit mama - 14mg. Innych mi się nie chciało sprawdzać. ;)

Miłego dnia mamusie :happy2: u mnie pada od rana ,co prawda nie padało od 2 tygodni,ale i tak deszcz źle nastraja
Jeszcze 3 dni pracy i wymarzony urlop,a teraz zacytuje wam moje ostatnio ulubione przesłowie "środa minie tydzień zginie" u mnie się sprawdza :-D

hej,

wg moich skromnych wyliczeń dziś weszłam w 13tc (nie wiem tylko czemu suwaczek pokazuje inaczej). od dzisiaj też odstawiłam kwas foliowy, ale za to doszłam pregna plus i pregna dha. na szczęście po 1tabletce dziennie, ale one są wielkie ;) ponad to, dziś obudziłam się ok 6 i jakoś tak pozytywnie nastrojona, że 12tc mam już za sobą. od wczoraj trochę mniej plamię, tzn są momenty, że leci, ale już mniej i rzadziej. no i plamienia nie są ciemnobrązowe tylko jasne, więc za pewne (taką mam nadzieję) krwiak się oczyścił już w większości i teraz wylatują resztki resztek. ale byłoby cudownie iść na wizytę 14 lipca i zobaczyć samego dzidziola, już bez krwiaka. poza tym chyba pomału nie mogę doczekać się wieści czy to chłopak czy dziewczyna ;)

mam jeszcze do Was jedno pytanko, czy u Was mamy i teściowe też jadą zabobonami? mi teściowa mówi, że mam nie kupować wózka łóżeczka, zabawek i innych rzeczy aż do porodu. jedyne co mam kupić to kilka par body i śpiochów by dziecko miało co założyć w szpitalu. a ja przepraszam po porodzie mam po sklepach biegać czy jak? eh... już chce na swoje iść, pokupować sobie co chcę, najwyżej pochowam po szafach ;)

Anka a co dokładnie miałaś badane? Morfologię, żelazo, ferrytyne? Badanie zelaza pokazuje jego stan w diecie poprzedniego dnia, ferrytyna to zmagazynowane żelazo i jej poziom jest miarodajny. Też mi wyszła anemia, mecze się okrutnie :p

Agulqa nie przejmuj się zabobonami i rób swoje :)

Ostatnia edycja:
Agulqa nie przejmuj się tym gadaniem, ja w 1 ciąży w 6/7 miesiącu miałam już wszystko łącznie z popranymi ubrankami i łóżeczkiem z pościelą :-D rób co sama uważasz,co do suwaczka to on pokazuje ukończone tygodnie i jest tak jak mówisz zaczynasz 13 tydzień

reklama
hura! tzn ze wg najlepszej opcji pierwszy trymestr za mna :D lekka ulga jest i oby było jak najlepiej już do końca :) no właśnie ja chce wcześniej pokupować tym bardziej, że część na internecie, część w ikei a najbliższa 120km od domu :/ no i nie lubie na ostatnią chwilę mieć, a potem stres. poza tym, nie chce by zostało na głowie Ł i jego mamusi jak pójdę rodzić. same wiecie najlepiej, że młoda mama musi mieć po swojemu :)

Do góry