To porozmawiaj z endokrynologiem albo i ginekologiem wtedy dowiesz się naprawdę jak jest Normy na wynikach są normami i dla mojej 56 letniej mamy i 80 letniej mamy wynosiły tyle samo co dla mnie na kartce.Dokładnie ja tez taka normę miałam ok 5.
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem wyżej, ponieważ przy badaniach znają wiek pacjenta i pod wiek podawane są normy. Ja mam 27 a normę do ok 5.
reklama
Pewnie ze można bo z reguły leki na tarczyce bierze się na stałe. Rzadko kiedy tarczyca się sama wyrównuje ale zdarzają się takie przypadki. Także głowa do góry.A można się starać o dzidziusia pw trakcie przyjmowania leku?
Paulina Ban
Zaangażowana w BB
To porozmawiaj z endokrynologiem albo i ginekologiem wtedy dowiesz się naprawdę jak jest Normy na wynikach są normami i dla mojej 56 letniej mamy i 80 letniej mamy wynosiły tyle samo co dla mnie na kartce.
Ok tak zrobię. Jestem już umówiona.
Daraa_94
Fanka BB :)
Moja poprzednia Pani ginekolog stwierdziła, że tarczyca ok... Nie kwestionuje tego bo lekarzem nie jestem ja sama myślałam że skoro mieszcze się w tej normie to jest wszystko ok. Z nowym lekarzem na pewno porusze ten temat może i w moim przypadku warto pomyśleć o endokrynologu
Ja zostałam zdiagnozowana z niedoczynnością tarczycy w wieku lat 19. Moje wyniki były w „normie” bo jest to norma ogólna. Wyniki wynosiły 4.1 gdzie endokrynolog od razu wdrożył leczenie i powiedział ze tymi normami na wynikach to sobie tyłek można wytrzeć. Dla osób w wieku rozrodczym, młodych, zdrowych i silnych wynosi poniżej 2 a najlepiej w okolicy 1. Ale wszyscy wierzą normie na wynikach i dlatego kobiety nagle magicznie w trakcie ciąży lub starań dowiadują się ze mają rozwalona tarczyce i musza brać leki żeby utrzymać ciąże albo w ogóle w nią zajść.
U mnie było tak ze czułam się okropnie jak wrak człowieka. Lekarz ogólny zasugerował nawet ze chyba mam depresje albo udaje bo wyniki sa w normie. Wiec się wkurzyłam i poszłam prywatnie bo miałam dosyć. Miałam dosłownie wszystkie objawy i skutki uboczne niedoczynnosci. Weszłam do endo z tekstem „mój lekarz myśli ze jestem nienormalna i zaczynam mu wierzyć”Moja poprzednia Pani ginekolog stwierdziła, że tarczyca ok... Nie kwestionuje tego bo lekarzem nie jestem ja sama myślałam że skoro mieszcze się w tej normie to jest wszystko ok. Z nowym lekarzem na pewno porusze ten temat może i w moim przypadku warto pomyśleć o endokrynologu
Spojrzał na wyniki uśmiechnął się i powiedział ze będę żyć. I ze to tylko niedoczynnosc. Dostałam leki i po dwóch dniach jak nowa osoba. To jest wręcz nie do opisania. Powiedział ze mogło się to i mnie uwidocznić w takim wieku z racji antykoncepcji a tak to zapewne trafilabym do niego w okresie starań o ciąże.
To porozmawiaj z endokrynologiem albo i ginekologiem wtedy dowiesz się naprawdę jak jest Normy na wynikach są normami i dla mojej 56 letniej mamy i 80 letniej babci wynosiły tyle samo co dla mnie na kartce.
AsiaIN
Fanka BB :)
Można. Biore 3 dni po calej tabletce i 4 dni po pol. Endo mi powiedziała, że jeśli zajdę w ciążę to zwiekszyc te polowki do calej tabletki. W ciazy tarczyca może fiksowac i wyniki Tsh,,lubia,, iść w górę... A dla Bobasa lepsza jest niższa wartość tsh.A można się starać o dzidziusia pw trakcie przyjmowania leku?
Załączniki
My też od lipca się staramy i ani widu ani słychu ... ja powinnam dostać w poniedziałek i siedzę już jak na szpilkach ...My z mężem staramy się od lipca, czyli 4 cykl w piątek powinnam dostać miesiączkę... ciekawe czy przyjdzie
reklama
Paulina Ban
Zaangażowana w BB
My też od lipca się staramy i ani widu ani słychu ... ja powinnam dostać w poniedziałek i siedzę już jak na szpilkach ...
ja powinnam wczoraj, ale na razie cisza... choć czuję, ze dziś dostanę
Byłam ostatnio na badaniach tsh i wyszedł mi poziom 2,89 także może to trochę utrudnia sprawę. Zobaczę co powie lekarz