reklama
shakie12
Fanka BB :)
Dzien dobry wszystkim
Ehhh, chyba kazdy z nas ma takie przykre historie. Myslę, że własnie ze wzgledu na pamięć o tych osobach trzeba od czasu do czasu poruszać takie tematy, mimo ze sa bolesne.
Napisane na SM-J500F w aplikacji Forum BabyBoom
Ehhh, chyba kazdy z nas ma takie przykre historie. Myslę, że własnie ze wzgledu na pamięć o tych osobach trzeba od czasu do czasu poruszać takie tematy, mimo ze sa bolesne.
Napisane na SM-J500F w aplikacji Forum BabyBoom
shakie12
NeSSi
Moderatorka
No temat nie dla mnie ...
Na rękach umierał mi tata ...
Mój dziadek, niesamowitym był człowiekiem. Za młodu niemcy wywieźli go na przymusowe roboty. Pech chciał, że zakochała się w nim 18-to letnia niemka -(mężatka) - mąż na froncie w Polsce był. Straszyła go, nękała, groziła śmiercią, więc postanowił uciekać do Polski. Jak wiadomo czasy wojny, nie dało się wsiąść w pociąg i wrócić. Wracał z niemiec nocami, po lasach i wrócił ...wiele wtedy wycierpiał. Podróż powrotna do domu i odnalezienie swojej rodziny zajęło mu ponad rok czasu. Zachorował na raka krtani w wieku 78 lat. Ja byłam wtedy w Norwegii. Pamiętam jak dzwoniła mama i mówiła: przyjeżdżaj bo on się tak męczy- z wszystkimi się pożegnał i tylko na Ciebie czeka. Przyjechałam. Jak tylko dziadek mnie zobaczył (byłam jedyną wnuczką) rozpłakał się. Siedzieliśmy długo -zanim Nas nie wygoniono ze szpitala. W drodze powrotnej zadzwoniła moja siostra cioteczna (pielęgniarka) i powiedziała, że dziadek odszedł....
Moja babcia - dzielna kobieta, kiedy obserwowała na placu jak przepędzają żydów, pewne małżeństwo z płaczem wcisnęło jej wręcz dziecko ...dziewczynka miała 6 lat. Nie trzeba mówić co by się stało, gdyby niemcy się dowiedzieli, że w domu jest żydowskie dziecko. Babcia nauczyła ją modlić się, żegnać po katolicku, chowała ją na strychu nawet jak przychodzili sąsiedzi. Mała pomagała mojej babci w opiece nad moim wujkiem. Gdy robiło się coraz bardziej niebezpiecznie wywiozła ją na wieś do swojej rodziny. W latach 90-ątych ta kobieta przyjechała z dziećmi i wnukami szukać mojej babci. Ale niestety zmarła ona na raka żołądka kilka miesięcy wcześniej. Niewiele pamiętam z tego okresu, tylko wielki smutek panujący w domu.
Mój chrzestny (brat taty) również zmarł na raka jelita.
Moja chrzestna (siostra taty) się powiesiła.
Mój wujek (najmłodszy brat taty) powiesił się jak tylko wyszedł z wojska.
Drugi dziadek zmarł na raka ..
Babcia druga również ...
Każdy jest obarczony takimi doświadczeniami, w większym i mniejszym stopniu. Pocieszam się tylko tym, że w końcu się kiedyś wszyscy spotkamy.
Pradziadek mojego K, walczył w armii Gen. Andersa pod Monte Cassino. Pewien pisarz historyczny Norman Davies poświęci mu jeden rozdział swojej książki ..
------------------------------
Bum @ przyszła ?
Na rękach umierał mi tata ...
Mój dziadek, niesamowitym był człowiekiem. Za młodu niemcy wywieźli go na przymusowe roboty. Pech chciał, że zakochała się w nim 18-to letnia niemka -(mężatka) - mąż na froncie w Polsce był. Straszyła go, nękała, groziła śmiercią, więc postanowił uciekać do Polski. Jak wiadomo czasy wojny, nie dało się wsiąść w pociąg i wrócić. Wracał z niemiec nocami, po lasach i wrócił ...wiele wtedy wycierpiał. Podróż powrotna do domu i odnalezienie swojej rodziny zajęło mu ponad rok czasu. Zachorował na raka krtani w wieku 78 lat. Ja byłam wtedy w Norwegii. Pamiętam jak dzwoniła mama i mówiła: przyjeżdżaj bo on się tak męczy- z wszystkimi się pożegnał i tylko na Ciebie czeka. Przyjechałam. Jak tylko dziadek mnie zobaczył (byłam jedyną wnuczką) rozpłakał się. Siedzieliśmy długo -zanim Nas nie wygoniono ze szpitala. W drodze powrotnej zadzwoniła moja siostra cioteczna (pielęgniarka) i powiedziała, że dziadek odszedł....
Moja babcia - dzielna kobieta, kiedy obserwowała na placu jak przepędzają żydów, pewne małżeństwo z płaczem wcisnęło jej wręcz dziecko ...dziewczynka miała 6 lat. Nie trzeba mówić co by się stało, gdyby niemcy się dowiedzieli, że w domu jest żydowskie dziecko. Babcia nauczyła ją modlić się, żegnać po katolicku, chowała ją na strychu nawet jak przychodzili sąsiedzi. Mała pomagała mojej babci w opiece nad moim wujkiem. Gdy robiło się coraz bardziej niebezpiecznie wywiozła ją na wieś do swojej rodziny. W latach 90-ątych ta kobieta przyjechała z dziećmi i wnukami szukać mojej babci. Ale niestety zmarła ona na raka żołądka kilka miesięcy wcześniej. Niewiele pamiętam z tego okresu, tylko wielki smutek panujący w domu.
Mój chrzestny (brat taty) również zmarł na raka jelita.
Moja chrzestna (siostra taty) się powiesiła.
Mój wujek (najmłodszy brat taty) powiesił się jak tylko wyszedł z wojska.
Drugi dziadek zmarł na raka ..
Babcia druga również ...
Każdy jest obarczony takimi doświadczeniami, w większym i mniejszym stopniu. Pocieszam się tylko tym, że w końcu się kiedyś wszyscy spotkamy.
Pradziadek mojego K, walczył w armii Gen. Andersa pod Monte Cassino. Pewien pisarz historyczny Norman Davies poświęci mu jeden rozdział swojej książki ..
------------------------------
Bum @ przyszła ?
Dzień dobry [emoji4]
Coś tu od rana zawiało smutkiem [emoji52]
Nessi nie [emoji45] wczoraj mnie tak jajnik bolal , ze az sie ucieszylam , ze zaraz będzie a tu cisza...
My obiad , ubieramy sie i jedziemy do tesciowej .
ARTEMIDA 21.08 - wizyta u ginekologa [emoji777]
PARAPLU 23.08 - kontrola
ZUZKON 23.08 - wizyta u ginekologa
OLECZKA 26.08 - podglądamy Gabrysia [emoji170]
EVEEE 29.08 - prenatalne [emoji171]
BUM 30.08 - wizyta u ginekologa
TYNKA 31.08 - wizyta u ginekologa [emoji172]
Coś tu od rana zawiało smutkiem [emoji52]
Nessi nie [emoji45] wczoraj mnie tak jajnik bolal , ze az sie ucieszylam , ze zaraz będzie a tu cisza...
My obiad , ubieramy sie i jedziemy do tesciowej .
ARTEMIDA 21.08 - wizyta u ginekologa [emoji777]
PARAPLU 23.08 - kontrola
ZUZKON 23.08 - wizyta u ginekologa
OLECZKA 26.08 - podglądamy Gabrysia [emoji170]
EVEEE 29.08 - prenatalne [emoji171]
BUM 30.08 - wizyta u ginekologa
TYNKA 31.08 - wizyta u ginekologa [emoji172]
Agnesis bede testowac chyba jutro jak mi odwagi starczy bedzie 4 dni przed @...
Kurde ale historie...
Nessi maskra jakas....
Napisane na LG-P710 w aplikacji Forum BabyBoom
Kurde ale historie...
Nessi maskra jakas....
Napisane na LG-P710 w aplikacji Forum BabyBoom
dżoł
Witam sie z rana [emoji5] nostalgicznie sie zrobilo. Ja z dziadkow nie mam juz nikogo. Od taty strony nawet nie poznalam... Moja mama zmarla na raka w '99. Dzieki Bogu tata sie dobrze trzyma. A maz ma tylko mame, bo tata zginal tez w '99. Najblizsza rodzine mam 300 km od siebie wiec kontakt jest sredni.
Rano wkoncu przyszedl konkretny okres. I teraz nie wiem czy liczyc ze dzis 1 dc czy 3 mam brac clo od 5dc wiec to w miare wazne...
Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom
Rano wkoncu przyszedl konkretny okres. I teraz nie wiem czy liczyc ze dzis 1 dc czy 3 mam brac clo od 5dc wiec to w miare wazne...
Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom
Jejku wstaje rano a tu takie historie... przy mnie nikt nie umierał. Pamietam tylko śmierć dziadka bo byłam u koleżanki mama przyjechała i chciała natychmiast wracać. Dopiero poNiej mi powiedziała dlaczego.
Ja zaraz jadę do pracy ale muszę się ogarnąć, to głowę umyć i wysuszyć trzeba jakoś wyglądać..
Ja bede testować ale za jakiś tydzień 10 dni
Bum okres mam nadzieję
Że przyjdzie przed lekarrzem
Napisane na E6653 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja zaraz jadę do pracy ale muszę się ogarnąć, to głowę umyć i wysuszyć trzeba jakoś wyglądać..
Ja bede testować ale za jakiś tydzień 10 dni
Bum okres mam nadzieję
Że przyjdzie przed lekarrzem
Napisane na E6653 w aplikacji Forum BabyBoom
reklama
Rene1985
Milego dnia dziewczyny. Mam nadzieję ze dziś lepiej będzie . Mdłości co dwa dni- tego jeszcze nie grali ...
Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom