reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

A czy można brać pregna start + dodatkowo kwas foliowy jeśli ona już go zawiera? Do tej pory brałam sam kwas foliowy dawkę 400 ale kupiłam Pregna start która ma dawkę 800 więc jedno z drugim to już chyba za dużo i niepotrzebnie? Czy zle myślę?
Wydaje mi się, że bez skonsultowaniem tego z lekarzem lepiej nie brać, @HeraUnique ma duża dawkę bo tak jej gin zalecił, więc teoretycznie można 😉

reklama
Dziewczyny chyba mi już wali na łeb, a przy okazji na oczy.
Poszłam teraz z desperacji wyciągnąć poranny test ciążowy i ja widzę cień drugiej kreski..
Ja wiem ze tyle godzin po czasie to guzik to znaczy, ale ja nigdy tak nie miałam a teraz taki mega jasny cień widzę...
Test po czasie jest nie ważny. Może dawać fałszywie dodatni wynik... 🤦‍♀️

Cześć wszystkim! Tak jak pisałam wczoraj byłam dzisiaj u mojej pani ginekolog. Dostałam skierowanie żeby zrobić badania TSH, FSH,LH, testosteron i krzywą cukrową. Nie wiem co to jest FSH i LH. Jak będę miec wyniki to w poniedziałek kolejna wizyta i zrobi mi usg i cytologię. Potem kolejna wizyta przed owulacją i sprawdzenie czy jest pęcherzyk i jakie grube jest endometrium i potem ro owulacji kolejna wizyta żeby sprawdzić czy pęcherzyk pękł. A jak to nie pomoże to mam dostać skierowanie na drożność jajowodów do Malinowskiego do Łodzi. Któraś może z was miała to badanie u Malinowskiego i wie ile to będzie kosztować i na czym polega?
Przyłączam się do pytania. Czytałam opinie tego doktora to same pozytywne komentarze. Ale myśle ze cennik może powalić 😛

Poszłam teraz z desperacji wyciągnąć poranny test ciążowy i ja widzę cień drugiej kreski..
Ja wiem ze tyle godzin po czasie to guzik to znaczy, ale ja nigdy tak nie miałam a teraz taki mega jasny cień widzę...
Skoro wcześniej był biały to jest negatywny. Po czasie może mieć nawet 10 kresek.

Nie wyciągaj, coś Ty! Będzie co ma być, jeśli jesteś w ciąży na pewno się o tym dowiesz 😘

No to dobrze 😉 informuj Nas na bieżąco, a idziesz na betę? 🤔
No właśnie nie mam kiedy 😞 laboratoria mają skrócone godziny i nijak mi się dostać.... Chciałam też umówić wizytę tak żeby wypadł chociaż 6 tydzień to też nie ma chyba że przed samymi świętami... Za to był zwolniony termin na pojutrze do bedOe dopiero 4+3 więc może być nic nie widać ale idę bo niechce pracować u siebie w piekarni ,strasznie dużo klientów i już kilka dziewczyn załapało koronę . Wolę dmuchać na zimne no i wstawienie na 4 rano też mnie nie kreci 😂 ale ja widzę że chociaż mnie posłuchała i zaraz się zobaczymy na lipcowych?😁😁

A czy można brać pregna start + dodatkowo kwas foliowy jeśli ona już go zawiera? Do tej pory brałam sam kwas foliowy dawkę 400 ale kupiłam Pregna start która ma dawkę 800 więc jedno z drugim to już chyba za dużo i niepotrzebnie? Czy zle myślę?
Wg wytycznych z 2013, 2017 i poprawione ostatnio w lipcu 2020:
- u wszystkich kobiet w wieku rozrodczym zaleca się suplementację preparatami kwasu foliowego w dawce 0,4 mg/dobę
- jeśli w poprzedniej ciąży wywiad w kierunku wad cewy nerwowej był dodatni (istnieje duże ryzyko wystąpienia wady również w aktualnej ciąży) zaleca się stosowanie 4 mg kwasu foliowego na dobę minimum 4 tygodnie przed planowaną ciążą oraz w I trymestrze ciąży. Po tym okresie dawka powinna zostać zmniejszona do ilości rekomendowanej dla ogółu pacjentek (0,6-0,8 mg/dobę);
- kobiety należące do grup podwyższonego ryzyka powinny stosować 0,8 mg folianów na dobę minimum 3 miesiące przed planowaną ciążą, w trakcie jej trwania oraz podczas karmienia piersią.
Grupy podwyższonego ryzyka niedoboru folianów oraz wad cewy nerwowej, to kobiety:
- chorujące na cukrzycę I lub II typu,
- zażywające leki przeciwpadaczkowe, metforminę, cholestyraminę, metotreksat, sulfadiazynę,
- stosujące różnego rodzaju używki,
- cierpiące na niewydolność wątroby lub nerek,
- z BMI>30,
- po operacjach bariatrycznych,
- z chorobami przewodu pokarmowego objawiającymi się zaburzeniami procesu wchłaniania (np. choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia).

Ja biorę Mama DHA Premium (bo normy te same co do starania się, a lepiej kosztowo mi wychodzi) + kwas foliowy, czyli łącznie 0,8 mg, bo:
- mam już niepełnosprawne dziecko,
- mam problemy z jelitami od urodzenia oraz z przewodem pokarmowym,
- BMI mam 29, więc na granicy.

Nie wiem, czy wiecie, w lipcu 2020 np. wycofano profilaktyczną suplementację żelazem. Żelazo należy suplementować podczas starań się i w ciąży, o ile jest jego niedobór (w badaniach krwi). Jeśli nie ma, nie należy go suplementować. M.in. dlatego biorę Mama DHA Premium, bo ma wszystko co trzeba zgodnie z najnowszymi wytycznymi i nie ma żelaza (nie mam niedoboru).

reklama
No właśnie nie mam kiedy 😞 laboratoria mają skrócone godziny i nijak mi się dostać.... Chciałam też umówić wizytę tak żeby wypadł chociaż 6 tydzień to też nie ma chyba że przed samymi świętami... Za to był zwolniony termin na pojutrze do bedOe dopiero 4+3 więc może być nic nie widać ale idę bo niechce pracować u siebie w piekarni ,strasznie dużo klientów i już kilka dziewczyn załapało koronę . Wolę dmuchać na zimne no i wstawienie na 4 rano też mnie nie kreci 😂 ale ja widzę że chociaż mnie posłuchała i zaraz się zobaczymy na lipcowych?😁😁
Może być za wcześnie faktycznie, więc tylko się nie zestresuj jeśli nie będzie jeszcze nic widać! Mam przeczucie, że wszystko będzie dobrze ✊❤️ Ano widzisz, testy negatywne a Jaśnie Pani nie przychodzi 😁 czekam sobie z nadzieją a jutro rano jadę na betę 😊

Do góry