reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Dziewczyny czy ktoras z was ktore juz byly/sa w ciąży mialyscie/macie cukrzyce ciążowa ? Ja dzis mam poczatek 13tc, dzis robilam krzywą cukrowa czekam na pelne wyniki ale juz na poczatek z glukometru wyszlo mi 136 gdzie norma do 92 [emoji24]
Ja jestem świeżo po krZywej, na szczęście wyniki dobre. Ale u nas na lutowkach jest sporo dziewczyn,które mają za wysokie cukru i były u diabetologa

reklama
Poczekaj na wyniki całościowo i weź skierowanie do poradni.
Ja miałam dość trudny przypadek, bo nawet chleb ciemny mi podnosił poziom cukru jak dwie tabliczki czekolady. Więc ja na przykład rano mogłam zjeść tylko jogurt naturalny ale na drugie śniadanie już chlebek ciemny był ok (tak mój organizm reagował i na podstawie obserwacji już wiedziałam co mogę co nie).
Z owoców całkiem nie rezygnowałam, bo pół jabłka mogłam zjeść [emoji14] grejfruty chyba były też spoko z tego co pamiętam.
Na pewno całkowicie słodycze (chociaż w rocznice ślubu beze pawlowa zjadłam :D),
owoce niestety w większości też, dostaniesz rozpiskę co możesz a co nie (banany, gruszki, winogrona odpadają).
Ryż i makaron w małych ilościach były spoko ale ważne, czego nie wszyscy wiedzą, że trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Al dente mają lepszy indeks glikemiczny, te rozgotowane są fatalne.
Duuużo warzyw i nietłustego mięsa jadłam. Rybek też.
Zrezygnowałam również z wszelkiego rodzaju mlecznych przetworów, bo w mleku jest bardzo dużo cukrów. Natomiast kefiry i jogurty naturalne są bardzo ok.

Generalnie zaczełam czytać etykiety, bo wszędzie gdzie mogą dodają cukier :| keczupy i te sprawy odpadają. Oczywiście każdy organizm jest inny i po tygodniu dwóch już widziałam na co mogę sobie pozwolić
U mnie poziom cukru pomagało regulować: ruch i dużo wody niegazowanej.

ot tak u mnie :)
No czekam, za niedlugo powinny być, tylko zastanawiam sie czy jak wyjda zle wyniki to czekac na ta wizyte 3.12 i dopiero potem isc do diabetologa czy juz teraz skoro mam taka mozliwosc..? [emoji848]
Diabetolog zaleci ci mierzenie cukru i diete. Mi glownie lekarz kazal wyrzec sie absolutnie owocow no i słodyczy. Krzywa cukrowa bedzie w styczniu bo dostane na następnej wizycie skierowanie a wizyte mam 27.12
Ja juz od kiedy mialam pierwszy wynik glukozy podwyzszony to staralam sie trzymac diete, slodyczy ani owocow, ciemne pieczywo, makarony itp, keczup, majonez musztarda odstawiona no ale jak widac chyba slaba ta moja dieta. No i fakt ze ja nie jem regularnie.. no ciezko mi po prostu, zmusze sie co najwyzej do zjedzenia dwoch posiłków dziennie a powinno sie jesc male posilki 5-6razy dziennie...[emoji55] dla mnie to jak narazie nierealne [emoji55]
Po wizycie jestem zadowolona. Caly czas - 2kg.z maluchem wszystko wporzadku. Plyn owodniowy w normie, lozysko rowniez, szyjka zamknieta i macica siega juz do pepka. Na usg nadal 2 raczki i 2 nozki oraz komplet paluszkow.sprawdzal lekarz takze serduszko i wszystko na ta chwile wyglada idealnie. Plec sam szukal po czym zapytal czy w ogóle ma szukac? Ale niestety dzidzius tak sobie pepowina fikal mial ja tak miedzy nozkami ze bylo ciezko. Z zadnej str nie dalo sie podejsc. Powiedzial ze sklanialby się ze chlopiec ale to jak wrozenie z fusow i mamy sie do tej mysli nie przyzwyczajac. Na nastepnej wizycie moze bedzie bardziej wspolpracujacy. I super bo zwolnienie dostalam juz elektroniczne i moglam sobie oszczedzic wizyty w firmie :)
Troche dzidzius nadgonil bo byla roznica z Om 4 dni a teraz 2 dni. I termin porodu mi zmienil juz nie na z OM tylko z dzisiejszego usg na 23.04
Fajnie ze z dzidziusiem wszystko w porzadku [emoji7]

Odebrałam betę Niestety :(

Załączniki

• IMG_20181122_160001.jpg
    IMG_20181122_160001.jpg
    2,1 MB · Wyświetleń: 147
Dziewczynki :)

Beta HCG w 6/7 dzień po owu 1.2 mlu/ml
..... ? [emoji848][emoji848][emoji848]

reklama
Ale się kiepsko czuję. Mam okropne mdłości i cholernie jestem zmęczona... nawet nie mam siły nakręcac się na cokolwiek. Choć w głowie świeci czerwone światełko, ze ostatni raz czułam się tak w drugiej ciąży i to też jeszcze przed data @... szkoda że ta beta dopiero jutro ok. 14 - 15... kupilam kolejny test, zrobię jutro rano. Ciekawe czy ten cień cienia przerodzi się w delikatną kreske?

Do góry