reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Dr o nazwisku Krupnik na tej liście nie ma [emoji846] jest Orzechowski Maciej. [emoji846] mam nadzieje, ze to ten Twój lekarz.
Bardzo często lekarze bazując na niewiedzy pacjentek piszą, ze wykonują badani prenatalne, ale to nie do końca jest tok. Pk, jest to może bardziej szczegółowe usg z ocena anatomii płodu, gdzie na tym tez trzeba się znać, ale usg nt ro to nie jest.
Poza tym wiem, ze jest wielu przeciwników Pappa. Ja należę zdecydowanie do zwolenników. Nie chodzi mi juZ o to, czy ktoś się decyduje na przerwanie ciąży czy tez nie, bo bez względu na wszystko i tak urodzą wiec wola nie wiedzieć, ale przecież jeśli okaże się, ze dziecko ma poważne wady to taka ciąża jest ciąża podwyższonego ryzyka i zarówno mama jak i lekarz muszą się odpowiednio przygotować do porodu oraz inacEj taka ciąże się prowadzi. Poza tym wiele wad wcześnie zdiagnozowanych, na etapie badań prenatalnych właśnie można leczyć jeszcze w życiu płodowym i tak jak pisałam Pappa już w 11 tygodniu diagnozuje problemy z łożyskiem, co jest niezmiernie ważne.
Aaaa i Pappa nie uzależniamy od obrazu usg. Jak w usg wyjdzie coś nie tak to Pappa na tym etapie nie ma sensu. Pappa jest po to zeby wskazać te kilkanaście procent płodów, które w obrazie usg wyglądają ok. Owszem Pappa daje ok 5% wyników fałszywie dodtanich, ale nigdy odwrotnie.
Mama ginekolog fajnie to wszystko wyjaśniła
Link do: "Badania prenatalne" - czy są dla każdego? - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet
A wiesz, że sprawdzałam na takiej liście PTG i tam jest informacja kto w danym roku taki certyfikat uzyskał ciekawe czy to również jest wiarygodne, tak o dr Macieja Orzechowskiego mi chodziło, ja już kiedyś pisałam nie wiem jaką decyzję bym podjęła bo dla niektórych badania prenatalne kojarzą się tylko z ewentualnym usunięciem ciąży a nie o to przecież chodzi...
Wiem, że dr Orzechowski namawia na test Pappa nawet jeśli USG wyjdzie w porządku i informuje, że tylko pełen komplet badań pozwala mu na wystawienie wiarygodnego opisu badania.

reklama
Wystarczy wzrost o 0,2 stopnia w stosunku do fazy niższych temperatur w I fazie, tych kilka dni przed owu. Twój wykres jest ok i potwierdza owu. Teraz temperatura powinna utrzymać się na stałym mniej więcej poziomie do jakiś 2 dni przed @, kiedy to zwykle spada. Mam nadzieję, że to już Twój ciążowy wykres :D.
Tez mam taką nadzieję..

No to dobrze wiedzieć... Czy monitoring na NFZ też jest?
Szczerze ? Nie sądzę żeby ktoś chciał robić monitoring na NFZ, ale warto zapytać, u mnie monitoring jest drogi bo płacisz jak za normalna wizytę i zazwyczaj są to 3 wizyty po 130 zł czyli wychodzi koło 400 zł za monitoring jak dla mnie drogo, ale jak nie będzie wychodziło kilka cykli z rzędu to się zdecyduje ;) mierz temperaturę tak jak dziewczyny i w połączeniu z testami będziesz miała obraz czy owu występuje, mi się nie chce tego robić, ale jak dłuższy czas się nie uda to pewnie się zastanowię ;)

Szczerze ? Nie sądzę żeby ktoś chciał robić monitoring na NFZ, ale warto zapytać, u mnie monitoring jest drogi bo płacisz jak za normalna wizytę i zazwyczaj są to 3 wizyty po 130 zł czyli wychodzi koło 400 zł za monitoring jak dla mnie drogo, ale jak nie będzie wychodziło kilka cykli z rzędu to się zdecyduje ;) mierz temperaturę tak jak dziewczyny i w połączeniu z testami będziesz miała obraz czy owu występuje, mi się nie chce tego robić, ale jak dłuższy czas się nie uda to pewnie się zastanowię ;)
Wwoow, to niezle, u mnie za monitoribg placilam polowe ceny, czyli 60 zl. A jak wizyt mialam np 5 to i tak niezła sumka...

Wwoow, to niezle, u mnie za monitoribg placilam polowe ceny, czyli 60 zl. A jak wizyt mialam np 5 to i tak niezła sumka...
No właśnie tak powinno być bo to tylko USG sprawdzające jeden parametr a u mojego ginekologa wszystkie wizyty płatne normalnie bez znaczenia czy to monitoring, pełna wizyta z cytologia

A wiesz, że sprawdzałam na takiej liście PTG i tam jest informacja kto w danym roku taki certyfikat uzyskał ciekawe czy to również jest wiarygodne, tak o dr Macieja Orzechowskiego mi chodziło, ja już kiedyś pisałam nie wiem jaką decyzję bym podjęła bo dla niektórych badania prenatalne kojarzą się tylko z ewentualnym usunięciem ciąży a nie o to przecież chodzi...
Wiem, że dr Orzechowski namawia na test Pappa nawet jeśli USG wyjdzie w porządku i informuje, że tylko pełen komplet badań pozwala mu na wystawienie wiarygodnego opisu badania.
Bardzo dobre podejście :) oczywiście, że w prentalanyc chodzi o coś zupełnie innego :) i tak jak pisałam pappa po złym obrazie usg jest bez sensu. Tak jak to mój gin mi tłumaczył, samo usg to 80% ocena ryzyka, są dziedziaczki z zespołem downa np, które w obrazie usg wyglądają na zdrowe a niestety jest inaczej :( Ja jestem zwolennikiem badań prenatalnych i życzę Wam wszystkim zobaczenia II kreseczek na teście a potem zdrowych bobasów na usg :)

reklama
Do góry