paulina1994
Fanka BB :)
A wiesz, że sprawdzałam na takiej liście PTG i tam jest informacja kto w danym roku taki certyfikat uzyskał ciekawe czy to również jest wiarygodne, tak o dr Macieja Orzechowskiego mi chodziło, ja już kiedyś pisałam nie wiem jaką decyzję bym podjęła bo dla niektórych badania prenatalne kojarzą się tylko z ewentualnym usunięciem ciąży a nie o to przecież chodzi...Dr o nazwisku Krupnik na tej liście nie ma [emoji846] jest Orzechowski Maciej. [emoji846] mam nadzieje, ze to ten Twój lekarz.
Bardzo często lekarze bazując na niewiedzy pacjentek piszą, ze wykonują badani prenatalne, ale to nie do końca jest tok. Pk, jest to może bardziej szczegółowe usg z ocena anatomii płodu, gdzie na tym tez trzeba się znać, ale usg nt ro to nie jest.
Poza tym wiem, ze jest wielu przeciwników Pappa. Ja należę zdecydowanie do zwolenników. Nie chodzi mi juZ o to, czy ktoś się decyduje na przerwanie ciąży czy tez nie, bo bez względu na wszystko i tak urodzą wiec wola nie wiedzieć, ale przecież jeśli okaże się, ze dziecko ma poważne wady to taka ciąża jest ciąża podwyższonego ryzyka i zarówno mama jak i lekarz muszą się odpowiednio przygotować do porodu oraz inacEj taka ciąże się prowadzi. Poza tym wiele wad wcześnie zdiagnozowanych, na etapie badań prenatalnych właśnie można leczyć jeszcze w życiu płodowym i tak jak pisałam Pappa już w 11 tygodniu diagnozuje problemy z łożyskiem, co jest niezmiernie ważne.
Aaaa i Pappa nie uzależniamy od obrazu usg. Jak w usg wyjdzie coś nie tak to Pappa na tym etapie nie ma sensu. Pappa jest po to zeby wskazać te kilkanaście procent płodów, które w obrazie usg wyglądają ok. Owszem Pappa daje ok 5% wyników fałszywie dodtanich, ale nigdy odwrotnie.
Mama ginekolog fajnie to wszystko wyjaśniła
Link do: "Badania prenatalne" - czy są dla każdego? - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet
Wiem, że dr Orzechowski namawia na test Pappa nawet jeśli USG wyjdzie w porządku i informuje, że tylko pełen komplet badań pozwala mu na wystawienie wiarygodnego opisu badania.