reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

Bedzie dobrze. Ja tez jem na mieście. Latem lody jadlam.. Możesz kupic nieswieze mieso w domu.. Ja mialam taka sytuacje ze kupilam ufka i zamrozilam.. A po odmrozeniu nos wykrecalo..tak ładnie konserwuja stare ze kupujac zapach ok.. Po odmrozeniu doslownie stechlizna..
No właśnie więc chyba tu reguły nie ma :/ a lodów czemu nie można ? Lody kocham latem [emoji14]
 
reklama
No właśnie więc chyba tu reguły nie ma :/ a lodów czemu nie można ? Lody kocham latem
emoji14.png
To tak w skrocie skopiowane

Ostatnie dni lata i towarzysząca im temperatura stwarzają idealne warunki do rozwoju wszelkiego rodzaju bakterii i innych drobnoustrojów. Mowa zarówno o znanej wszystkim Salmonelli, jak i pałeczkach okrężnicy, wirusach, wywołujących żółtaczkę typu A, bakteriach gronkowca złocistego, jak i laseczkach jadu kiełbasianego. Czy wiecie, że one wszystkie mogą czaić się właśnie w lodowych przysmakach?

Oczywiście nie wszystkie lody są niebezpieczne – zatrucie mogą wywołać:

  • lody nie do końca zamrożone,
  • lody zamrożone, rozmrożone i ponownie zamrożone,
  • brak higieny w przygotowywaniu lodów.
O ile obecne w lodach bakterie w stanie zamrożenia są bez szans, już przy lekkim rozmrożeniu zaczynają działać – rozmnażają się i wydzielają groźne dla organizmu toksyny.

Ale nie ma co popadac w paranoje.
 
To tak w skrocie skopiowane

Ostatnie dni lata i towarzysząca im temperatura stwarzają idealne warunki do rozwoju wszelkiego rodzaju bakterii i innych drobnoustrojów. Mowa zarówno o znanej wszystkim Salmonelli, jak i pałeczkach okrężnicy, wirusach, wywołujących żółtaczkę typu A, bakteriach gronkowca złocistego, jak i laseczkach jadu kiełbasianego. Czy wiecie, że one wszystkie mogą czaić się właśnie w lodowych przysmakach?

Oczywiście nie wszystkie lody są niebezpieczne – zatrucie mogą wywołać:

  • lody nie do końca zamrożone,
  • lody zamrożone, rozmrożone i ponownie zamrożone,
  • brak higieny w przygotowywaniu lodów.
O ile obecne w lodach bakterie w stanie zamrożenia są bez szans, już przy lekkim rozmrożeniu zaczynają działać – rozmnażają się i wydzielają groźne dla organizmu toksyny.

Ale nie ma co popadac w paranoje.
Ło matko to nie widziałam [emoji14]
 
reklama
Do góry