reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

Bedzie dobrze. Ja tez jem na mieście. Latem lody jadlam.. Możesz kupic nieswieze mieso w domu.. Ja mialam taka sytuacje ze kupilam ufka i zamrozilam.. A po odmrozeniu nos wykrecalo..tak ładnie konserwuja stare ze kupujac zapach ok.. Po odmrozeniu doslownie stechlizna..
No właśnie więc chyba tu reguły nie ma :/ a lodów czemu nie można ? Lody kocham latem [emoji14]
 
reklama
No właśnie więc chyba tu reguły nie ma :/ a lodów czemu nie można ? Lody kocham latem
emoji14.png
To tak w skrocie skopiowane

Ostatnie dni lata i towarzysząca im temperatura stwarzają idealne warunki do rozwoju wszelkiego rodzaju bakterii i innych drobnoustrojów. Mowa zarówno o znanej wszystkim Salmonelli, jak i pałeczkach okrężnicy, wirusach, wywołujących żółtaczkę typu A, bakteriach gronkowca złocistego, jak i laseczkach jadu kiełbasianego. Czy wiecie, że one wszystkie mogą czaić się właśnie w lodowych przysmakach?

Oczywiście nie wszystkie lody są niebezpieczne – zatrucie mogą wywołać:

  • lody nie do końca zamrożone,
  • lody zamrożone, rozmrożone i ponownie zamrożone,
  • brak higieny w przygotowywaniu lodów.
O ile obecne w lodach bakterie w stanie zamrożenia są bez szans, już przy lekkim rozmrożeniu zaczynają działać – rozmnażają się i wydzielają groźne dla organizmu toksyny.

Ale nie ma co popadac w paranoje.
 
To tak w skrocie skopiowane

Ostatnie dni lata i towarzysząca im temperatura stwarzają idealne warunki do rozwoju wszelkiego rodzaju bakterii i innych drobnoustrojów. Mowa zarówno o znanej wszystkim Salmonelli, jak i pałeczkach okrężnicy, wirusach, wywołujących żółtaczkę typu A, bakteriach gronkowca złocistego, jak i laseczkach jadu kiełbasianego. Czy wiecie, że one wszystkie mogą czaić się właśnie w lodowych przysmakach?

Oczywiście nie wszystkie lody są niebezpieczne – zatrucie mogą wywołać:

  • lody nie do końca zamrożone,
  • lody zamrożone, rozmrożone i ponownie zamrożone,
  • brak higieny w przygotowywaniu lodów.
O ile obecne w lodach bakterie w stanie zamrożenia są bez szans, już przy lekkim rozmrożeniu zaczynają działać – rozmnażają się i wydzielają groźne dla organizmu toksyny.

Ale nie ma co popadac w paranoje.
Ło matko to nie widziałam [emoji14]
 
reklama
Do góry