@Słoneczko świeci hmmm może źle się wyraziłam.
Miałam na myśli że same mutacje nie mają nic wspólnego z krzepliwością, bo mutacje nie świadczą o żadnej chorobie. Nawet jeśli je masz, nie jest powiedziane, że zachorujesz. MTHFR może, ale nie musi wywoływać problemów z przyswajaniem kwasu foliowego. Są tylko czynnikiem ryzyka.
Jeśli je mamy, konsekwencją może być wysoka homocysteina i jej konsekwencją dopiero choroby, które wymieniłas. Może, ale nie musi i w większości przypadków ludzie żyją i nie wiedza o mthfr i nie mają żadnych problemów.
I niestety, zalecenia WHO mówią o 5 mg kwasu foliowego. Tak też mówił mój hematolog. Taką receptę dostałam [emoji3526] oczywiście biorę metyle [emoji3526] ale niestety takie są zalecenia.
Dlatego zbadałam poziom kwasu i innych witamin, zrobiłam panel krzepliwości i dopiero wtedy masz pełny obraz. I, gdybym nie miała podwyższonego poziomu kwasu, pewnie nadal bralabym te 5 mg. Dlatego też przeszłam na metylowany.
Ja wiem, że tu na forum bardzo poważnie podchodzi się do mthfr i wcale tego nie neguje [emoji3526] warto trzymać rękę na pulsie [emoji3526]