aspekt
Fanka BB :)
Mam w rodzinie 70-latka porażonego po Heinego-Medina. Wiem, że od dawna w Polsce nie bylo dzikiego polio, ale boje się że wraz z migracja z Ukrainy mogło przyjechac i że starsze dzieci mogą przywlec z przedszkola - one są szczepione, ale u nas przedszkola nie wymagają szczepień obowiązkowych, poza tym ja będę musiała już z noworodkiem wjeżdżać do pkola po odebranie dzieci. Od razu napiszę, że wymyśliłam to sama a nie za sprawą różnych straszaków antymigracyjnych, które pojawiły się wiosną - w związku z tym, że od dawna śledzę temat polio jako osoba przewrażliwiona po przykrym doświadczeniu rodzinnym z pokolenia moich rodziców. Moja gin i internistka wrpost mówią że są.zwolenniczkami szczepień. Tylko że to się sprowadza do krótkiego "tak, niech się pani zaszczepi" a nie do podania argumentów medycznych, rozmowy o statystykach zachorowań czy o profilaktyce :/Więc tak, wyczytałam ze dla kobiet w ciazy jest darmowa.
Mialam darmową ale raczej ze względu na pakiet medi cover. Więc powinnaś mieć za free.
Szczerze to ja o polio w ciąży pierwsze słyszę. A dlaczego na niej Ci zależało?