reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Mój mąż wrócił dziś z serem pleśniowym do domu. Kupił dwa opakowania, bo wie że lubię. No a nie powinno się tego jeść. Chciał dobrze a mnie skrzywdził, ślina do pasa [emoji85]
Jak z mleka pasteryzowanego to można [emoji16] tez ostatnio sie zajadalam[emoji87][emoji1787]

reklama
Ja już po wizycie i muszę Wam powiedzieć że założyłam wątek sierpniowy a jestem lipcówką na sto dwa. Mały dzisiaj na USG 12t1d i crl 56mm. Powinno być 11t3d. USG przez brzuch i zdjęcie marne ale ładnie się wiercił na ekranie. Prenatalne 22 w sobotę. A jutro ta nieszczęsna krzywa cukrowa i pobranie krwi na pappa

Kurcze ja tego kompletnie nie rozumiem...obecnie mam ponad 5700 brutto (parę stówek więcej). Nie wiem kiedy pójdę na L4 (najchętniej nawet dzisiaj). Tylko parę osób mnie nastraszyło, że będę musiał zwrócić około 5 tysięcy przy rozliczeniu..... jak wpłynie na obecną wypłatę złożenie rezygnacji z tej ulgi? Czy mogę to złożyć w każdej chwili? A ten PIT-2? Czarna magia niestety :(
Strasza ci co tego nie rozumieją. Jeśli ktoś ma jedno źródło dochodu to nie ma ryzyka zwrotu. Cała afera co się zrobiła dotyczy nauczycieli a ci najczęściej mają kilka etatów i jak oni wszędzie będą mieli rozliczana ulgę to niestety będą musieli oddać to co niesłusznie wzięli, czyli te kilka razy wzięta ulgę. Ryzyko przy jednym etacie jest z klasa średnia ale jak wcześniej pisałam dla dochodu powyżej 8500 miesięcznie ci napewno będą musieli zwracać ulgę dla klasy średniej

No właśnie tez mi się tak wydaje… ale głód odczuwam dopiero od jakieś 2-3 dni wiec staram się coś dojadać więcej ale tez nie chce przesadzić. Dziś odkryłam kiwi - mmmmm 😋
Kiwi polecam również na zaparcia 😂 ja jak skończyłam fazę na ziemniaki to zaczęłam na owoce. Leżę w łóżku i zajadam się jabłkiem, nie miałam w życiu takiego dnia żeby mi tak jabłuszko smakowało. Normalnie pycha 😂

Nawet i pojechalabym z Gdańska do Warszawy, ale jak jadę samochodem 20 min to mdłości męczą niemiłosiernie a co dopiero jazda 4h 😏 poczekam jeszcze łaskawie na ich odp, mam nadzieje ze coś się znajdzie. W Luxmedzie zapytaj czy ewentualnie w zewnętrznych placówkach Ci nie załatwia. Tez kiedyś miałam pakiet w Luxmed. Nie było hematologa, wiec poszłam do innej prywatnej placówki współpracującej z luxmed i miałam wizytę za darmo 🙂
Jak jesteś z Gdańska patrzałaś na UCK ?

Tylko mam pakiet w medicover 😩 w tym roku mam 33 lata, wiec się nie łapie na NFZ.
Ja się załapałam na NFZ, a jak coś wyjdzie to nawet na amniounkcję na NFZ. Ale bardzo się zastanawiam nad zrobieniem prenatalnych drugich u jednego gościa (prywatnie), który ponoć bije w pomorskim wszystkich na łeb na szyje. Nawet lekarze wysyłają do niego jak nie są czegoś pewni.

Tylko mam pakiet w medicover 😩 w tym roku mam 33 lata, wiec się nie łapie na NFZ.

Moim zdaniem mylisz USG, z innymi badaniami jak PAPP-A. Normalnie każdej kobiecie w Polsce w ciąży przysługuje 3 razy USG. Wiadomo, że sprzęt w przychodni na NFZ czy przyszpitalnej może być gorszy niż w Medicover czy gdzieś indziej prywatnie, ale to nie ma związku z wiekiem. Ja obie swoje ciąże prowadziłam w przychodniach przyszpitalnych i normalnie miałam skierowanie na te 3 USG, w pierwszej ciąży miałam lat 20, w drugiej 24

reklama
Do góry