reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2021

Dziewczyny jak się ogarnąć przy pierwszym dziecku co jest nam potrzebne a co zbędne?
Mam koleżankę tuż przed porodem i połowy rzeczy nie rozumiem czy są niezbędne :D może mi troszkę wytłumaczycie czy poniższe rzeczy są waszym zdaniem must have :)
-rożek dla niemowlaka- koleżanka nie kupuje, ale mi się wydaje, że łatwiej w tym nosić takiego malucha, bo jest troszkę usztywniony.
-śpiworki dla dziecka, podobno dziecko tak ściśnięte lepiej śpi.
- kokon/gniazdko- żeby dziecko nie uderzyło się w szczebelki czy położone na łóżku nie spadło.
- laktator dla mamy- hmm kiedy zakupić? przecież w sumie nie wiemy czy będziemy miały pokarm czy i kiedy będziemy karmić butelką nawet własnym mlekiem
Hej, my rożka używaliśmy. Mieliśmy dwa na zmianę ale mój synek jest z listopada więc było chłodno to w rożku było mu cieplutko. Poza tym lepiej nosić. Śpiworek się nie sprawdził za to otulacz ściskający dzieciaczka był super. Bardzo spokojnie spał taki otulony. Kokonu nie maialm, teraz chciałabym kupić a laktator? Czasami przydaje się już w szpitalu

reklama
A ja powiem na swoim przykładzie na temat krwiaka. Ale pamiętaj że każda ciąża,jest inna. Ja niestety poroniłam przez krwiaka ale u mnie był gigantyczny. Obejmował 3/4 jaja płodowego.
Zbyt późno poszłam na pierwszą wizytę, bo dopiero w 8 tc. Może gdybym poszła prędzej to by było inaczej. Odpoczywaj dużo jeżeli masz taką możliwość to wcale z tyłkiem nie wstawaj.

Witam przyszłe mamusie, z wypowiedzi waszych wynika, ze większość z was odpoczywa w domu. Czy macie już zwolnienia lekarskie czy po prostu nie pracujecie lub pracujecie zdalnie? Ja ciagle w pracy i tak się zastanawiam czy przy epidemii powinnam się bać ?
Ja też pracuje i chciałabym pracować do końca marca jeśli wszystko będzie dorbze . Pracodawca jeszcze nie wie ;/ i się trochę obawiam

Nie przepisała, wydawał się duży na usg; jeszcze umówiłam się z innym lekarzem na konsultacje. Oby było tak jak piszesz, a na razie rozważam prace zdalna lub l-4 na jakiś czas. Nie wiem na ile mogę sobie w tym wypadku pozwolić
Ja w przypadku mojego krwiaka dostałam od razu l4, zakaz pracy (praca siedzącą przed komputerem) dostałam Duphaston oraz luteinę. Powiem szczerze że dziwię się że nie masz zwolnienia.

U mnie też krwiak, ale malutki i lekarz twierdzi, że się wchłonie. Podobno to się dość czesto przytrafia. Dostalam duphaston i luteine. Też pracuję nawet nie bylo mowy o zwolnieniu.
W pracy siedzę i nic nie dzwigam
Popołudnia zazwyczaj leżakuję.
Trzeba myśleć pozytywnie.
W nastepny poniedziałek zobaczę jak się sytuacja rozwinie.

Obecnie prawie 1,5 roku. Ja nie mam miłych wspomnień z porodu ale to raczej nie ma związku z porą roku 😉 Jeżeli chodzi o czas po porodzie, to fajnie, nie trzeba ciepło ubierać wystarczy bodziak i można chodzić na długie spacery 🙂
Tez mam sierpniowe dziecko, ale w kwietniu było lepiej, bo cała wiosna i lato było przed nami :)

reklama
A u mnie syn z lipca więc też letni ;) jedynie mi go trochę szkoda jak chodzi o urodziny ze szkolnymi kolegami i koleżankami. Bo to jednak wakacje. Ludzie wyjeżdżają, inne plany mają. W roku szkolnym jakoś łatwiej znaleźć czas na takie imprezy.

Do góry