reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2021

Macie może jakieś sprawdzone sposoby na bóle głowy? Trzeci dzień mnie już męczy, a dziś ledwo wytrzymuję. Jak wzięłam apap, to po długim czasie przeszło, ale tylko na chwilę. Mam ochotę zapaść się pod ziemię [emoji17]
spróbuj amolem posmarować czoło/skronie i spacer . też miewam bole głowy :( doskonale CIę rozumiem

za prenatalne z papa 3 lata temu coś ok 350 zł. teraz jestem 35 + więc mam bezpłatne :)

reklama
Tylko to badanie określa czy infekcja była w ciągu ostatnich 20 tygodni czy wcześniej.
Ja w czerwcu robiłam toxoplazmozę IgG i IgM i już wtedy były duże przeciwciała, więc podejrzewam, że najprawdopodobniej przeszłam to w dzieciństwie, tymbardziej, że "chowałam się" u dziadków z mnóstwem zwierząt gospodarskich i jedząc warzywa i owoce prosto "z krzaka" nie zawsze super umyte ;)
A to nie jest powiedziane. Ja całe życie do teraz na wsi. I toxo nie przechodziłam. A tego wyniku byłam pewna , że będę miała przeciwciała.

Tylko to badanie określa czy infekcja była w ciągu ostatnich 20 tygodni czy wcześniej.
Ja w czerwcu robiłam toxoplazmozę IgG i IgM i już wtedy były duże przeciwciała, więc podejrzewam, że najprawdopodobniej przeszłam to w dzieciństwie, tymbardziej, że "chowałam się" u dziadków z mnóstwem zwierząt gospodarskich i jedząc warzywa i owoce prosto "z krzaka" nie zawsze super umyte ;)
No tak, to ma chyba pomóc ocenić czy jest potrzeba faszerowania się antybiotykiem.. bardzo bym tego nie chciała.

podobno musi się zakończyć miesiąc w którym dostałaś premie, aby się wliczała. U mojego męża tez są takie premie w marcu i jak braliśmy dokumenty do kredytu w tym samym miesiącu to jeszcze ta premia nie była liczona. W księgowości mu powiedzieli, że dopiero w następnym miesiącu mogą naliczyć.

Jeśli chodzi o wyprawkę:

Śpiworek - u mnie się nie spr, nie lubiłam trzymać w tym dziecka, nie czułam się pewnie.

Kokon - zamiast kokonu można tez ponoć użyć poduszki ciążowej. I ja tak np zabezpieczałam brzeg łóżka jak mała leżała na łóżku.

Śpiworek - bardzo dobry zakup. Podobno nie powinno przykrywać się małego dziecka żadnymi luźnymi kocykami/pieluszkami na noc.

Otulacz - miałam jednak córka wolała być spowita pieluszka zwykła.

Laktator - ja uważam, ze dobrze mieć od razu. Już dwie dziewczyny ratowałam swoim laktatorem zaraz po porodzie, zeby rozkręciły swoją laktację. Zawsze jest ryzyko, ze przy stresie z brakiem laktacji będzie trzeba jeszcze na szybko szukać czegoś.. ewentualnie słyszałam o takim rozwiązaniu, zeby sobie jakis upatrzeć przed razem z miejscem, gdzie można kupić i ewentualnie na szybko wysłać męża. Uważam jednak, ze nie ma potrzeby od razu inwestować w cos drogiego.. taki przydaje się przy kpi. Mi przy normalnym zostawieniu dziecka z tata wystarczył taki za 200zl i teraz tez zamierzam go kupić ;)

Co do wyprawki letniej - ja rodziłam pierwsza córkę w czerwcu. Czapeczki w ogóle nie były potrzebne. W szpitalu kaftanik na długi rękaw + polspiochy lub sam pajacyk. W domu na dwór zakładałam już tylko Body na krótki rękaw, ale wtedy było ponad 30st.. cos co bardzo polecam w okresie letnim to pieluchy bambusowe - chłodzą dziecko w taki upał :)

Dzisiaj jedna z nas (niestety nie pamietam) nicku miała mieć decydująca wizytę o 11.. jak poszła? Daj znać, od południa czekam na wieści od Ciebie.

Jakoś miałabym opór żeby ubrać dziecko w szpitalne ubranka, szczególnie teraz w pandemii, ale ja mam lekkiego bzika na punkcie ubrań i materiałów. Musiałam się niezle naszukać żeby znaleźć ubranka naprawdę dobre jakościowo i miłe dla skory dziecka.

dziewczyny, ile płaciliście za pierwszy komplet badań? Rok temu tez wyszło sporo, ale wydaje mi się, ze nie aż tyle. Dzisiaj zapłaciłam 580 za krew i mocz.
Co robiłaś za badania ?

Pieniądze za L4, zwłaszcza gdy ktoś ma niestałe dochody i jest liczona średnia liczy się od miesiąca poprzedzającego pójście na zwolnienie. Pytałam o to samo cioci która w zusie pracuje ale nie ma związku z takimi sprawami i powiedziała mi się że jej tak samo się wydaje, bo miałam identyczną sytuację, więc jeśli zdrowie pozwala ja na twoim miejscu bym poczekała 🙂 Ale chyba też trochę zależy jak kadry to przedstawią i do którego mca podciągną rozliczenie(kompletnie się nie znam na takich rzeczach) Ja nie miałam wyjścia i lekarz odrazu mnie wysłał na L4 bez dyskusji, a zabrakło mi dosłownie paru dni do premii. ALE tak naprawdę przekonam się jak dostanę pierwszy przelew za pełny miesiąc zwolnienia.
A czy pieniądze z nadgodzin jakie się dostawało za ostatnie 12 miesięcy też będą się wliczać do kwoty zasiłku?

reklama
Do góry