reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2021

reklama
Mnie dzisiaj bola plecy... w sumie mialam taki dzień, ze musiałam dużo jeździć samochodem żeby pozałatwiać kilka spraw. Kusi mnie żeby pójść na wizytę w przyszłym tygodniu mimo wszystko, chociaż wiem ze za wiele tam nie będzie widać

Kochana przypomnij który u Ciebie wypada tydzień? Bo juz mi wyleciało z głowy
5 tydzień i 1 dzien [emoji846]
U ginekologa będzie 5+4.
Prawie 6 tydzień więc mam nadzieję że jednak coś już zobaczy, a jeśli nie to niech chociaż mnie przyjmie jeszcze w tym roku [emoji846]

Ps. Ta wizyta na którą idę to miała być wizyta na analizę moich i męża badań. Seminogram, prolaktyna i inne hormony.... Ale się zdziwi [emoji846]

Nie wiem czy ktoras z Was się w ogóle tym interesowała, ale zmieniły się w tym roku tez zalecenia co do suplementacji żelaza u kobiet w ciazy, mianowicie PTGiP nie zaleca stosowania żelaza u kobiet u których nie ma problemów z niedokrwistoscia, ale koncerny farmaceutyczne chyba nadal puszczają suplementy z żelazem w składzie, lub po prostu na półkach nadal leza poprzednie serie tych supli. Ogolnie kupilam sobie pregne ze względu na dwie formy kwasu foliowego, ale właśnie ogarnęłam ze żelazo tez tam jest :/
Ja biorę teraz femibion 1.
Wczesniej przez 3 miesiące suplementowalam febimion 0.
Tak zalecił lekarz. Zapytam go o to żelazo w poniedziałek na wizycie [emoji846]

Jak sprawdziłam skład obydwu preparatów to 0 nie miała żelaza,ale już 1 ma 10 mg.

Ja biorę teraz femibion 1.
Wczesniej przez 3 miesiące suplementowalam febimion 0.
Tak zalecił lekarz. Zapytam go o to żelazo w poniedziałek na wizycie [emoji846]

Jak sprawdziłam skład obydwu preparatów to 0 nie miała żelaza,ale już 1 ma 10 mg.
Generalnie wg najnowszych wytycznych jeśli nie ma problemów zdrowotnych kobieta ciężarna nie musi suplementować preparatów żelaza. Najważniejsze dla nas na ta chwilę to jod 200, Wit D 2000 i kwas foliowy najlepiej w formie folianów łatwo przyswajalnych ;)Ale wiadomo najlepiej jak coś lekarz dobierze chodź wiadomo jak oni zmieniają zdanie po wizytach przedstawicieli 🤣 ja jeszcze omege suplementuje bo nie jem ryb 😊

Powiedziałam dziś kierownikowi o ciąży, kamień spadł mi z serca jak powiedział że mam się niczym nie przejmować 🤩 No a mój 4 latek, który teoretycznie nie wiedział o ciąży powiedział babci że będzie starszym bratem 🤣 nie mam pojęcia skąd to wie , chyba usłyszał coś przez przypadek od nas🤣

reklama
Do góry