reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2021

reklama
Dziewczyny takie pytanko.... Macie jednego lekarza? Dwóch? Prywatnie czy na NFZ? Ja muszę w końcu podjąć decyzję gdzie tu chodzić. Macie lekarza ze szpitala czy jak?

Dziewczyny takie pytanko.... Macie jednego lekarza? Dwóch? Prywatnie czy na NFZ? Ja muszę w końcu podjąć decyzję gdzie tu chodzić. Macie lekarza ze szpitala czy jak?
Ja poszłam prywatnie , ponieważ myślałam , że będzie więcej /bardziej mnie doglądał niż lekarz w szpitalu na wyspie ( Grecja ). Kolejna wizytę mam za 2 tygodnie , ale szczerze powiem , że chyba przejdę do lekarza w szpitalu na ubezpieczenie. Ponieważ na prywatnym też wiele lekarka nie zrobiła. Jedynie cytologia i usg , usłyszeliśmy serduszko i zapisała nam na kartce rozmiar dziecka , i jaki to tydzień według usg. Nie wiem nawet ile uderzeń serduszko ma , nie dostałam wydruku z usg tylko mąż cyknął zdjęcie telefonem. Także jeśli mam płacić i nie mieć wydruku zdjęcia usg , uderzeń serduszka , badania ciśnienia itp. to może nie warto przepłacać. Ponadto nie dostałam od razu kartki z zalecanymi badaniami , dopiero dziś mąż musiał pojechać i odebrać kartkę. Zobaczę jak będzie wyglądać kolejna wizyta , ale jeśli podobnie to jednak przeniosę się do szpitalnego i za darmo. Tam jest podobnie bo w Grecji , a raczej na wyspie to jakoś inaczej z tą ciąża niż w Polsce

Ja chodzę prywatnie i czasami lux med, ale trochę mnie ich polityka, że usg inny lekarz, kontrola inny, ciężko umówić wizyty do jednego irytuje i nie chce tylko tam chodzić do ginekologa. Czytałam też niestety na grupie fb, że w lux med trochę zlewają ciężarne.. Ostatnio to mi Gin w lux med powiedział, że niedługo większość ciąży ma być prowadzona przez położne

Ja poszłam prywatnie , ponieważ myślałam , że będzie więcej /bardziej mnie doglądał niż lekarz w szpitalu na wyspie ( Grecja ). Kolejna wizytę mam za 2 tygodnie , ale szczerze powiem , że chyba przejdę do lekarza w szpitalu na ubezpieczenie. Ponieważ na prywatnym też wiele lekarka nie zrobiła. Jedynie cytologia i usg , usłyszeliśmy serduszko i zapisała nam na kartce rozmiar dziecka , i jaki to tydzień według usg. Nie wiem nawet ile uderzeń serduszko ma , nie dostałam wydruku z usg tylko mąż cyknął zdjęcie telefonem. Także jeśli mam płacić i nie mieć wydruku zdjęcia usg , uderzeń serduszka , badania ciśnienia itp. to może nie warto przepłacać. Ponadto nie dostałam od razu kartki z zalecanymi badaniami , dopiero dziś mąż musiał pojechać i odebrać kartkę. Zobaczę jak będzie wyglądać kolejna wizyta , ale jeśli podobnie to jednak przeniosę się do szpitalnego i za darmo. Tam jest podobnie bo w Grecji , a raczej na wyspie to jakoś inaczej z tą ciąża niż w Polsce
Wow. :) To ciekawie

A tak z ciekawości to jaka jest granica cukru w normie w laboratorium? Jak byłam w poprzedniej ciąży to było do 99, w obu ciazach miałam cukrzycę więc pewnie teraz też będzie ale mam nadzieję że nie teraz od razu tylko trochę później się objawi :( a badania z krwi będę dopiero za tydzień robiła...
Normy mogą się nieznacznie różnić wszystko zależy od laboratorium jaki mają analizator i metodę oznaczania glukozy dlatego najlepiej patrzeć na zakres norm na wyniku.

Ja to wgl z cukrem miałam taka sytuację, że zrobiłam i wynik wyszedł mi 94, powtórzyłam za równo tydzień jeszcze raz i było 80. Ginekolog zlecił mi jeszcze raz to badanie i dopiero będę je robić po raz 3 razem z resztą badań, ale zastanawiam się skąd taka różnica w przeciągu tygodnia, tutaj ponad normę, a tutaj super w normie

A trochę się boję jakiejkolwiek diety teraz, bo prawie nic nie mogę jeść przez mdłości i wymioty... A co by to były jakbym jeszcze musiała teraz pilnować cukru... Obecnie żywię się głównie chlebem z maslem 🙈 białym 🙈 także niezbyt dobrze... 🙁

reklama
Do góry