reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

taycia dziś nie mam wizyty :) dopiero za tydzień 3.02 :)
rybkaaa cieszę się razem z Tobą z udanej wizyty :)
megmarion jak nie pomoże żurawina w tabletkach to kup suszoną, działa rewelacyjnie, a wiem, bo sama mam często takie przypadłości no i pij litrami wodę (piwo lepiej przepłukuje, no ale tego teraz nie polecam)
A jednak dzień bez pawia to dzień stracony :no:

reklama
Tonya, no cos ty? Ja dzisiaj pierwszy dzien bez pawia i juz tak sie cieszylam, ze idzie ku lepszemu. Ty mnie ie stresuj!

Cos tu cicho dzisiaj...

Ja wrzucam posta z dziedziny kulinarne inspiracje. Na kolacje proponuje placuszki ziemniaczane a na to plasterek zoltego sera. Mozna tez wrzucic na to pomidorka i troche szczypiorku ale ze mna sie pomidorki ostatnio nie zgadzaja.

ja mam za to michę sałatki owocowej - kiwi, mandarynki i brzoskwinie w puszce :-) torche jej za dużo wyszło i zrobiłam jeszcze trochę galaretki z owocami - 6 pucharków :-) nie wiem jak to zjemy :-)

Test PAPP-A składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu i poprawie cie natt jest dla kobiet w kazdym wieku, nie tylko tych po 35 roku, wiek jest jednym z parametrow obliczajacych prawdopodobieństwo wady genetycznej u plodu w tym badaniu. Test wykonuje sie między 10 a 14 tyg ciaży.
We krwi badany jest pomiar stężenia dwóch substancji, które są markerami zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau płodu, białko ciążowe A (PAPP-A) i wolna podjednostka beta gonadotropiny kosmówkowej (wolne beta hCG), , badanie powinno być uzupełnione o ultrasonograficzny pomiar warstwy płynu w obrębie tkanki podskórnej szyi płodu - przezierności karkowej. Markerem ultrasonograficznym jest przezierność karkowa. W ciążach powikłanych zespołem Downa poziomy PAPP-A są obniżone, a wolne beta hCG i przezierność karkowa są podwyższone. W ciążach z z. Edwardsa i z. Patau stężenia PAPP-A i beta-hCG są obniżone a przezierność karkowa zwiększona. Wartości tych parametrów wraz z wiekiem kobiety ciężarnej są wykorzystywane do obliczenia ryzyka wystąpienia zespołu Downa, z. Edwardsa i zesp. Patau w danej ciąży.
Trzeba tez wiedziec że test ten nie mowi czy wada jest, ocenia on tylko jakie jest prawdopodobieństwo wystapienia tej wady.

Ostatnia edycja:

anna,
a nie mozesz poprosic lekarza o tabletki albo czopki? Ja biore tabletki na mdlosci (mieszkam w UK) a i tak mam mdlosci i wymioty a bez tabletek umieralam. Dziewczyny tu na forum pisaly o czopkach na mdlosci, tylko zapomnialam nazwe.
Poprosilabym ale nastepną wizyte mam 28.02 wiec jeszcze duuuuzo czasu.
Jezeli nudnosci mi nie przejdą i będą takie uciązliwe to poprosze moją panią doktor

Witam z rana
Ja po malym śniadanku, popijam teraz herbatkę, a ogolnie to jakaś niewyspana sie czuję. Kręcilam sie w nocy, próbuje przyzwyczaić sie do spania na lewym boku, zawsze spalam na wznak lub na prawym, ale jak malec będzie wiekszy to niestety trza bedzie spac na lewym by sobie aorty brzusznej maluszkiem nie sciskać. No może sie jeszce przyzwyczaję, bo jak nie zostanie mi spanie na wznak, no chyba że kupie sobie taka ala poduszke dla ciężarnych w kształcie U pozwala sie lepiej na boku ułozyc
Fajnie że wszystkie wczorajsze wizyty udane!
Pflaume trzymam mocno kciukiza Ciebie i twoja fasolkę i modle sie by wszsytko bylo w porządku.

reklama
ja również się witam;-)
Tak biedroneczka ja spałam tak samo jak ty ale opanowałam to zwinietym kocem i małymi jaśkami i jakos daje rade choć raczki odmawiają posłuszeństwa i bolą bo za bardzo je wykrzywiam chyba w nocy;p
Też jakaś się czuje nie za bardzo bom sny złe miała...

Do góry