reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Właśnie dzwoniła do mnie koleżanka, która jest w 3 m-cu ciąży. Ciąża prowadzona przez lekarza prywatnie, ale poszła do rejonowego ginekologa, żeby dał jej skierowanie na cytomegalie, bo skierowanie ma od prywatnego a to 200 zł. Wyobrażacie sobie, że nie chciała jej dać :wściekła/y::szok:, twierdząc że to zbędne badanie. Kuźwa, a w miejscowości z której pochodzę nawet nie dają na toksoplazmozę. LUDZIE przecież to są podstawowe badania w ciąży. Jak tu prowadzić ciążę na NFZ :szok:
Moja koleżanka powiedziała, żeby jej wystawiła oświadczenie że odmawia jej skierowania na to badanie i badanie grupy krwi ( bo też miała problem), no i z łaską wystawiła.

sorki ze sie wtracam ale skad wy taka cene wzieliscie za to badanie, ono kosztuje w obu klasach razem jakies 60zl ale na pewno nie 200zl.... grupa krwi pare groszy, toxoplazmoza tez 60zl.. a na nfz to tylko ze wskazaniem dostaje sie takie skierowanie m. in. poronienia a tak to nie daja robia tylko podstawowe badania i tyle, taka nasza Polska niestety... do d... i tyle gin z nfz w pierwszej ciazy daje tylko morfologie mocz i glukoze i to tyle jest z funduszu reszte to trzeba miec wskazania :/ co jest zalosne no ale cene jaka ty podalas to jakas masakra, ja tyle to placilam ale za kilka badan ktore robilama ale na pewno nie za sama cytomegalie.. lekarze nie daja tych skierowan bo oni potem moga miec problemy w razie kontroli z NFZ, jedyne co mozna zrobic to pisac podania do nfz o refundacje badan bo lekarz nie bardzo cos moze za nasze prawo ktore jest takie "prorodzinne"

reklama
Cześć dziewczyny :)
Cieszę się, że nastroje macie trochę lepsze. Wciąż trzymam kciuki za mamę.
Oli ale miałaś nockę, ale chyba faktycznie to jest coś z ciążą związane, bo ja dziś o 5 wstawałam do łazienki i na tym sie moje spanie zakończyło...Zasnęłam dopiero pół godziny przed budzikiem i oczywiście nieprzytomna spóźniłam się na umówiony przegląd auta.
kahaka i sagaa ale piękne rzeczy robicie. U mnie skończyło się na tym, że stroik kupiłam :) Ale za to w weekend otwieramy z mężem jak co roku fabrykę pierników :)
Oli mam nadzieję, że po sprzątaniu nerwy miną. Z tymi badaniami to się zupełnie zgadzam, że jak się składki płaci to się nam należy i koniec. Tylko jak to zrobic żeby skierowanie dostać, nie mam doświadczenia, do lekarza będę chodzić prywatnie, co radzicie?
Jako że nastroje nasze lepsze trochę to wam powiem, że moje wyniki krwi są wszystkie ok, a beta przyrasta w prawidłowym tempie :) I pierwszy raz w życiu nie miałam ochoty na jagodziankę, którą sama sobie kupiłam, no szok!

Dziewczyny
mama wyszła wczoraj na żądanie ze szpitala po 22.
Dzisiaj ma beta jeżeli spadło, to będzie czekać aż samoistnie poroni.Jeżeli nie to znaczy że maleństwo dalej rozwija się w jajowodzie i potrzebny jest zabieg.
Jest zdruzgotana. Dziękuję za nasze wsparcie.

to było w sms do jednej z naszych dziewczyn

wolałabym przynieść Wam lepsze wieści

TOnya dzięki:) mniam fabryka pierników uwielbiam pierniki pychotka<mniam>:-)
Cieszę sie że masz wyniki ok i oby tak dalej ja też jeszcze jedne mam do zrobienia ale juz postanowiłam ze w pn pojadę:)mnie nie stac na prv wizyty pzrez cała ciąże dlatego od stycznia zamierzam z nfz a prv jak będzie potrzeba.....
Pati w róznych rejonach Polski masz róże ceny ja za WR HBS i TOXO (tylko IgM ) zapłaciłam 60 zł z IgG zapłaciłabym 95, a żeby zrobić morfo, gluko, i mocz to ok 35 zł.
Izulka dzieki za info. Strasznie mi przykro:-( Jak masz jakis kontakt prosze przekaż jej że jesteśmy z nią całym sercem.....

Nadzieja wybij sobie z głowy taki rzeczy i teksty, że starasz sie nie myslec ale przygotować na najgorsze wiem wszystkie jesteśmy w strachu, ale jak będziemy sie nakręcać to zamiast ciąża dla nas byc pięknym wspomnieniem będzie przerażającym. Staraj sie w ogóle nie dopuszczać takich złych mysli odpędź je. Czasem po prostu nie mamy wpływu na to co się dzieje ....i nikt nic na to nie poradzi, Głowa do góry uśmiech na twarzy.:-)
:

Kurcze powiem Ci że przywołałaś mnie ostro do porzadku :):) Już czarne chmury odgoniłam :)) DZIEKI :* Masz racje nie ma się co zadreczac :) Obiecuje poprawe !!!

reklama
oj dziewczyny te ceny są powalające... no masakra każdy chce zarobic.. to ja juz nawet nie pytam ile wy na lekarzy wydajecie, mnie wizyta z usg kosztuje 150zl to was pewnie ze 300... a zarobki niewiele sie roznia...

jesli dobrze czytam to z jedna z was nie jest dobrze :-( jesli to wszystko pewne z ciążą pozamaciczna to bardzo mi przykro :-( za dużo jest aniołków, zajzyjcie na watek dla aniołkowych mam a na pewno znajdziecie tam wsparcie bo nikt inny nie zrozumi tego co przechodzi mama aniołka jak inne mamy aniołków. trzymam kcuki zeby okazalo sie to fałszywym alarmem

ps ja jestem z sierpnia ;-) i trzymam kciuki za wasze maluszki, nie biegnijcie do lekarza za wczesnie jesli nie musicie. wystarczy 7/8 tc bo wczesniej to tylko nerwy ze nic nie widac, ze serduszko nie bije itd. jesli wiec nigdy nie mialyscie jakis problemow z ciaza, lub nie plamicie nie boli jakos bardzo brzuch ani nie bylo problemow z ciaza w najblizszej rodzinie, to nie ma co sie spieszyc z wizyta

i jeszcze jedno jak chcecie zeby wasz watek przenies do gory to musicie do moderatorow napisac ;-)

Do góry