Laski, jakis czas temu miałam delikatne plamienie, ginka nic niepokojacego nie widziala ale dala na wszelki wypadek duphastn- 1 tabletka dziennie...biorac go nadal wczoraj kulo mnie podbrzusze dzis juz boli (ale nie tak jak na @ jakos inaczej) i sluz kawa z mlekiem....co robić?? zwiekszyc dawke dupka do 2 tabletek na dzien i zobaczyc jak sie sprawa rozwienie czy jechac do szpitala (choc obawiam sie ze mnie wysmieja ze panikuje bo to przeciez zadne krawawienie)
reklama
myszka1987
Mama Mikołaja:)
Jak zmniejszyć dolegliwości?
Ogranicz słodycze, a swoją dietę wzbogać o pokarmy, zawierające naturalną witaminę C, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zapobiega krwawieniom. Codziennie staraj się zjeść jabłko lub kiwi, jednak bez konsultacji z lekarzem unikaj preparatów z syntetyczną wit. C. Pamiętaj też, by w Twojej diecie znalazło się jak najwięcej dań bogatych w witaminę D oraz białko i wapń. Stosuj dobrą pastę do zębów (zapytaj w aptece o pastę zapobiegającą zapaleniu dziąseł), płyny do płukania jamy ustnej i nić dentystyczną. Starannie oczyszczaj przestrzenie międzyzębowe – tam właśnie gromadzą się i rozkładają resztki jedzenia. Aby zapobiegać podrażnieniom dziąseł zmień szczoteczkę na bardziej miękką. Podczas mycia zębów stosuj ruchy kuliste, a nie poziome. Lekko głaskając dziąsła szczoteczką lub palcem, staraj się „naciągnąć” je na odsłonięte szyjki zębowe. Szczotkuj zęby bardzo ostrożnie, ale za to dłużej niż przed ciążą. Na choroby dziąseł są w większym stopniu narażone te kobiety, które przed planowaną ciążą miały już takie problemy.
Ogranicz słodycze, a swoją dietę wzbogać o pokarmy, zawierające naturalną witaminę C, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zapobiega krwawieniom. Codziennie staraj się zjeść jabłko lub kiwi, jednak bez konsultacji z lekarzem unikaj preparatów z syntetyczną wit. C. Pamiętaj też, by w Twojej diecie znalazło się jak najwięcej dań bogatych w witaminę D oraz białko i wapń. Stosuj dobrą pastę do zębów (zapytaj w aptece o pastę zapobiegającą zapaleniu dziąseł), płyny do płukania jamy ustnej i nić dentystyczną. Starannie oczyszczaj przestrzenie międzyzębowe – tam właśnie gromadzą się i rozkładają resztki jedzenia. Aby zapobiegać podrażnieniom dziąseł zmień szczoteczkę na bardziej miękką. Podczas mycia zębów stosuj ruchy kuliste, a nie poziome. Lekko głaskając dziąsła szczoteczką lub palcem, staraj się „naciągnąć” je na odsłonięte szyjki zębowe. Szczotkuj zęby bardzo ostrożnie, ale za to dłużej niż przed ciążą. Na choroby dziąseł są w większym stopniu narażone te kobiety, które przed planowaną ciążą miały już takie problemy.
myszka1987
Mama Mikołaja:)
devi ja tez biore duphaston 3 razy po 1 tabl. i tez coo jakis czas mam takie plamienia wiec moj gin powiedzial ze jesli to nie krew to mam poprostu nastepna dawke wziac 2 tabl a kolejne juz normalnie po 1. Na bol brzucha (mialam czeste i silne zazwyczaj w chwili plamienia) biore no-spe. Bezpieczna dawka to do 3 tabl dziennie tak mowil farmaceuta. Duphaston to zwykly progesteron wiec jak cos sie dzieje to biore podwojna dawke jak kazal mi gin.
T
taycia
Gość
Devi - ja ci powiem,że mój brzuch mnie ciągle jakoś tak pobolewa.. to zakuje itp. Jeśli chodzi o plamienia to naprawdę nie wiem.. a dużo ich masz??? ciężko coś stwierdzić bez konsultacji z lekarzem :-(
kamilaedi
Fanka BB :)
devi - moze zadzwon do gina/szpitala i powiedz ze plamisz i ze cie boli ... moze lepiej dmuchac na zimne...
myszka - dzieki tez juz zaczelam doksztalcanie- czekam na T jak wroci z ppracy jade po paste dla zebow wrazliwych miekkka szczotecze i jakis plyn do plukania moze pomoze.... kiwi i jablaka to akurat uwielbiam i jem codzien
myszka - dzieki tez juz zaczelam doksztalcanie- czekam na T jak wroci z ppracy jade po paste dla zebow wrazliwych miekkka szczotecze i jakis plyn do plukania moze pomoze.... kiwi i jablaka to akurat uwielbiam i jem codzien
a85
Fanka BB :)
Moja Mama mówiła, że ona w ciąży czuła się świetnie, tylko ją mdliło jak myła zęby
ja mogę zęby myć, za to nie wszystko mogę jeść
Kupiłam sobie dzisiaj książkę, polecaną już na forum przez jakąś Dziewczynę
Annette Nolden Ciąża tydzień po tygodniu, też polecam
naprawdę fajna książeczka, wiele ciekawych porad!
ja mogę zęby myć, za to nie wszystko mogę jeść
Kupiłam sobie dzisiaj książkę, polecaną już na forum przez jakąś Dziewczynę
Annette Nolden Ciąża tydzień po tygodniu, też polecam
naprawdę fajna książeczka, wiele ciekawych porad!
T
taycia
Gość
To rzeczywiście może spróbuj powiększyć dawkę i zobacz przez kilka dni czy jest poprawa... oby szybko wszystko wróciło do normy :-)
Dziewczyny, ciężko za Wami nadążyć
Devi ja miałam tylko 2 dni plamienie i lekarz mi przepisał duphaston 2 x dziennie. Cały czas go zażywam i już ich nie mam. We wtorek mam wizytę to mi powie czy mogę już odstawić. Mój gin. powiedział ,że takie plamienia mogą się zdarzać gdyż macica jest bardziej ukrwiona. mówił,że np.po stosunku mogą się zdarzyć...A kiedy masz następną wizytę?
Taycia trzymam jutro kciuki. Daj znać od razu jak wrócisz. Ja jeszcze muszę wytrzymać do wtorku
Mnie już mdłości i wymioty chyba minęły ( już 5 dni I nie jestem już taka śpiąca i zmęczona cały dzień. Jedynie piersi trochę pobolewają ale do wytrzymania.
A jeżeli chodzi o starania to nam się udało w 6 cyklu. Nie chodziłam na żadne monitorowanie, nie mierzyłam temp, itp. Pełny spontan brałam tylko cały czas kwas foliowy.
Pozdrawiam!!!
Devi ja miałam tylko 2 dni plamienie i lekarz mi przepisał duphaston 2 x dziennie. Cały czas go zażywam i już ich nie mam. We wtorek mam wizytę to mi powie czy mogę już odstawić. Mój gin. powiedział ,że takie plamienia mogą się zdarzać gdyż macica jest bardziej ukrwiona. mówił,że np.po stosunku mogą się zdarzyć...A kiedy masz następną wizytę?
Taycia trzymam jutro kciuki. Daj znać od razu jak wrócisz. Ja jeszcze muszę wytrzymać do wtorku
Mnie już mdłości i wymioty chyba minęły ( już 5 dni I nie jestem już taka śpiąca i zmęczona cały dzień. Jedynie piersi trochę pobolewają ale do wytrzymania.
A jeżeli chodzi o starania to nam się udało w 6 cyklu. Nie chodziłam na żadne monitorowanie, nie mierzyłam temp, itp. Pełny spontan brałam tylko cały czas kwas foliowy.
Pozdrawiam!!!
reklama