reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

więc tak:)
flower Talcia jeszcze z bezzębnych i na butli, jakiś czas jadła mi pięknie i owocki, i obiadki, a przy tym katarze wszystko jej się odmieniło, niestety... i strasznie płaczliwa, marudna
aankaa8 moja panna śpi w ciągu dnia średnio, rano trochę dosypia tak do pół godzinki, potem o 15-16 koło 1,5 godz. Ale już o 19 śpi jak suseł i za nic nie da się jej przetrzymać, o godz.23 dostaje butle z kaszką na śpiocha, śpi do godz.5 ale ostatnio ma fazę na godz.3 i budzi mi się z płaczem, trzeba ja wtedy utulać i śpi dalej.
a z tymi kisielkami to nie można zrobić gotowego ale bez cukru? a budyń mi cholera nie wychodzi na modyfikowanym strasznie rzadki jakiś...
zresztą niedługo nadchodzi zmiana mleka na 2, w końcu jakby nie patrzył maleństwo rośnie :)

reklama
Jagienka - ja ściągam mleczko tak ok 60ml czasami jak wieczorkiem nie zje zbyt duzo po kaszce albo jak idę spać koło 24 wtedy do wody dodaję moje melczko i na tym kaszke ale ostatnio coraz rzadziej (jak pzrechodziłam z systemu karmienia co 2 h na co 3 to wtedy sporo udalo mi sie sciagac ale po jakims tygodniu juz sie nie dalo)

no bo wlasnie wyczytalam ostatnio ze karmiac cycem nie powinno sie dawac tych mlecznych bo to jest rownoznaczne z wprowadzeniem mm ale chyba nie bylabym az tak "ortodoksyjna" w kazdym arzie jak mala pojdzie do zlobka (o mamma mia juz za 2 tyg) to wtedy zmienie na mleczna i moze z moim cycaniem wystarczy jej mleka w diecie (czyli nie bedzie dostawala mm z butli tylko warzywka owocki i kaszka mleczna+cyc-wyjdzie tego jakies 4-5 karmien cycem)
u mnie kisiel mleczny byl efektem niewypalu kulinarnego;-)wiec tak na oko robilam ale z tego co widze to podobnie ze skladem jak JJ a było to tak:
w niewielkiej ilości wody ugotowałam bananka, w osobnym garnuszku pol szklanki jagodek ale dalam za duzo wody no i nawet po przetarciu przez sitko i polaczeniu z banankiem bylo za duzo soku wiec dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 miarki mm (otworzylam pierwsza puszke jak probowalam nauczyc Karolutka pic z butli wiec tzreba jakos zuzyc)
maaga - ja bym nie dawala tego gotowego bo zawsze jakas chemie tam dodaja a tak to wiesz co dajesz (mozna zamiast soku domowej roboty dac po prostu soczek dla neimowlat). MI to wyglądka na ząbkowanie ale kto wie co tym naszym maluszkom w glowkach siedzi;-)

anka - u nas po malych zawirowaniach jakis miesiac temu gdzie sie wszytsko posypalo Karolinka znowu spi jak w zegareczku (ok.40 min o 10, pozniej o 13 1,5h no i o 17 znowu 40 min) wiec moze u was to tez bedzie chwilowe

aaanka soczek malinowy z cukrem, bo bez byłby mdły ale przecież nie je tego codziennie i zaraz nic się nie stanie. Ja kaszki, soczki, owoce podaję bez cukrowe a soki jeszcze rozcieńczam wodą. Więc z cukrem raczej nie przesadzę :-D.

No i kisielek pięknie wyszedł a Radko z początku zdziwiony konsystencją 'glutka' po chwili się rozsmakował i wrąbał całe 100 ml ;-)

Dzieki za odp,
flower mam nadzieje ze to jest chwilwe my od nie dawna nie mamy stałych por jedzenia i spania wydaje mi sie ze przez zeby i wizyty u lek. W tym tyg mamy 3 dni jezdzenia a pozniej biore sie za pilnowanie stalych por i juz.
Ja jeszcze nie robilam kisielku ani budyniu malemu czas zaczac pichcic cos samej bo narazie jedziemy na sloiczkach.
Dajecie moze jogurciki od 6m-ca?
Weekend i pustki jak nigdy

hej
sluchajcie, nie wiem co mam w koncu zrobic, wg lekarza mam nie jesc nic z przetworow mlecznych i nie dawac nic Mai z mlekiem, chcialam jej dac kaszke z glutenem ale niestety mam kaszke manna od 4 miesiaca z glutenem ale na mleku... czy ktoras z was ma albo wie jaka kaszka jest z glutenem ale nie na mleku?

tradycyjna,zwykła kasza manna:). POLECAM:)

Te gotowe kaszki tez są niektore bez mleka,ale chyba widziałam tylko ryzowe i kukurydziane...ale moze się cos zmieniło. Wiem jedno,przy dziecku z alergią,trzeba się trzymac jedzenia jak najmniej przetworzonego,naturalnego,domowego. Te wszystkie kaszki,słoiczkowe jedznie..nie mówię,że jest do niczego,ale tam naprawde są rózne dodatkowe składniki,ktore dla "normalnego",przecietnego,zdrowego dzieciaczka nie mają znaczenia,a juz przy dziecku bardziej wymagającym...okazuje sie,że ma i to duze...
O,to takie moje zdanie:). Buźki:)

hej
sluchajcie, nie wiem co mam w koncu zrobic, wg lekarza mam nie jesc nic z przetworow mlecznych i nie dawac nic Mai z mlekiem, chcialam jej dac kaszke z glutenem ale niestety mam kaszke manna od 4 miesiaca z glutenem ale na mleku... czy ktoras z was ma albo wie jaka kaszka jest z glutenem ale nie na mleku?

BoboVita kaszka manna wieloowocowa | Zobacz etykietę | Nasze produkty | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
polecam, bezmleczna kaszka manna, takiej używamy. Ja kupiłam taką w Piotrze i Pawle.

Karolaola z tego co mi mówiła pediatra to klieki nie powodują zatwardzenia u dzieci, bardziej kaszki. U nas problemu z kupką nie ma, więc nie wypowiem się czy może spowodować jakieś zmiany. Ale jak Mały ma z nimi problemy to chyba też bym nie ryzykowała.
Czytam,że dajecie dzieciaczkom chrupki, też bym chciała,ale ja na sam widok chrupków kukurydzianych mam gęsią skórkę. Mam takie odczucia, jak np. ludzie na dźwięk kredy na tablicy albo widelca o talerz..brrr
u nas chyba chrupków nie będzie, no chyba, że tatuś będzie je wprowadzał ;-)
Aankaa84 zapytam pediatrę o to żelazo, bo to co mam to Mała tylko wypluwa. A co do słoiczków to my też na nich jedziemy;-) jakoś nie mam weny do gotowania skoro Mała wcina max 1/3 słoiczka :-( Ja jogurcików nie daję, mamy skazę…ale może jak skończy 6 msc to chociaż dam jej spróbować, bo zawsze na mnie patrzy z taką słodką minką jak jem jakiś jogurt :-)
Karolap5 ja daję tak jak NIkos z bobovity bezmleczną wieloowocową, jest od 6 msc, ale ja i tak podaję i bardzo jej smakuje. Ja podaję niecała miarkę do 150ml mleka.
Mam pytanko, czy obniżacie już łóżeczka swoim Szkrabom?

Jeszcze tak a propos Madzi, straszna historia, wczoraj cały dzień nie mogłam przestać o niej myśleć. Odkąd jestem matką zupełnie inaczej reaguję na wszelkie historie z dzieciaczkami!

reklama
Hejka!

Dzisiaj szybko i bezoosobowo...

Żeby dziecko nie miało zatwardzenia ( a Nasza Dzidzia się tak namęczyła,że szok) polecam dopajać jak najczęściej...szczególnie soczkiem owocowym,jakąś herbatką... jeśli robicie zupki to więcej marchewki dodawajcie...takie rady dała mi osobista Niania - piguła i od tamtego czasu Synuś wypróżnia się bez spinania, denerwowania 2-3 razy dziennie :happy2::happy2::happy2::happy2:

My jemy kaszki Holle oraz Sinlac... polecam...Szymuś je aż mu się uszy trzęsą...

Łóżeczka nie obniżyliśmy jeszcze,bo Szymek za mało aktywny jeszcze...

ILE DRZEMEK W CIAGU DNIA MAJĄ WASZE POCIECHY I ILE TRWAJĄ???

Moje dziecko śpi max.45 min,ale przeważnie 25-30 min co 2 -2,5 h ...

Pozdrowienia!

P.S tragedia z tą małą Madziulką
[*]

Do góry