reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Witam, pojawiam sie i ja po krótkiej niebecności. Mój mały dostał żyrafke sophie(lubi ją zagryzać), krzesło do jedzenia(potem dam wam linka), garnuszek z fp i pieniążki.
My mamy w nocy 19/20 stopni i mały spi w spioszkach i pod kołderką. W nocy jak wstanę zajrzeć do niego przykrywam go cienkim kocykiem jeszcze. W dzień mamy 21/22 stopnie i mały chodzi w body na krótki lub długi +cienka bluzeczka o i rajstopki i skarpetki bo ma zimne nóżki( w mamusie). Przed kąpaniem pozwalam mu na golaska poleżeć(uwielbia to).
U nas nadal chyba niby skok lub zęby. Problemy z zasypianiem są ale w nocy spi od 20 do 8:00. Niestety czasami musze go godzine usypiać bo nie chce zeby przyzwyczaił się do bujania. Kilka razy zasnął w bujaku i to był mój bląd bo chce zeby go bujac do snu.

reklama
Nikos -tak choroba trzewna to inaczej celiaklia czyli nietolerancja glutenu. Zaczyna się chyba od pół łyżeczki ugotowanej kaszy manny na słoik warzyw/zupki.

My mamy nawilżacz i chodzi co noc. A na macie/ puzlach też Radko fika ale mnie tam teściowa nie komentuje :sorry2:....ona już po Franku jest przez mnie 'wyprostowana' heheheeh. Czasem tylko lamentuje jak mu zdejmę rajstopki i fika boso....ale on to tak lubi.....

Witajcie:-)
U nas jedna pobudka w nocy i spanie do 7, a następnie do 9. Super! Raz na jakiś czas dobrze się porządnie wyspać:tak:

moniek mój zasypia podczas szurania łóżeczkiem. I już tak się przyzwyczaił, że jak nie zaśnie, a ja przestanę szurać to miauczy:-D Suszarkę też lubi, ale to w wyjątkowych sytuacjach. Zacznę oduczać jak mi to będzie przeszkadzać, a na razie cieszę się, że w ogóle zasypia w dzień na te magiczne 30 min:-D

Jagienka
a jakie masz nawilżenie?
A krzesełko myślę godne uwagi jako zastępca chicco.

Używacie niani elektronicznej? Możecie jakąś polecić?

Hej :)
Wreszcie mi usnął mój Łobuzek :-D Nadal niestety charczy i ma chrypę...poczekam jeszcze trochę, bio nic gorszego się nie dzieje a jak nie przejdzie to do kontroli się wybiorę. Nie wiem czy z domu mogę z nim wychodzić z taką krtanią, na razie zostajemy w domu.

Nikos u nas 21 stopni a mały ma body krótki rekaw, bluzę, skarpetki i spodenki. W nocy mamy 18-19 i mały śpi w pajacu i w śpiworku. Zimne rączki i stópki mogą być, ważny jest kark. Przegrzewanie jest najgorsze, lepiej jak dziecko zmarznie niż się zagrzeje. I też słyszałam o hartowaniu stópek żeby się nie przeziębiało. A co do leżenia na podłodze (oczywiście na puzzlach piankowych i macie) to u teściów słyszę to samo: ciągnie od podłogi i takie tam...na szczęście jestm u nich rzadko a u siebie mam ogrzewanie podłogowe, to się nie czepiają ;-) A bez podłogi to dziecko z rozwojem ruchowym nie ruszy.

U mnie jest bardzo ciepło, termometr wskazuje 21 stopni.
Małą ubieram w body długi rękaw i śpiochy.Myślę, że nie jest ubierana za ciepło. Na pewno ciężko teraz w mieszkaniu wywietrzyć przy małym dziecku. To też jest ważne.

Tłumaczę mojej mamie, że ręce mogą być zimniejsze, tylko kark się liczy, ale ona zawsze swoje. Wiecie ona jest już starsza, jej jest zawsze zimno (krążenie) dlatego myśli, że wszystkim jest zimno jak jej.

Nikos dobrze jest ubrane, nie przegrzewasz w domu. Możesz zacząć troche hartować stópki to może miną przeziębienia.

Nie ma to jak spaghetti z sosem z dużą ilością cebuli i czosnku - nie karmienie piersią ma swoje plusy :-D

Hej dziewczyczy.
U nas Swieta minely spokojnie M balowal 3 dni a ja o "suchym pysku" Malutki dostal duzo prezentow, pilke z FP, krzesełko do karmienia ale drewianiane, bratowa ma plastikowe takie zwykle bez bajerow i narzeka ze duzo miejca zajmuje, hustawke, chodzik pchacz, do kapieli sporo zabawek, i multum ubranek :)) a mamy jesszcze swieta w styczniu :)
U nas w domku jest ok 21st. dopoki tesciowa nie wpadnie w odwiedziny do wnuka wchodzi i odrazu odkreca bo jest zimno. Malutki jest ubrany w body k.r i spioszki z 2 dni probowalam rajstopek ale przy kazdej zmianie pieluszki musialam zdejmowac i zakladac.
Maluszki kladziecie na puzzlach i macie??
Igorek od jakiegos czasu zaspypia na rekach, buntuje sie w lozeczku. I chyba jest w skoku albo ida kolejne zeby a mamy juz 2 :)) Kupilam karulezle zFP i wiecie ze boi sie jej nie potrzebny wydatek :((
karolaola ja mam taka nianie ELEKTRONICZNA NIANIA PHILIPS AVENT SCD525 SCD 525 (2011818449) - Aukcje internetowe Allegro jeszcze nie korzystalam z niej, bratowa ma ELEKTRONICZNA NIANIA PHILIPS AVENT SCD525 SCD 525 (2011818449) - Aukcje internetowe Allegro i jest b. zadowolona

A na macie/ puzlach też Radko fika ale mnie tam teściowa nie komentuje :sorry2:....ona już po Franku jest przez mnie 'wyprostowana' heheheeh. Czasem tylko lamentuje jak mu zdejmę rajstopki i fika boso....ale on to tak lubi.....

Moja już tak "skrzywiona" jest że mimo że pracuję nad nią dobre 9 lat to się wyprostować nie chce :-D:-D:-D:-D

Jagienka a jakie masz nawilżenie?

Dobre,tak między 40 a 50% ale z małą śpię na piętrze,takiej otwartej antresoli gdzie mamy sypialnię,tam są skosy i wydaje mi się że powietrze dużo suchsze...nawet jak schodzę rano to czuć różnicę,na dole lepiej się oddycha...
Co do niani to niestety nie poradzę :sorry2:

Maluszki kladziecie na puzzlach i macie??

Ja kładę na macie i nie przestanę,tak jak napisała Tonya,dziecko ma możliwość zdobywać nowe umiejętności ruchowe,zresztą widzę po niej jak np teraz "sili" się żeby sięgnąć dalej zawieszoną zabawkę i tym sposobem za chwilkę leży na boczku :tak:
Moja teściowa tego nie rozumie,tłumaczenie jej jest porównywalne do walki z wiatrakami:dry: po prostu jest "od innej małpy" :-p

reklama
Aanka dwa ząbki to super!! My też leżakujemy na macie i tak jak Laura Jagienki- Igor obraca się z boku na bok, żeby do każdej zabawki pogadać, a najbardziej lubi lusterko !
U nas już sama karuzela na długo małego nie zabawi. Muszę mu jakieś dłuższe misie, grzechotki wieszać, żeby mógł sięgać po nie. Ale na tym etapie rozwoju maluchów już bym nie kupowała jej. My mamy od początku.
Co do buntu zasypiania w łóżeczku- przechodziliśmy jeden po szczepionce. Trwał jakieś 2 tyg. I u Was przejdzie.
Czyli jednym słowem macie z bratową takie same:-D My zakupiliśmy dziś model 520. Myślę, że też będziemy zadowoleni.

Jagienka
połóż zmoczony ręcznik na kaloryfer albo suszarkę z praniem w sypialni. U nas też cały czas okno jest na micro wentylacji.
Moja teściowa też wie, że nie ma nic do gadki:cool2:

Do góry