Dziewczyny, jeszcze w wątku cytomegalia (CMV). Mój gin nie ma sobie równych w śledzeniu aktualnych światowych zaleceń odnośnie badań w ciąży CMV badałam na początku ciąży (zgłosiłam się dopiero jak zaszłam w ciążę, inaczej pewnie zleciłby to jeszcze przed ciążą) i po raz drugi niedawno, w 34 tygodniu ciąży.
reklama
mucha_nie_siada
Fanka BB :)
agulalula, ja też najchętniej nie płaciłabym tych zusów, srusów i innych podatków. Wkurzam się przeokropnie, bo w skali roku to pokaźna suma się robi na te wszystkie rzeczy, a jak przychodzi co do czego to NIGDY nie idę państwowo się leczyć, bo prędzej umrę niż coś zdiagnozują, NIGDY nie mam skierowania na badania, bo szybciej prywatnie, z Li chodzę prywatnie bo mój pediatra w przychodzi to o kant dupy, itp. itd. I pewnie lepiej bym na tym wyszła jakbym nie płaciła podatków, zusu i jednocześnie sama dbała o opiekę zdrowotną (wyszło by zdecydowanie mniej, zwłaszcza że i tak już wszystko robię prywatnie). Owszem, jak się trafi jakaś paskudna choroba to mógłby być problem, ale na tej zasadzie, córka znajomych(w wieku 5 miesięcy zdiagnozowane) ma raka oczu. I co? i dupa, NFZ nie pomoże a Ci zbierają po kilkaset tysięcy złotych na operację w UK. I suma ciągle rośnie, bo jest coraz gorzej :|.
Ewak, tylko wiesz że znaleźć nianię za 1400 to graniczy z cudem?
Podczytuję forum na portalu niania.pl to te nianie od 10 zł przynajmniej, a są i takie że za 15 zł/h. Sama jak szukałam, to mnie kwoty powalały czasami. I na nic tutaj tłumaczenie, że ja też muszę na nią zapracować (co często wygląda tak że pensja matki-pensja niani = 3 zł/h za pracę ale zawsze jakiś grosz). No więc generalnie niania uważa, że powinna pracować za przynajmniej 2000 zł a tym bardziej przy dwójce. No też musi z czegoś wyżyć. i kółko się zamyka.
Ewak, tylko wiesz że znaleźć nianię za 1400 to graniczy z cudem?
Podczytuję forum na portalu niania.pl to te nianie od 10 zł przynajmniej, a są i takie że za 15 zł/h. Sama jak szukałam, to mnie kwoty powalały czasami. I na nic tutaj tłumaczenie, że ja też muszę na nią zapracować (co często wygląda tak że pensja matki-pensja niani = 3 zł/h za pracę ale zawsze jakiś grosz). No więc generalnie niania uważa, że powinna pracować za przynajmniej 2000 zł a tym bardziej przy dwójce. No też musi z czegoś wyżyć. i kółko się zamyka.
Wlasnie wiem jakie teraz sa ceny za nianie - ale nasz cudny prezydent uwaza ze to nie jest problem a juz napewno sie nie zgodzi nikt kilkorgiem malutkich dzieci zajmowac za ta kase. Najlepsze jest to ze na ten genialny pomysl wpadla pani wice prezydent - kobieta ;/
Mnie w zyciu nie bedzie stac na nianie - nawet nie mam o czym marzyc - jak ten wniosek przejdzie to na zlobek tez nie bedzie mnie stac (musialabym placic niecale 500zl) wlsciwie nie wiem co zrobimy. ale narazie sie nie bede tym stresowac.
Mnie w zyciu nie bedzie stac na nianie - nawet nie mam o czym marzyc - jak ten wniosek przejdzie to na zlobek tez nie bedzie mnie stac (musialabym placic niecale 500zl) wlsciwie nie wiem co zrobimy. ale narazie sie nie bede tym stresowac.
Anulek, dzięki za informacje. Ciekawa jestem co robił ten lekarz co badał Dominic wcześniej....... Pozdrów ją ode mnie..trzymam kciuki za pozytywny obrót spraw..
A ze żłobkami i przedszkolami w Polsce to jest jakaś tragedia..Wiki dostała się do przedszkola tylko dlatego, że ja teoretycznie jestem samotną matką..tzn. nie mam męża..
Ja mam o tyle dobrze, że sama sobie reguluję czas pracy, mój A. też, nam jest trochę łatwiej.
A w Warszawie rano piękne słońce, a teraz leje jak z cebra..
A ze żłobkami i przedszkolami w Polsce to jest jakaś tragedia..Wiki dostała się do przedszkola tylko dlatego, że ja teoretycznie jestem samotną matką..tzn. nie mam męża..
Ja mam o tyle dobrze, że sama sobie reguluję czas pracy, mój A. też, nam jest trochę łatwiej.
A w Warszawie rano piękne słońce, a teraz leje jak z cebra..
flower188
w KRK były takie kolejki do żlobków że kobiety jeszcze przed zajściem w ciążę zapisywały - paranoja istna!
no i od jakiegoś czasu (a na 100% w zeszłym roku tak już było) to można zapisać tylko jak dziecko ma już pesel nadany. ja chyba zapiszę tak awaryjnie bo nie wiadomo kiedy dostanę i czy wogóle, ale wolałabym nie dawać Karolci do żłobka (no ale zobaczymy jak sytuacja finansowa pozwoli).
no i od jakiegoś czasu (a na 100% w zeszłym roku tak już było) to można zapisać tylko jak dziecko ma już pesel nadany. ja chyba zapiszę tak awaryjnie bo nie wiadomo kiedy dostanę i czy wogóle, ale wolałabym nie dawać Karolci do żłobka (no ale zobaczymy jak sytuacja finansowa pozwoli).
U mnie w gminie nie ma zlobka, nie mam w planach szkraba poslac do zlobka ale nie wyobrazam sobie rodzin co nie moga pozwolic na to zeby mama siedziala w domku z dzieckiem, zlobka nie ma a nianki sa drogie nie tak jak u Was ale tez troche kosztuja. N ormalnie szok. A przedszkola sa 2 i chyba bedzie trzeba juz malenstwo zapisac zeby zostalo przyjete.
A co do zus-u to mam takie same zdanie jak mucha, ginekolog prywatny, badania tez, dentysta prywatny, jednynie hematolog panstwowy i tutaj jest + dla ktorego oplaca mi sie placic skladke.
Anulek pozdrow Dominic. Dokładnie gdzie ten lekarz byl.
A co do zus-u to mam takie same zdanie jak mucha, ginekolog prywatny, badania tez, dentysta prywatny, jednynie hematolog panstwowy i tutaj jest + dla ktorego oplaca mi sie placic skladke.
Anulek pozdrow Dominic. Dokładnie gdzie ten lekarz byl.
Ostatnia edycja:
hejka
ja dzis mialam szalony dzien, najpierw zalatwiaanie spraw w urzedzie miasta i banku, potem wycieczka na zakupy z kolezanka, pozniej maz przyjechal i wyjscie na obiad - dzis gotoweic na miescie, pozniej reszta zakupow z mezem a pozniej 3 godzinne prasowanie-- nie nawidze prasowac!!!!!!!!!!! i ukladanie ciuszkow w szfce
i jestem padnieta, jeszcze tyle nadrabiania bo jak zwykle naprodukowalyscie milion stron
Oli.B ja jak pisze dlugiego posta to najpierw wszystko kopiuje w razie jakby mial uciec lub by mnie wylogowalo- polecam
Malgoo mi tez mala daje popalic wlasnie pod zebrami i rozpycha se czasami tak ze az ciezko zlapac powietrze!
kasica trzymajcie sie cieplo zdrowka dla Grzesia...
co do zlobka na szczescie nie musze o tym myslec, moja mama jest na bezrobociu i jak bede chciala isc do pracy to zajmie sie malutka
a ja po macierzynskim tez bede osoba bezrobotna, chcialabym posiedzie z mala conajmniej rok ale zobaczymy czy damy rade finansowo - moze byc ciezko.....
co do niani moja kolezanka znalazla nianie w Rumii za 900zł! wiec mozna ale trzeba treoche poszukac
ja dzis mialam szalony dzien, najpierw zalatwiaanie spraw w urzedzie miasta i banku, potem wycieczka na zakupy z kolezanka, pozniej maz przyjechal i wyjscie na obiad - dzis gotoweic na miescie, pozniej reszta zakupow z mezem a pozniej 3 godzinne prasowanie-- nie nawidze prasowac!!!!!!!!!!! i ukladanie ciuszkow w szfce
i jestem padnieta, jeszcze tyle nadrabiania bo jak zwykle naprodukowalyscie milion stron
Oli.B ja jak pisze dlugiego posta to najpierw wszystko kopiuje w razie jakby mial uciec lub by mnie wylogowalo- polecam
Malgoo mi tez mala daje popalic wlasnie pod zebrami i rozpycha se czasami tak ze az ciezko zlapac powietrze!
kasica trzymajcie sie cieplo zdrowka dla Grzesia...
co do zlobka na szczescie nie musze o tym myslec, moja mama jest na bezrobociu i jak bede chciala isc do pracy to zajmie sie malutka
a ja po macierzynskim tez bede osoba bezrobotna, chcialabym posiedzie z mala conajmniej rok ale zobaczymy czy damy rade finansowo - moze byc ciezko.....
co do niani moja kolezanka znalazla nianie w Rumii za 900zł! wiec mozna ale trzeba treoche poszukac
sagaa31
Malgoo ja mam miedzy 17 a 18 wiec jedziemy na tym samym wozku
Kasica 3 mam kciuki na pewno bedzie dobrze nie trac nadzieji!!!
co do Cytomegali ja tez nie mialam robionych tych badan i troche teraz sie zestresowalam ze takie cos....;/
Anulek usciskaj mocno Dominic niech sie trzyma ...
co do zlobkow i przedszkoli w wiekszosci Polski jest tak samo u nas tez;/
Kasica 3 mam kciuki na pewno bedzie dobrze nie trac nadzieji!!!
co do Cytomegali ja tez nie mialam robionych tych badan i troche teraz sie zestresowalam ze takie cos....;/
Anulek usciskaj mocno Dominic niech sie trzyma ...
co do zlobkow i przedszkoli w wiekszosci Polski jest tak samo u nas tez;/
kasica88
Kasica, przykro mi bardzo..
Musicie 6 tyg. w szpitalu leżeć, czy samo leczenie tyle trwa?
Nie trać nadziei, musisz być silna dla Karolka.
Trzymam kciuki za Was.
A co z Mal-gosią??
Anulek, masz jakieś wieści od Dominic?
Mały musi tam byc 6 tyg i tyle trwa leczenie, ja nocuje u cioci bo niestać mnie na pobyt w szpitalu, bo zaspiewali sobie 15zł za dobe.
A mój mały to Grzesiu
reklama
kasica88
kurcze, pewnie czesc z nas nie ma badan na ta cytomegalie bo one sa odpaltne czy sie chodzi na NFZ czy nie...ja np. tez nie mam.
Kasica- pewnie w Korczaku jesteście?? Ponoc fatnlne tam warunki Jestem z Wro, jesli bedziesz potrzebować pomocy, rozmowy to pisz
a do mal-gosi przyjechała mama troche ja popilnowac wiec dziewczyna odpoczywa
Jestes na bujwida w klinice zakaźnej