reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

cytomegalia ma chyba oznaczenie CMV

agulalula- a zapisywałas do państwowego żłobka?? Kurcze ja chciałam Mikołaja posłać do państwowego, powinnam tez juz go zapisac na liste rezerwowa??

reklama
Devi tak do państwowego - prywatny jest u nas jeden :-( ale daleko od domu i pracy :confused: pani była zdziwiona, że dopiero teraz ją zapisuję a mi się to dziwne wydawało, że zapisuję dziecko które się jeszcze nie urodziło.

ale to co, potem jak jest normalny nabór w kwietniu do Panstwowych złobków to pierwszenstwo maja Ci z listy rezerwowej?? Jak to działa...wiesz coś wiecej?? Kurcze musze się w takim razie za to zabrac:/

Wy chociaż macie jakieś małe, ale zawsze szanse. Moja gmina nie podpisała z Poznaniem umowy (a w gminie nie ma żłobka) w związku z czym moim dzieciom żaden żłobek nie przysługuje. Tzn. mogę zapisać się do państwowego w Poznaniu, ale jak już się dostaniemy to 1200 zł trzeba płacić. Jak za prywatny. No i do 1,5 roku nie mam gdzie zostawić dzieci za mniej niż 1200 zł/os. W związku z czym - powrót do pracy mija się z celem bo robiłabym tylko na żłobek. A po doświadczeniach z opiekunką.. wolę pobidować, odczekać do 1,5 roku i dać do przedszkola za 1400 zł dwójkę. I w sumie, ta opcja mi pasuje, a przy okazji nie mam alternatywy, więc nie mam dylematu.

Anulek, masz jakieś wieści od Dominic?[/B]

Wiadomości mam, niestety nie najlepsze, ciągle ją badają, ale jest jakaś patologia łożyska, coś się dzieje na połączeniu łożysko-macica, w każdym razie nie pracuje tak jak powinno:-(Dominic dostaje zastrzyki w brzuch, ma to pomóc, no i zostaje na pewno na obserwacji, do kompletu skoczyło jej jeszcze ciśnienie, więc zbijają jej lekami, dziś pobrali 4 strzykawy krwi, będą dalej badać...będę u niej w niedzielę znowu...mam nadzieję, że te leki pomogą i Mały zacznie rosnąć...

Muszce mam napisać, że dostanie po du..e, tak profilaktycznie:-)

Devi nie mam pojęcia - u nas nabór jest we wrześniu i na tą listę pani mnie wpisała- kazała zapamiętać własnie "nazwę " listy i mój nr czyli 72. pytałam się jaki jest realny czas czekania na miejsce - odpowiedziała ROK ! ale już byłam tak zła, że po kij mi taki żłobek , że państwo się tak ładnie nami opiekuje i naszymi dziećmi, że zapomniałam zapytać czy to rok od września 2012 czy od dziś rok?
Mucha mnie sie pani zapytała czy jestem z Bydgoszczy , jak bym nie była to w ogóle nie miałabym szans za żłobek tutaj.

anulek, dobrze że przy tych wszystkich komplikacjach, pamięta żeby mnie przywołać do pionu ;-). pozdrawiam i życzę jej pomyślnego rozwiązania :-)

agulalula, ale co tego że mam szanse za 1200 zł? A z dwójką 2400? No i też zadzwoniłam do żłobka jak LI miała 3 tygodnie. Czyli w lipcu. To co usłyszałam? Że może mnie wpisać ale najwcześniej dostanę się w listopadzie 2011 roku, spytałam się czy żartuje, a potem mi dopowiedziała że 1200 zł... Myślałam że padnę na ryj i nie wstanę.
Zadzwoniłam do wydziału oświaty w gminie i się pytam, co mam zrobić z dzieckiem, jak chce wrócić do pracy a nie ma złobka to rozmowa wyglądała tak:
-ma pani pecha
- jak to mam pecha? Co w takim razie z wszystkimi kobietami, które rodzą w gminie?
- wszystkie mają pecha

:|:|:|:| nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać. Moja sytuacja finansowa itp. nie jest jakaś zła, więc powiedzmy sobie szczerze, jakoś damy radę, ale przecież niektórzy nie są w stanie wyżyć z 1 pensji opłacając jeszcze mieszkanie itp.

u nas też jakoś tragicznie nie jest, ale jeśli chcemy spełnić nasze marzenie o domu , (a ja mam kredyt na mieszkanie), to oboje musimy pracować i dziecko z nianią zostawić. i tak samo jak Ty pomyślałam o tych dziewczynach co nie mają pracy , utrzymują sie z jednej pensji faceta , ona chce iść do pracy bo dziecko kosztuje to ona nie idzie bo miejsce w żłobku będzie za rok! a pracować żeby nianie opłacić i dojazd do pracy to mija sie z celem.
Ale ja sie pytam gdzie są pieniądze z naszych podatków? żłobek- nie mam szans, przedszkole - może się uda po znajomości, do lekarza- wszystko chodzimy prywatnie, i co odciągają a my nic z tego nie mamy ... szkoda że nie moge sie wypisać i nie płacić składek, podatków itp :-p

reklama
Kasica - zdrowka dla mlodego!! Bedzie dobrze!! Czy cytomegalia byla powodem przedwczesnego porodu??

Dziewczyny ja Wam juz pisalam ze zapisywalam mloda juz dwa miesiace temu i juz w jednym żłobku mila byc tez 77 chyba (ale i tak przyjmuja starsze niz 12 m-cy) a w drugim (gdzie przyjmuja od 4 miesiaca) jest na liscie 34 i sa szanse w marcu moze sie zalapac ale to nie jest powiedziane ze napewno. I nie ma naboru normalnego tylko przyjmują kolejno z listy rezerwowej bo i tak im wiekszosc dzieci z tej listy wyrasta bo moze juz isc do przedszkola jak sie im zwalnia miejsce. Nasz presydent miasta znalazl na to sposob i chce podniesc do 1000zl max za żłobek zeby ludzie porezygnowali i sie kolejki skrócily:eek: Bo jeszcze jest teraz mozliwosc zeby zatrudnic nianie a urzad miasta zaplci za nia podatek, ubezpieczenie i cos tam jeszcze - ale trzeba jej zaplacic do reki najnizsza krajowa czyli 1400:eek: (ewentulanie kilka rodzin daje dzieci tej niani i sie składaja sie na wyplate)

Do góry