reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2013

Little Pony - a pamiętam Cię, a raczej Twój awatarek :-) Jak się miewa grudniątko?

Wiecie co? Ja nie jestem w stanie zrozumieć tej "byle jakiej" pracy, bo nigdy w takiej sytuacji nie byłam. Zawód wybrałam sobie sama, już w trakcie studiów robiłam jakieś wolontariaty jako lektorka i wiedziałam, że to jest to, co chcę robić. Potem zaczęłam współpracować uniwerkiem, ale współpraca mnie irytowała i zajęć było mało, więc założyłam działalność i sama sobie jestem szefem. Tak więc zupełnie nie jestem w stanie zrozumieć sytuacji, że chodzę na 8 godzin do pracy, której nie znoszę. Chyba bym wolała poszukać innej?

reklama
Witam nowe mamusie!

Iza bardzo współczuję z powodu kotki. Ja właśnie wczoraj na FB przeczytałam, że zginął kotek moich kuzynów więc też się popłakałam bo super był i wszyscy byliśmy do niego przywiązani. Pewnie teraz się bawi z Twoją kotką w kocim raju.

Co do macierzyńskiego - ja jeszcze nie zdecydowałam na 100%, ale tak na 75% wezme pół roku, potem młode będzie z babcia a ja wróce na pół etatu (w tych nowych zasadach ma być tak, że za drugie pół dopłaci mi państwo zasiłek).

Co do tego czy mamy wybór - z mojej analizy nowych przepisów wynika, że nie mamy. Wybór będą miały tylko te kobiety, które urodzą w momencie kiedy przepisy wejdą w życie czyli od września. My urodzimy w sierpniu więc będziemy miały jedynie opcję pół roku na 100% a potem urlop rodzicielski płatny 60%. Żeby mieć rok na 80% trzeba złożyć podanie przed porodem do kadr, a na moment naszego porodu nie będzie podstawy prawnej do napisania takiego podania. Moje kadry myślą podobnie.
Ustawa jest jeszcze procesowana i może coś się zmienic, ale ja za bardzo nie widzę jak.

Hej dziewczynki ;-)

Ciężko nadrobić na tym forum zaległości.. Tyyyyyle piszecie ;)
Widziałam że mamy nowe sierpnioweczki - witajcie !

Ja się w końcu wyspałam, wspaniałe uczucie. Teraz robię jakiś obiad, a na 15 zmykam na egzamin z chemii..

Zobaczyłam też, że doszedł nowy temat o wozkach dla naszych maluchow - super pomysł ;) !

Mam też pytanie do doświadczonych mamusiek - czy macie jakieś sposoby na wrażliwość sutków ? No strasznie sie z tym męczę, ciagle mam podrażnione.. Próbowałam już smarować je sudocremem ale nie działa...

ALL-ME spokojnie :) sluz moze byc i nawet ciemno zolty :)

Ja w ogóle sobie nie wyobrażam oddania 4-5mies malucha komuś obcemu.. A jak chcesz dochować swoje dziecko to ci z pensji odcinają... Tragedia :/ przecież to nie urlop tylko praca

AMEN!!

Dziewczyny ratujcie ! Mój mały wstaje codzień mega wcześnie. Dziś wstał o 5. Nie daje rady. Same wiecie jakie teraz jesteśmy senne.. cały dzień mnie głowa boli z niewyspania chodzę zła wciąż i boję się ze to się odbija na dzidzi :-(

hahah mam pol roczniaka w domu :) nie pomoge.

Hej dziewczynki ;-)

Mam też pytanie do doświadczonych mamusiek - czy macie jakieś sposoby na wrażliwość sutków ? No strasznie sie z tym męczę, ciagle mam podrażnione.. Próbowałam już smarować je sudocremem ale nie działa...

wloz w stanik wkladki laktacyjne, sa bawelniane i mieciutkie, mi pomagaly bardzo :)

cwietka - hmmm ja nie będe sie na ten temat rozwodzila, bo forum nie na ten temat ;) ale moja praca "jest bo jest" i nie jestem z nia wogole zwiazana, jak do niej chodzilam to z zaciśnietymi zebami, szukając jednocześnie innej. Ale w tym samym czasie zaczelismy budowe domu, wzieliśmy kredyt i zaszłam w ciążę z synkiem. Plan był taki, żeby od razu o drugie sie postarac i wtedy zmienic pracę. trochę to "od razu" się w czasie rozciągneło, ale mam nadzieję ze dotrwam do sierpnia szczesliwie i zaczne szukac czegos nowego.

Kasia
- czyli my mamy na chwilę obecna tylko opcje: 6 m-cy 100% + ewentualnie 6 m-cy 60% płatne? bo przyznam szczerze że nie czytałam ustawy

Dzieki dziewczynki ;)

Agata_K - ja chemii NIENAWIDZĘ z całego serca ;p Dzisiaj jeszcze jakaś taka jestem przez tą pogodę rozbita więc mój egzamin będzie polegał na zasadzie "byle 2-" zapewne.
Ale z chemią nie wiążę przyszłości więc byle zdać i byle ta 2 w indeksie była ;)

Nie dziękuję za kciuki, żeby nie zapeszyć ;)

Witaj Little Pony wśród sierpniówek.

J
a na macierzyński napewno idę na krótszy, ale u mnie w kadrach nic nie mówili że będzie problem z dłuższym. Wiem tylko że muszę się zdeklarować... Moja praca jest tą wymarzoną, a rok przerwy to przepaść w której później można zostać... Z dzidziolem zostaną kolejno,mąż i mama, a jak będzie maiło rok to do żłoba, jak starsze...

Mieszkanie, też mam 40 metrów, ale już mi sięwłączył syndrom upychacza/tym razem dzieci/, , więc już mam pomysł na takie przemeblowanie żeby się piętroowo zmieścili. Rozważałam zamianę na większe, ale kredyt w tej sytuacji mi się nie uśmiecha, i lubię moje mieszkanie...,a na lato mamy działkę na mazurach, więc i tak w chałupie się nie siedzi.. Zatwardzenia... temat rzeka. Mi nic nie pomogło. Pocieszające jest to że od kilku dni już nie dokuczają..

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry