reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Dziewczyny, zastanawiam sie jak to jest.

Brzuch MUSI/POWINIEN twardnąć ? Na zasadzie że w ramach przygotowania organizmu do porodu ? Bo mi twardnieje bardzo rzadko... Raz na kilka dni.
Tak samo co z tym spojeniem ? Czy to wszystko musi wystąpić, żeby organizm był gotowy?

Bo ja jak na tą chwilę odczuwam tylko bóle jak na okres i ciągnięcie/skurcze w dole brzucha i pachwinach (głównie w nocy).
Poza tym Gabrysia się irytująco wręcz momentami rozpycha zmieniając kształt mojego brzucha w dziwne figury geometryczne ;p

Więc doświadczone/oczytane mamusie - Jak to powinno być? Co powinno się dziać, co nie musi ?

saguaro - ja również piorę nawet to co nowe, ale odpuszczam sobie pranie np. kombinezonu polarkowego czy jakiejś bluzy (jeśli jest nowa). Nie są to rzeczy stykające się z maluszkiem bezpośrednio, więc myślę, że nie powinno podrażniać. Ja termin porodu wedlug OM mam na 2.08, a wedlug ktoregos usg (chyba z przed miesiaca ;p) na 27.07 wychodzilo. Ostatnio nie sprawdzal na usg terminu i trzymamy sie oficjalnej wersji ze na 2.08. Co do złego samopoczucia - ja od kilku dni (chyba odkad sa te upaly) mam taka dziwna gule w gardle i ciezko mi cokolwiek jesc bo mam wrazenie ze mnie mdli. Znalazlam jednak sposob na to, chwilowy, ale pozwala sie najesc ;d przed jedzeniem biorę miętowe Rennie, albo jakąś gumę lub mentosa. Wszystko jedno co, byle mięta. W jakiś sposob tą gulę mi usuwa.

Ostatnia edycja:
reklama
QUINCY
Wydaje mi się, że to co się u Ciebie dzieje jest naturalne. Z opisu wynika,że masz skurcze, tylko po prostu mniej je czujesz.
Jak leżałam w szpitalu teraz na patologii, to widziałam wiele dziewczyn tuż przed terminem porodu i różnicę między nimi jak każda inaczej czuła skurcze. Jedna przy skurczach 50 już jęczała, a druga 80 nie czuła prawie nic a nic.
Więc poprostu nie ma żadnej reguły.

vinverde - dzieki za info, zawsze to ciut spokojniej ;)

Musze przyznac ze ten upal mnie dobija. Podobno w takie upaly jest duzo wiecej porodow przedwczesnych, wiec z domu się nie ruszam, choc mala juz spora jest, to wolę przesiedzieć w domu.
Może jutro od rana wyskoczę do apteki po rzeczy do wyprawki ;p

hej;) gdzieś na necie właśnie czytałam, że lato ma być całe takie upalne..
Ja właśnie byłam na pół godzinki na balkonie :) brzuszek przykryty ręcznikiem, miska z zimną wodą na stopy, czapka na głowę i sobie trochę nogi poopalałam bo blada jestem strasznie ;P ale dłużej niż pół godzinki nie da się wysiedzieć..

Jeżeli chodzi o skurcze to ja tak w 22tygodniu miałam twardnienia brzucha kilka razy dziennie.. później samo przeszło i teraz to wydaje mi się,że nic nie odczuwam.. czasami w dole brzucha mnie zaboli ale nie wiem czy to nie maluch się rozpycha.. takich skurczy jak mówicie z twardnieniem od góry brzucha to ja raczej nie mam albo ich nie zauważam ..:eek:

Saguaro, oo nie wiedziałam, że 6.08 wypada Jakuba:-) ja z OM mam termin na 12.08 ale z usg na 7.08 więc może będzie wcześniej :) A z tym przenoszeniem to chyba nie ma reguły.. moja znajoma teraz w maju urodziła syna 10dni przed terminem, a dwie znajome córki przenosiły.. także nie wiem od czego to zależy ;)

Macie już spakowaną torbę do szpitala ? ja się już od jakiegoś czasu zabieram i nie umiem zacząć:-D

Saguaro nie można używać elancylu w ciąży? Ja go używam bo właśnie czytałam, że to jest dla ciężarnych, zgłupiałam teraz.

Quincy generalnie to nie musi występować, może właśnie masz te skurcze ale znacznie lepiej to znosisz niż inne dziewczyny. Mnie czasami ten brzuch stwardnieje ale lekarz mi powiedział, że gdybym miała skurcze to by mi ten pessar się zsunął a on jest bardzo głęboko więc nie mam żadnych skurczy.

Basia ja nie jestem spakowana. Kupiłam do szpitala chusteczki dla dziecka i pieluchy tetrowe, muszę jeszcze kupić pampersy, dla siebie mam podkłady, majtki poporodowe. Koszulę mam, takie japonki pod prysznic też. Więcej nic nie mam, nie mam nawet do czego się spakować prawdę mówiąc.

Skurcze i twardnienia jeśli nie bolą są normalne także laski spoko ;-)

A ja właśnie mocze giry bo spuchly :-( potem posmaruje żelem kojącym.

Dziewczyny, jak to jest z tym badaniem na czystosc ? Bo ja sie zastanawiam czy dotrwam wizyty (przez te upaly mam dziwne skurcze) 1 lipca a jeszcze mi nie pobieral wymazu.
Boje sie ze zacznie sie szybciej a ja nie bede miala tego zrobionego i co wtedy ? Bo podobno obowiazkowy jest ten wynik w dokumentacji do porodu..

Quincy ja nie dotrwałam z tym badaniem w pierwszej ciąży, wszystko wyszło spoko, nic się nie stało, no jak nie dotrwa się to nic się nie zrobi. Ale do 1 lipca już nie zostało dużo, trzymaj się dzielnie! Ja się zastanawiam czy mój mi w ogóle to będzie chciał robić, jak nie zapomnę to muszę go zapytać na następnej wizycie.

reklama
Taka j. ja pisałam o elancylu na cellulit. On zawiera dużo kofeiny i wnika głęboko, więc nie powinno się go stosować. Tak czytałam gdzieś. Już sama nie wiem... Może na tym etapie ciąży to już nie zaszkodzimy naszym maluchom. Ale nawet pamiętam, że moja kosmetyczka mówiła, że w ciąży ograniczyć kosmetyki do minimum. A na rozstępy najlepiej mustella lub zwykła oliwka. Ja jestem wierna sexy mama bielendy :)

poprasowałam 25 pieluch i ileś (dużo!!!) sztuk body i śpiochów. Kocyki ładnie wyschły. Jutro popiorę torby do szpitala. W przyszłym tygodniu przyjadą moi rodzice to porobię sobie zakupy szpitalne i popakuję się już.

Czy Wasi partnerzy/ mężowie będą przy porodzie? Mój broni się rękami i nogami i dlatego już obstawiłam w tej roli mamę. Ale dziś mąż powiedział, że on będzie ze mną ale do momentu jak już faktycznie zacznę rodzić. Wtedy wyjdzie i moja mama wejdzie.
Chciałam żeby był, żeby widział ile to wysiłku kosztuje kobietę! Żeby po powrocie do domu nie powiedział mi "zrób mi kobieto obiad!" a ja ledwo żywa będę...

Do góry