reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2013

reklama
Ale ja mówię o drugiej tabelce i o tych małych Aniołkach... (*)
Zauważyłam, żeś chronologicznie to zrobiła ;) spoko, i tak pewnie będę rodzić ostatnia więc miejscówa się pewnie zgadza ;)

Hej, to ja, jedna z tych kilku-postowych :):)

Na początku stycznia udałam się do lekarza, trochę mnie zestresował stwierdzając że mu się przyrost bety (125-->350 w 3 dni) niezbyt podoba i on nie chce straszyć, ale trzeba zrobić nową betę. I oczywiście infekcja - od 4 tc przez 3 tygodnie miałam porządne grypsko, tydzień zwolnienia, potem święta i do pracy. No ale przeszło :)
W każdym razie 10go stycznia beta była 22 tys, więc odetchnęłam :) Pan doktor założył kartę ciąży (wpisał tam 7/8 tc) i kazał się pojawić po usg genetycznym. Wydębiłam od niego skierowanie na zwykle usg, bo chyba bym z tego stresu umarła :p Tego samego dnia się dostałam, zobaczyłam serducho, było 8 mm ciałka :)

Od tamtej pory cisza, brzuch lekko pobolewa czasami, czasami mocniej zakłuje, biust też pobolewa ale mam wrażenie że nie tak bardzo. Żadnych innych objawów nie zaobserwowałąm, wagowo tyle ile przed ciążą, może nawet kilogram mniej..

Nie wiem jak ja wytrzymam jeszcze 4 tygodnie do kolejnego usg :szok:
A, na tym co byłam, lekarz powiedział że nie 7/8 tc tylko raczej 6 tc. Tak więc przepisałam się i genetyczne mam miec 21go lutego. Czy uważacie że to za późno? (data ostatniej miesiączki 23.11).

Co do pracy, to pracuję normalnie, i jeszcze biorę dyżury nocne raz na tydzień. Wiem że muszę z nich zrezygnować ale umowę podpisałam tuż przed tym jak się dowiedziałam o zaciążeniu, i chcę to trochę przedłużyć, bo potem już dodatkowych pieniędzy nie uświadczę... A skoro dobrze się czuję to chyba nic sie nie stanie jak do konca lutego sobie podyżuruję? (dużur = bycie w gotowości. Może być wstawanie co 20 minut a może być i spanie 4 godziny).

Ostatnia edycja:
Dzień dobry!

Margo25 mam nadzieję, że nowe leki pomogą i będziesz się czuła lepiej, pozdrowienia dla męża.

AgaciaG84 usg genetyczne może być zrobione miedzy 10 a 13+6 tygodniem lub później między 15-16+6, więc oblicz. Brakiem dodatkowych kilogramów też się nie martw, nie każda kobieta przybiera na wadze w pierwszych tygodniach, ja wręcz przeciwnie cały czas chudłam, teraz się zatrzymało.

Jeżeli chodzi o kosmetyki i różne kuracje dla kobiet w ciąży nie wiem czy cokolwiek się dla mnie nadaje. Franekkimono - wiesz może czego używają w tych zabiegach o których pisałaś? Ostatnio mam uczulenie na wszelkie maseczki , peelingi i nawet od wczoraj na krem do rąk. W sobotę robiłam sobie domowe spa, sauna, olejki, malowanie paznokci i maseczka na twarz, która po kilku sekundach zaczęła dosłownie palić moja skórę, resztę wieczoru spędziłam z lodem na twarzy.

Po przeczytaniu i analizie wczorajszych komentarzy nasuwa się kilka interesujących wniosków i komentarzy:

1. Nie mówić, że 'wszystko będzie dobrze', bo przecież lepiej jak będzie źle i zawsze istnieje możliwość, że będzie źle, a wiadomo, że źle to dobrze. Mówienie, że będzie dobrze to przecież cyt.: 'wazeliniarstwo i oszustwo'. Zapamiętam!

2. Kiedy samaola napisała, że niestety straciła swoje maleństwo, ale ma nadzieję, że uda się następnym razem, wszystkie, jak jeden mąż, napisałyście żeby się trzymała i odezwała z dobra nowiną - jak to się ma do podstawowej zasady nr.1? czyli kiedy można, a kiedy nie?

3. ewirut nie napisała, że śmieszą ją choroby i problemy, tylko niektóre tematy. Boże święty! (obojętnie który), jak ją śmieszą to dajcie się jej pośmiać, hormony robią z kobietami różne rzeczy, a przecież zakup wózka lub śpiochów to nie sprawa życia i śmierci.

4. Wyśmiewacie się z przesądów, w które być może wierzy ewirut- ja jestem tolerancyjna, jak dla mnie każdy może wierzyć w co chce, nawet w Flying Spaghetti Monster. Z drugiej strony same jesteście gorliwymi zwolenniczkami spiskowej teorii lekarzy przeciwko kobietom w ciąży ale szczególnie tym nie mieszkajacym w Eldorado czyli Polsce.

5. W związku z pkt.4 proponuję założenie Partii Przyjaciół Polskiej Empatycznej Służby Zdrowia, ministerstwo się ucieszy, co do reszty rodaków pewności nie mam.

6. Czystki na forum - Zgadzam się z aleksandrąl to nie jest dobry pomysł, poza tym w regulaminie forum nie ma obowiązku lub przymusu produkowania postów. Nie każda może poświęcić 5h dziennie na BabyBoom.

7. IzaV wspólczuję ci nieprzyjemnych spotkań z lekarzami, ale przecież Nicea nie jest wioską, w której jesteś skazana na niekompetentnego ginekologa.

Ostatnia edycja:
Agacia, fajnie Cię znów widzieć:tak:

Nie umiem się chyba wypowiedzieć co do dyżurów nocnych, bo jestem kompletnie nie w temacie jeśli chodzi o tego typu pracę. Wiem, że moja siostra, która też czasem pracuje w nocy (ale nie w stanie gotowości, tylko normalnie musi jeździć do pracy i m usi być tam od-do) od razu przestała chodzić na nocki. Ale to wręcz pracodawca na niej "wymógł"- jak tylko dostarczyła zaświadczenie o ciąży dostała "zakaz" pracy w nocy.

Do usg czas Ci na pewno zleci nim się obejrzysz! Upajaj się brakiem objawów za to, bo znaczna część z nas tu ma lub miała ostre przejścia.

Aleksandra najpierw babka nakładała preparat enzymatyczny który pozbywał się starego naskórka masowała,potem to zmyła,następnie wmasowywała olejek(połączenie różnych olejków migdałowy,masło shea,olejek z jojoba) potem nałożyła preparat niestety nie pamiętam dokładnej nazwy pamiętam tylko słowo stretch i na to wszystko(czyli na cały brzuch) maseczkę z alg dzięki czemu wszystko ładnie się wchłaniało i nawilżało skórę i tak 20 minut z tą maseczką pani leżała potem ją zdjęła i po wszystkim:tak:

reklama
Znaczy, ja w pracy jestem 20-8, ale jak mi nikt nie zadzwoni do okienka to sobie leżę/śpię na kanapie przykryta kocykiem :)

Postaram się do końca lutego wytrzymać, jakbym się zaczęła źle czuć to po prostu zrezygnuję, ale dopóki jest ok, to ciąża przecież nie choroba, nie? :-)

Jeśli chodzi o obliczanie to ja wlaśnie nie jestem pewna, wg elektronicznej położnej jestem w 8tc i 4 dniu, a mój pan doktor 2 tygodnie temu mi napisał 7/8 tydzien, wlaśnie dlatego mam wątpliwości :)

Do góry