reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Hej dziewczyny!

My już od wczoraj w domku. :-)

Było boleśnie ale ekspresowo. Jak znajdę chwilę to opiszę co i jak. Jedno najważniejsze - spełniło się moje marzenie: akcja zaczęła się sama, mąż zawiózł mnie do szpitala a nie gniłam na patologii, urodziłam SN bez żadnych wspomagaczy, nie dostałam ani grama leku, no i poszło szybko jak błyskawica :-) Mała kochaniutka, ma tylko problemy z kupkami na razie i się męczy. Ja dopiero teraz dostaję pokarm, więc się trochę męczyłyśmy, piersi mam tak obolałe, że każde przystawienie to zagryzam zęby.

Gratuluję wszystkim, które w międzyczasie urodziły. Idę poczytać kto to :-)

Tym, które jeszcze czekają życzę dużo cierpliwości i spokoju, przyda się ;-)

reklama
pajka pracowałam jakiś czas w USC więc wiem: rejestrujesz dziecko we właściwym urzędzie dla miejsca urodzenia dziecka - czyli w Twoim przypadku będą to Katowice. Następnie Urząd prześle jego dokumenty (akt urodzenia) do urzędu, w którym jesteś zameldowana i dziecko zostanie zameldowane przy Tobie i stamtąd zostanie wysłane zapotrzebowanie na wygenerowanie dla niego numeru PESEL. Więc dziecko rejestrujesz w Katowicach i po 4 tygodniach zgłaszasz się w ewidencji ludności w Dąbrowie po PESEL.

mój mąż pojechał zarejestrować Olka w dniu wypisu - wziął dokumenty ze szpitala, pojechał do USC a później po nas przyjechał. uniknął w ten sposób troszkę jeżdżenia :p

ciamajdka Tobiasz przesłodki.. tylko czy w tym przypadku nie lepiej położyć się wygodnie razem w dużym łóżku? ;)

starlet witaj "po drugiej stronie" :) zazdroszczę i gratuluję rozpoczęcia akcji i ładnego przebiegu - świetne wieści :)

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny!

My już od wczoraj w domku. :-)

Było boleśnie ale ekspresowo. Jak znajdę chwilę to opiszę co i jak. Jedno najważniejsze - spełniło się moje marzenie: akcja zaczęła się sama, mąż zawiózł mnie do szpitala a nie gniłam na patologii, urodziłam SN bez żadnych wspomagaczy, nie dostałam ani grama leku, no i poszło szybko jak błyskawica :-) Mała kochaniutka, ma tylko problemy z kupkami na razie i się męczy. Ja dopiero teraz dostaję pokarm, więc się trochę męczyłyśmy, piersi mam tak obolałe, że każde przystawienie to zagryzam zęby.

Gratuluję wszystkim, które w międzyczasie urodziły. Idę poczytać kto to :-)

Tym, które jeszcze czekają życzę dużo cierpliwości i spokoju, przyda się ;-)

ciesze sie, ze juz jestes w domu dasz rade:) trzymaj się ;)

pajka pracowałam jakiś czas w USC więc wiem: rejestrujesz dziecko we właściwym urzędzie dla miejsca urodzenia dziecka - czyli w Twoim przypadku będą to Katowice. Następnie Urząd prześle jego dokumenty (akt urodzenia) do urzędu, w którym jesteś zameldowana i dziecko zostanie zameldowane przy Tobie i stamtąd zostanie wysłane zapotrzebowanie na wygenerowanie dla niego numeru PESEL. Więc dziecko rejestrujesz w Katowicach i po 4 tygodniach zgłaszasz się w ewidencji ludności w Dąbrowie po PESEL.

mój mąż pojechał zarejestrować Olka w dniu wypisu - wziął dokumenty ze szpitala, pojechał do USC a później po nas przyjechał. uniknął w ten sposób troszkę jeżdżenia :p

ciamajdka Tobiasz przesłodki.. tylko czy w tym przypadku nie lepiej położyć się wygodnie razem w dużym łóżku? ;)

dzięki bardzo czyli nie musze jakiegos dodatkowego wniosku pisac o pesel? A przy rejestracji trzeba mieć skrócony akt małżeństwa i o ile pamiętam on chyba jest ważny przez 3 miesiace tak?? czyli muszę to załatwić jeszcze tak? nowy skrócony akt małżeński? bo ja mam taki sprzed 2 lat :p

Pajko ja nie mam wyboru, rodze w Radomsku, rejestruje w Radomsku:-)
Starlet opisz opisz, bo my ciekawe jak nie wiem co...:)))) super że jesteście już w domku, oby pokarm i kupki ruszyły pełną parą:)
Marulka ale T. się na mnie pokłada w nocy, ja sie przewracam co 5 minut-budzę go.. mam za mało miejsca:))) dlatego śpię na tej kanapce bo jest też troszke wygodniejsza:)

pajka nie pamiętam dokładnie czy konieczny jest odpis aktu małżeństwa - sądzę że wystarczą Wasze dowody osobiste. Ale można zadzwonić do dowolnego USC i tam powiedzą co jest potrzebne przy rejestracji dziecka, bo to uniwersalne we wszystkich urzędach.

ciamajdko rozumiem - my też razem cierpimy w nocy - ja jęczę z bólu bioder, A. rzuca się razem ze mną, do tego ok. 4 rano przychodzi Olek i jest bajecznie :D pocieszam się tylko, że teraz łatwiej będzie mi przeżyć nocne wstawanie do nowego gówniarzyka ;)

Witajcie
U nas w szpitalu było tak, że dawali kartkę z wyznaczoną datą kiedy trzeba zgłosić się do USC, i wszystko było rozpisane krok po kroku.

Mamy duży problem z karmieniem i jestem załamana tym faktem. Mały zupełnie nie chce ssać,, byliśmy w kilku poradniach laktacyjnych, ale niestety nie byli w stanie nam pomóc bo mały nie chce się przystawić. Karmiłam go już i kieliszkiem, strzykawką, palcem i strzykawką ale po co to skoro on nie chce się wogóle przystawić. Jak narazie odciągam pokarm i karmie go butelką. Jeszzce w poniedziałek mam jedną wizytę i może oni cos zaradzą ale wątpię.

Ellouu!
Na poczatek wizyta na goracej i co....kolejne dzieciaczki :)))))))))
Kasia181, Martuska - gratulacje!!!

Mona82
- najlepiej otworzyc drugie okno przegladarki i w jednym czytac a w drugim pisac na bierzaco - wtedy sie czlek nie gubi:tak:Oo widze ze sie powtarzam..Ja tez pochlaniam co popadnie, w nosie mam juz wage. Wczoraj jednak wyszlo ze nie przytylam nic od ostatniego tygodnia;-)
Ehtele - trzymam kciuki i pisze jak kaleka:-D!!!
Rozalka - ooo tez jakis postep - zawsze cos! Dokladam cie do kciukow!
Monika373 - moj rekord to zaledwie 2 razy - cala ciaze mialam w sumie spokoj z nocnym sikaniem, dopiero teraz na koniec jak mala nisko to sie zaczelo. A moze mam 2 pecherze:-D
Bogusia007 - powodzenia u zebologa! Ja ide znowu po porodzie, ale juz chyba do innego dentysty. Moja dentystka tez w ciazy - ona w 7 ja w 9 miesiacu. Musialo mega komicznie wygladac jak brzuchata sie nad brzuchata pochylala:-D
Fiuu - tak myslalam wlasnie o Tobie - odpoczywaj w takim razie jak sie da w domowych pieleszach no i informuj nas :)
Ciamajdko - tak to jest ze albo nic albo wszystko naraz - przekorne te zycie:-D - czyli albo zero ofert pracy, albo 5 na raz i niewiadomo co robic :p Ja przyzwyczailam sie do spania osobno (M spi obok lozka na podlodze na roznych akcesoriach) - od czasu do czasu zawedruje spowrotem do wyrka :-p
Andzia - no to gratuluje wizyty - a i widze dzisiaj wszystkie z jakims zdrowym podejsciem do sprawy:-p:-D
Pajka - to musisz z Sebkiem obgadac co i jak:p A rejestrujesz chyba w swoim miejscu zamieszkania - ale nie wiem bo u nas to inaczej. A ok juz wszystko wiadomo dot. rejestracji.
Monika - ja tez z zaczopowanych jeszcze....no chyba ze poszlo i przegapilam:szok: Ale przynajmniej seksic sie mozna:-D no chyba ze czop cichaczem poszedl wtedy.....:eek:
Sarka - powodzenia u szklarza od oczu:-D Jakis glupi humor mnie dopadl dzisiaj :p
Kasia2506 - jak to na pepkowe? Przed narodzeniem dziecka?? Nie znam sie na tych obyczajach....pewnie cos jak babski babyshower tyle ze w meskim wydaniu.
Pati - magnez na puchniecie???Z tymi nieumytymi wlosami to kazda ma jazde. Juz widze ta akcje - moj M caly w mrowkach czeka a ja miedzy skurczami "czekaj kochanie tylko se wlosy wymodeluje":-D:-D:-D
Niuunia- ja mam 3 poduchy + weza i krece takie mlynki w nocy....Moj M spi jak ciezarowka - tez z podusia miedzy nogami:rofl2::rofl2:
Starlet - welcome back!!!

Ok poklikalam a teraz wypadaloby zabrac sie do realizacji planu...
Marulka - jak ci idzie??
Na poczatek cala micha ryb do obrobienia brrrr....uroki kobiety wedkarza - ale bedzie pyszna zapiekanka i salatka. Najforsze jest to ze w tych wszystkich dietach dal karmiacych to pisze ze ryby nie bardzo.....a my tak lubimy....
Wstalam dzisiaj z jakims zapasem pozytywnej energii (M spal w lozku a nie pod:-pale nic nie bylo) muzyczka sobie leci....nowy album Gentlemana - malej sie podoba bo gimnastyka w brzuchu na calego:laugh2:...biore sie za te ryby i reszte. Paczka od mamci na poczcie czeka:happy::happy::happy:
Bede pewnie wpadac w przerwach....
Milego dzionka!!

andzia1987- > super ze wsio dobrze tak wiec czekamy na rozwoj akcji :-)

monika8112- > no Weroniczka nas dopinguje , ale i tak uwazam ze trzeba sie czasem wygadac tym bardziej ze my najbardziej sie rozumiemy :happy:

Niunia-> wiesz wole miec zdrowe zabki i bez bolu bo w pologu roznie bywa a nie zawsze jest okazja aby wyskoczyc i z kim malenstwa zostawic

;-)

a tak sobie siedze troszke lerze bo wszyscy gdzie powyjezdzali ... ale lubie taki spokoj heehh,,,,

mam pytanko jak to wyglada : gdy urodzimy to co i kiedy trzeba pracodawce powiadomic ze sie urodzilo bo wiem ze automatycznie zwolnienie jest niewazne i przechodzi sie na macierzynskie chyba ze sie myle ....

Bogusia u mnie jest tak, ze przesyłam zaświadczenie o urodzeniu dziecka i akt urodzenia dziecka do zakładu pracy i od dnia urodzenia liczy mi się macierzyński. Potem muszę napisać wniosek o te dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego a potem wnioskuję o wychowawczy na chyba 1,5 roku sobie wezmę.

Navijka ryby chyba odradzają ze względu na białko. Ja własnie bede szukąła diety bo nie jestem zwolenniczką jesc wszystko a jak cos zaszkodzi małemu to bede eliminowała bo szkoda mi dziecka :)

reklama
pajko - o te dwa dodatkowe tygodnie to pisze sie cos tak pod koniec macierzynskiego czyz nie ?
ja tez mysle aby pojsc na wychowawcze bo niewyobrazam sobie malej zostawic

Do góry