reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

Hej dziewczyny!

My już od wczoraj w domku. :-)

Było boleśnie ale ekspresowo. Jak znajdę chwilę to opiszę co i jak. Jedno najważniejsze - spełniło się moje marzenie: akcja zaczęła się sama, mąż zawiózł mnie do szpitala a nie gniłam na patologii, urodziłam SN bez żadnych wspomagaczy, nie dostałam ani grama leku, no i poszło szybko jak błyskawica :-) Mała kochaniutka, ma tylko problemy z kupkami na razie i się męczy. Ja dopiero teraz dostaję pokarm, więc się trochę męczyłyśmy, piersi mam tak obolałe, że każde przystawienie to zagryzam zęby.

Gratuluję wszystkim, które w międzyczasie urodziły. Idę poczytać kto to :-)

Tym, które jeszcze czekają życzę dużo cierpliwości i spokoju, przyda się ;-)

reklama
pajka pracowałam jakiś czas w USC więc wiem: rejestrujesz dziecko we właściwym urzędzie dla miejsca urodzenia dziecka - czyli w Twoim przypadku będą to Katowice. Następnie Urząd prześle jego dokumenty (akt urodzenia) do urzędu, w którym jesteś zameldowana i dziecko zostanie zameldowane przy Tobie i stamtąd zostanie wysłane zapotrzebowanie na wygenerowanie dla niego numeru PESEL. Więc dziecko rejestrujesz w Katowicach i po 4 tygodniach zgłaszasz się w ewidencji ludności w Dąbrowie po PESEL.

mój mąż pojechał zarejestrować Olka w dniu wypisu - wziął dokumenty ze szpitala, pojechał do USC a później po nas przyjechał. uniknął w ten sposób troszkę jeżdżenia :p

ciamajdka Tobiasz przesłodki.. tylko czy w tym przypadku nie lepiej położyć się wygodnie razem w dużym łóżku? ;)

starlet witaj "po drugiej stronie" :) zazdroszczę i gratuluję rozpoczęcia akcji i ładnego przebiegu - świetne wieści :)

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny!

My już od wczoraj w domku. :-)

Było boleśnie ale ekspresowo. Jak znajdę chwilę to opiszę co i jak. Jedno najważniejsze - spełniło się moje marzenie: akcja zaczęła się sama, mąż zawiózł mnie do szpitala a nie gniłam na patologii, urodziłam SN bez żadnych wspomagaczy, nie dostałam ani grama leku, no i poszło szybko jak błyskawica :-) Mała kochaniutka, ma tylko problemy z kupkami na razie i się męczy. Ja dopiero teraz dostaję pokarm, więc się trochę męczyłyśmy, piersi mam tak obolałe, że każde przystawienie to zagryzam zęby.

Gratuluję wszystkim, które w międzyczasie urodziły. Idę poczytać kto to :-)

Tym, które jeszcze czekają życzę dużo cierpliwości i spokoju, przyda się ;-)

ciesze sie, ze juz jestes w domu dasz rade:) trzymaj się ;)

pajka pracowałam jakiś czas w USC więc wiem: rejestrujesz dziecko we właściwym urzędzie dla miejsca urodzenia dziecka - czyli w Twoim przypadku będą to Katowice. Następnie Urząd prześle jego dokumenty (akt urodzenia) do urzędu, w którym jesteś zameldowana i dziecko zostanie zameldowane przy Tobie i stamtąd zostanie wysłane zapotrzebowanie na wygenerowanie dla niego numeru PESEL. Więc dziecko rejestrujesz w Katowicach i po 4 tygodniach zgłaszasz się w ewidencji ludności w Dąbrowie po PESEL.

mój mąż pojechał zarejestrować Olka w dniu wypisu - wziął dokumenty ze szpitala, pojechał do USC a później po nas przyjechał. uniknął w ten sposób troszkę jeżdżenia :p

ciamajdka Tobiasz przesłodki.. tylko czy w tym przypadku nie lepiej położyć się wygodnie razem w dużym łóżku? ;)

dzięki bardzo czyli nie musze jakiegos dodatkowego wniosku pisac o pesel? A przy rejestracji trzeba mieć skrócony akt małżeństwa i o ile pamiętam on chyba jest ważny przez 3 miesiace tak?? czyli muszę to załatwić jeszcze tak? nowy skrócony akt małżeński? bo ja mam taki sprzed 2 lat :p

Pajko ja nie mam wyboru, rodze w Radomsku, rejestruje w Radomsku:-)
Starlet opisz opisz, bo my ciekawe jak nie wiem co...:)))) super że jesteście już w domku, oby pokarm i kupki ruszyły pełną parą:)
Marulka ale T. się na mnie pokłada w nocy, ja sie przewracam co 5 minut-budzę go.. mam za mało miejsca:))) dlatego śpię na tej kanapce bo jest też troszke wygodniejsza:)

pajka nie pamiętam dokładnie czy konieczny jest odpis aktu małżeństwa - sądzę że wystarczą Wasze dowody osobiste. Ale można zadzwonić do dowolnego USC i tam powiedzą co jest potrzebne przy rejestracji dziecka, bo to uniwersalne we wszystkich urzędach.

ciamajdko rozumiem - my też razem cierpimy w nocy - ja jęczę z bólu bioder, A. rzuca się razem ze mną, do tego ok. 4 rano przychodzi Olek i jest bajecznie :D pocieszam się tylko, że teraz łatwiej będzie mi przeżyć nocne wstawanie do nowego gówniarzyka ;)

Witajcie
U nas w szpitalu było tak, że dawali kartkę z wyznaczoną datą kiedy trzeba zgłosić się do USC, i wszystko było rozpisane krok po kroku.

Mamy duży problem z karmieniem i jestem załamana tym faktem. Mały zupełnie nie chce ssać,, byliśmy w kilku poradniach laktacyjnych, ale niestety nie byli w stanie nam pomóc bo mały nie chce się przystawić. Karmiłam go już i kieliszkiem, strzykawką, palcem i strzykawką ale po co to skoro on nie chce się wogóle przystawić. Jak narazie odciągam pokarm i karmie go butelką. Jeszzce w poniedziałek mam jedną wizytę i może oni cos zaradzą ale wątpię.

Ellouu!
Na poczatek wizyta na goracej i co....kolejne dzieciaczki :)))))))))
Kasia181, Martuska - gratulacje!!!

Mona82
- najlepiej otworzyc drugie okno przegladarki i w jednym czytac a w drugim pisac na bierzaco - wtedy sie czlek nie gubi:tak:Oo widze ze sie powtarzam..Ja tez pochlaniam co popadnie, w nosie mam juz wage. Wczoraj jednak wyszlo ze nie przytylam nic od ostatniego tygodnia;-)
Ehtele - trzymam kciuki i pisze jak kaleka:-D!!!
Rozalka - ooo tez jakis postep - zawsze cos! Dokladam cie do kciukow!
Monika373 - moj rekord to zaledwie 2 razy - cala ciaze mialam w sumie spokoj z nocnym sikaniem, dopiero teraz na koniec jak mala nisko to sie zaczelo. A moze mam 2 pecherze:-D
Bogusia007 - powodzenia u zebologa! Ja ide znowu po porodzie, ale juz chyba do innego dentysty. Moja dentystka tez w ciazy - ona w 7 ja w 9 miesiacu. Musialo mega komicznie wygladac jak brzuchata sie nad brzuchata pochylala:-D
Fiuu - tak myslalam wlasnie o Tobie - odpoczywaj w takim razie jak sie da w domowych pieleszach no i informuj nas :)
Ciamajdko - tak to jest ze albo nic albo wszystko naraz - przekorne te zycie:-D - czyli albo zero ofert pracy, albo 5 na raz i niewiadomo co robic :p Ja przyzwyczailam sie do spania osobno (M spi obok lozka na podlodze na roznych akcesoriach) - od czasu do czasu zawedruje spowrotem do wyrka :-p
Andzia - no to gratuluje wizyty - a i widze dzisiaj wszystkie z jakims zdrowym podejsciem do sprawy:-p:-D
Pajka - to musisz z Sebkiem obgadac co i jak:p A rejestrujesz chyba w swoim miejscu zamieszkania - ale nie wiem bo u nas to inaczej. A ok juz wszystko wiadomo dot. rejestracji.
Monika - ja tez z zaczopowanych jeszcze....no chyba ze poszlo i przegapilam:szok: Ale przynajmniej seksic sie mozna:-D no chyba ze czop cichaczem poszedl wtedy.....:eek:
Sarka - powodzenia u szklarza od oczu:-D Jakis glupi humor mnie dopadl dzisiaj :p
Kasia2506 - jak to na pepkowe? Przed narodzeniem dziecka?? Nie znam sie na tych obyczajach....pewnie cos jak babski babyshower tyle ze w meskim wydaniu.
Pati - magnez na puchniecie???Z tymi nieumytymi wlosami to kazda ma jazde. Juz widze ta akcje - moj M caly w mrowkach czeka a ja miedzy skurczami "czekaj kochanie tylko se wlosy wymodeluje":-D:-D:-D
Niuunia- ja mam 3 poduchy + weza i krece takie mlynki w nocy....Moj M spi jak ciezarowka - tez z podusia miedzy nogami:rofl2::rofl2:
Starlet - welcome back!!!

Ok poklikalam a teraz wypadaloby zabrac sie do realizacji planu...
Marulka - jak ci idzie??
Na poczatek cala micha ryb do obrobienia brrrr....uroki kobiety wedkarza - ale bedzie pyszna zapiekanka i salatka. Najforsze jest to ze w tych wszystkich dietach dal karmiacych to pisze ze ryby nie bardzo.....a my tak lubimy....
Wstalam dzisiaj z jakims zapasem pozytywnej energii (M spal w lozku a nie pod:-pale nic nie bylo) muzyczka sobie leci....nowy album Gentlemana - malej sie podoba bo gimnastyka w brzuchu na calego:laugh2:...biore sie za te ryby i reszte. Paczka od mamci na poczcie czeka:happy::happy::happy:
Bede pewnie wpadac w przerwach....
Milego dzionka!!

andzia1987- > super ze wsio dobrze tak wiec czekamy na rozwoj akcji :-)

monika8112- > no Weroniczka nas dopinguje , ale i tak uwazam ze trzeba sie czasem wygadac tym bardziej ze my najbardziej sie rozumiemy :happy:

Niunia-> wiesz wole miec zdrowe zabki i bez bolu bo w pologu roznie bywa a nie zawsze jest okazja aby wyskoczyc i z kim malenstwa zostawic

;-)

a tak sobie siedze troszke lerze bo wszyscy gdzie powyjezdzali ... ale lubie taki spokoj heehh,,,,

mam pytanko jak to wyglada : gdy urodzimy to co i kiedy trzeba pracodawce powiadomic ze sie urodzilo bo wiem ze automatycznie zwolnienie jest niewazne i przechodzi sie na macierzynskie chyba ze sie myle ....

Bogusia u mnie jest tak, ze przesyłam zaświadczenie o urodzeniu dziecka i akt urodzenia dziecka do zakładu pracy i od dnia urodzenia liczy mi się macierzyński. Potem muszę napisać wniosek o te dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego a potem wnioskuję o wychowawczy na chyba 1,5 roku sobie wezmę.

Navijka ryby chyba odradzają ze względu na białko. Ja własnie bede szukąła diety bo nie jestem zwolenniczką jesc wszystko a jak cos zaszkodzi małemu to bede eliminowała bo szkoda mi dziecka :)

reklama
pajko - o te dwa dodatkowe tygodnie to pisze sie cos tak pod koniec macierzynskiego czyz nie ?
ja tez mysle aby pojsc na wychowawcze bo niewyobrazam sobie malej zostawic

Do góry