Witajcie kochane...
Trochę mnie wczoraj dół złapał bo na rehabilitacji lekarz powiedział, że jednak jest delikatne napięcie u Olka bo to nie możliwe że dziecko w takim wieku tak mocno i wysoko główkę podnosi
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
no więc ćwiczymy...wczoraj wszystko mi dokładniej wyjaśnił jak mam postępować z Olkiem - za każdym razem jak się napina to muszę próbować go rozluźnić masażem albo ćwiczeniami..
Ciamajdko - ćwiczenia są w sumie przyjemne bo to jest masowanie - uciskanie ramion, rytminczne uciskanie klatki, kładznie na brzuszku na moich kolanach, raćzki swobodnie zwisają i klepie go po pupie itd. Po drugie uaktywnianie lewej strony - czyli zabawa grzechotkami z lewej, mówienie do niego z lewej - prowokowanie obrotów w lewo...
A na zakupy idę dziś bo humor nie dopisał wczoraj
A teraz najłatwiejszy sposób na rozluźnienie dziecka jak się napina -
kładziemy maluszka wzdłóż swoich kolan (na kolanach) przybliżamy się bardzo blisko tak aby złapał z nami kontakt wzrokowy (jesli nie chce musimy jakoś spróbować go zaciekawić mówiąc do niego) i powoli się oddalmy - tak powoli aby kontakt był utrzymany - im dłużej dziecko będzie utrzymywć kontakt tym bardziej będzie rozluźnione - uspokaja się momentalnie i przestaje wierzgać nóżkami i rączkami- wypróbujcie - ja robię też tak, że kładę go na naszym łóżku i robię to ćwiczenie - więc niekoniecznie kolana....
mam pytanie apropo wagi
Jak długo Wasze maluchy ssą pierś?
bo mój max 10 minut!!! Wychodzę z założenia, że skoro je i potem śpi nawet 5 godz to jest najedzony...ale nie wiem jak jest u Was? Trochę się martwię...
Zgodnie z siatką centylową wszystko jest ok.
Tu możecie sobie sprawdzić jak jest z Waszymi maluchami. I możecie prowadzić historię wzrostu malucha..
Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka
wyjaśnienie ja je interpretować
Co to są siatki centylowe?
Niuunia 7 wrzęsnia Olek warzył 5100 - to u lekarza było, a 27 warzyłam sama..tzn weszłam na wagę sama, a potem z maluszkiem - i odjęłam moją wagę od naszej wspólnej - więc nie koniecznie to musi być dokłądne....
marulko możesz na swojej wadze go warzyć... przepis wyżej
Pajkaa musisz odciągnąć wtedy kiedy Sebek najdłużej śpi...;-)