reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzenie diety wcześniakom??

Marzena_29

Zaangażowana w BB
Cześć mam w domu wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży. Jest na mleku motyfikowanym. Ale chce jemu wprowadzać diety, tylko niewiem kiedy mogę i od czego powinnam zacząć?? Synek ma już 10 tygodni i 2 dni..

reklama
Mój synek ma dopiero 10 tygodni+2 dni. Jest na mleku motyfikowanym waży 400, je co 2 godziny [emoji846].. Jakiś czas temu była u nas Pani położna, synkowi zbliżała się godzina karmienia. Gdy poszłam do kuchni aby zrobić dziecku mleko, pani położna przyszła za mną i patrzyła mi się na ręce jak robiłam mleko.. Raczyła mnie upomnieć że mały ma 3 miesiące, i gdzie mam dla niego jakiś normalny posiłek np. w słoiczku...
Zmień położna, masz dziecko, które może mieć nie do końca dojrzały przewód pokarmowy. Dopóki dziecko dobrze główki nie trzyma nie wolno rozszerzać diety, bo to jest niebezpieczne dla niego.

reklama
Tak czytam i nie mogę tego w ogóle zrozumieć.. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wiek tego dziecka tzn wcześniaka liczony jest inaczej a nie od porodu?? Czyli co z tego co wnioskuję urodziny będzie obchodził 2 razy????? Bo ja tu czegoś nie rozumiem 🤔🤔🤔🤔🤔

Tak czytam i nie mogę tego w ogóle zrozumieć.. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wiek tego dziecka tzn wcześniaka liczony jest inaczej a nie od porodu?? Czyli co z tego co wnioskuję urodziny będzie obchodził 2 razy????? Bo ja tu czegoś nie rozumiem 🤔🤔🤔🤔🤔
Serio zadajesz takie pytanie? Skoro dziecko rodzi się np w 7 miesiącu bardzo często nie ma odruchu ssania, nie trzyma temperatury itp przez dwa miesiące zachowuje się jeszcze jak by był w brzuchu u mamy. To widać wyraźna różnice pomiędzy dzieckiem np 4 miesięcznym urodzonym o czasie a takim, które urodziło się przedwcześnie i ma prawo zachowywać się jak 2 miesięczniak a nie 4. Nie chodzi tu o obchodzenie dwa razy urodzin tylko o rozwój oczywiście czasami on się nie różni wiele od dzieci urodzonych o czasie szczególnie późne wczesniaki ale ciężko wymagać od dziecka, które urodziło się np jako skrajny wczesniak żeby w wieku 6-7 miesięcy siedział jak czasami dopiero co ze szpitala wyszedł. Dlatego patrząc na rozwój do 1.5 roku z reguły czasami 2 oprócz wieku urodzeniowego podaje się też wiek korygowany, później zazwyczaj już te różnice się zacierają.

Mój synek ma dopiero 10 tygodni+2 dni. Jest na mleku motyfikowanym waży 400, je co 2 godziny 🙂.. Jakiś czas temu była u nas Pani położna, synkowi zbliżała się godzina karmienia. Gdy poszłam do kuchni aby zrobić dziecku mleko, pani położna przyszła za mną i patrzyła mi się na ręce jak robiłam mleko.. Raczyła mnie upomnieć że mały ma 3 miesiące, i gdzie mam dla niego jakiś normalny posiłek np. w słoiczku...
Zmień położną w takim razie. Takiego podejścia to juz w ogóle nie rozumiem. To jest Twoje dziecko i Ty powinnaś wiedzieć co dla niego najlepsze.

Serio zadajesz takie pytanie? Skoro dziecko rodzi się np w 7 miesiącu bardzo często nie ma odruchu ssania, nie trzyma temperatury itp przez dwa miesiące zachowuje się jeszcze jak by był w brzuchu u mamy. To widać wyraźna różnice pomiędzy dzieckiem np 4 miesięcznym urodzonym o czasie a takim, które urodziło się przedwcześnie i ma prawo zachowywać się jak 2 miesięczniak a nie 4. Nie chodzi tu o obchodzenie dwa razy urodzin tylko o rozwój oczywiście czasami on się nie różni wiele od dzieci urodzonych o czasie szczególnie późne wczesniaki ale ciężko wymagać od dziecka, które urodziło się np jako skrajny wczesniak żeby w wieku 6-7 miesięcy siedział jak czasami dopiero co ze szpitala wyszedł. Dlatego patrząc na rozwój do 1.5 roku z reguły czasami 2 oprócz wieku urodzeniowego podaje się też wiek korygowany, później zazwyczaj już te różnice się zacierają.
Tak,serio. To co napisałaś - to ja wiem,rozumiem i dziękuję za wytłumaczenie... Ale po prostu w tym poście jest to tak dziwnie ujęte że nie mogłam tego ogarnąć. Wybacz ale - miesięczny wcześniak jest tu ujęty w poście a czyta się jakoś to dziwnie.. z tad moje pytanie.. Bo moja córka urodzona 37 tyg taka bysta nie jest jak ten maluszek. Nie jest to żadna uszczypliwość z mojej strony ale poprost zaciekawienie.

Chciałam kilka dni temu odebrać kartę syna i go zapisać do innej przychodnii. Do usłyszałam od pani położnej że nie mogę..
Bo nikt Ci w przychodni nie da np karty szczepień. Idź do przychodni do której chcesz go zapisać, zapisz i oni już się powinni skontaktować z twoja obecną przychodnia która dokumenty twojego dziecka prześle.

Co do spania w samym pampersie to przy takich upałach to jak najbardziej może, moja w zeszłym roku urodzona ale były jeszcze większe upały i większość czasu spędzała w samamym pampersie i w dzień i w nocy.

A położna i jej rady odnośnie sloiczkow dla takiego malucha... [emoji2356]W żadnym razie nie zaczynaj tak szybko rozszerzania diety, a już na pewno nie zmniejszaj ilości mleka [emoji2356] jeśli serio dawała ci takie rady to ja nie wiem skąd ta baba się urwala.

Cześć mam pytanie. Kto mi powie jak mam ubrac synka na dwór? W wózku mamy cieniutki kocyk.. Dzisiaj jest ciepło a ja muszę wyjść z domu, a nie mam z kim zostawić synka 🤔

reklama
Cześć mam pytanie. Kto mi powie jak mam ubrac synka na dwór? W wózku mamy cieniutki kocyk.. Dzisiaj jest ciepło a ja muszę wyjść z domu, a nie mam z kim zostawić synka 🤔
Nie wiem jaka jest u Ciebie temperatura na dworze, ale ja przy około 20-25 ubierałam tylko bodziaka i ewentualnie przykrywałam nóżki pieluchą lub kocykiem. Żadnej czapki czy skarpetek.

Do góry